REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Supărare mare în sănătate: biologi, chimişti şi farmacişti, printre cei care reclamă că primesc salarii mai mici din 2018!

Supărare mare în sănătate: biologi, chimişti şi farmacişti, printre cei care reclamă că primesc salarii mai mici din 2018!

Replica API 20 ianuarie 2018 | 00:00 337

Anul 2018 ar fi trebuit să aducă o normalizare în sistemul sanitar de stat din România, o concordanță între salariile personalului din țara noastră cu cele practicate peste hotare. Sindicaliștii atrag atenția, însă, că nu se întâmplă acest lucru!

Ba din contră, a subliniat liderul sindical Nicolae Manea, președintele Sindicatului „Sanitas”, filiala Constanța, pentru „Replica de Constanța”, legea salarizării unitare avantajează doar unele categorii de salariați din sistemul de sănătate, dar fără a ține cont de criterii pregătirii profesionale, iar trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat duce la scăderea salariilor pentru mulți dintre specialiști. În unele situații, scăderile salariale sunt destul de semnificative, chiar și de 30% din salariul de bază. Altfel spus, din nou, legile se dovedesc a fi pentru unii mumă, pentru alții ciumă!

„În urma aplicării prevederilor Legii cadru 153/2017 din 28 iunie 2017 (așa numita lege a salarizării unitare), privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, lege modificată prin OUG 90/2017 și OUG 91/2017, am identificat categorii de personal cărora li se diminuează veniturile nete”, a afirmat Nicolae Manea. Zilele acestea, sindicaliștii au luat legătura cu specialiștii de la Resurse Umane de la toate instituțiile sanitare din județul Constanța, pentru obținerea datelor pentru toate categoriile de funcționari și identificarea celor care vor primi, în 15 februarie a.c., salarii mai mici.

Cine pierde la salariu din ianuarie 2018

„Este vorba despre funcționarii publici din cadrul Direcției de Sănătate Publică, procentul care li se ia fiind destul de mare, de 30% din salariul de bază. Sunt biologi, chimiști, fizicieni. De asemenea, vor pierde la salarii personalul din conducerea unităților spitalicești, respectiv manager, director medical, director de îngrijiri medicale. Vor pierde și farmaciștii, în cazul acestora în momentul acesta realizăm calculele, pentru a stabili exact procentul pe care-l vor pierde”, a declarat liderul sindical Nicolae Manea.

„Aceste date ne sunt necesare pentru întocmirea unui material care va fi trimis Federației Sanitas, Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Justiției Sociale și Guvernului României.

Totodată, vom trimite aceste date și Parlamentului României, unde cele două ordonanțe OUG 90/2017 și OUG 91/2017 sunt depuse pentru dezbatere și aprobare. Așa cum a fost stabilit în ședința Consiliului Național din 26 octombrie 2017, nu putem accepta diminuarea veniturilor nete”, a mai afirmat liderul sindical.

Unde este criteriul pregătirii profesionale?

Un alt aspect semnalat, care nemulțumește angajații din sistemul de sănătate, este eliminarea criteriului de departajare privind pregătirea profesională. „Sunt anumite categorii care beneficiază, dar sunt și categorii care au de suferit. Este eliminat criteriul pregătirii profesionale, ceea ce nu ni se pare corect. De exemplu, între o infirmieră și o îngrijitoare, diferența salarială este, potrivit legii salarizării unitare, de 700 de lei, în timp ce între o asistentă și o infirmieră este de 400 de lei. Iar în privința pregătirii profesionale, diferența dintre o infirmieră și o îngrijitoare este de trei luni, în vreme ce dintre o asistentă și o infirmieră poate să fie și de patru ani. Sunt multe lucruri în neregulă.

Nu este normal, nu este posibil ca și un singur salariat să piardă bani la salariu, pe aceeași muncă pe care o realiza și în decembrie 2017. Dacă i se reduce salariul, înseamnă că ar trebui să aibă și o fișă cu atribuții diminuate. Înțelegem multe, înțelegem blocarea posturilor, dar nu putem să acceptăm pierderile la salariu. Am spus și o repet, pe 15 februarie a.c., când se vor lua primele salarii pe noua grilă, vor ieși oamenii în stradă, în grevă de avertisment!”, a mai afirmat liderul sindical Nicolae Manea.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cum se poate compara un biolog sau un cchimist cu un medic specialist?
2
3
cand taia basinescu salarii nu era unul in strada, idioti manipulati
3
3
Poate aveti grija si de restituirea drepturilor banesti de pe tichete!Procesul a fost cistigat de Sanitas!
0
0
ca s-au marit drepturile doar celor care se ocupa de protectia cartelului videle-teleorman.restul,putem protesta.mai avem de indurat pana la viitoarele alegeri unde sper sa votam cu totii,cum trebuie.
1
0
Sa ii multumiti lui Bodog si Golguta
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218