REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Supărare mare la Colegiul Tehnic Navrom: „De ce să fim alungați din școala noastră?”

Supărare mare la Colegiul Tehnic Navrom: „De ce să fim alungați din școala noastră?”

Replica API 14 ianuarie 2018 | 13:12 533

Profesorii, elevii și părinții de la Colegiul Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza” (cunoscut mai degrabă drept NAVROM) sunt indignați de faptul că urmează să fie mutați din sediul unde unitatea de învățământ își desfășoară activitatea de mai bine de patru decenii, pentru a face loc Liceului Militar de Marină, care urmează să fie înființat din anul școlar 2018 – 2019. Luni, 15 ianuarie a.c., în cadrul colegiului din cartierul constănțean Poarta 6 va avea loc o ședință la care vor participa profesori și elevi, urmând să se decidă ce măsuri se vor lua pentru a lupta împotriva deciziei Inspectoratului Județean Școlar Constanța.

Vineri, 12 ianuarie a.c., inspectorul general școlar Petrică Miu a făcut un anunț îmbucurător pentru tinerii care vor să urmeze cariera militară: din anul 2018 – 2019, în municipiul Constanța va fi reînființat Liceul Militar de Marină. Constanța a avut un liceu cu profil militar, dar în 1998 a fost desființat. De atunci, atât reprezentanții Forțelor Navale, cei ai Ligii Navale Române, dar și Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Primăria Constanța fac demersuri pentru reînființarea lui. Într-un final, mai marii de la Ministerul Apărării Naționale au fost convinși că este mai mare rușinea ca orașul de la malul mării, sediul Forțelor Navale, să nu aibă un liceu militar cu profil de marină. Problema apare, însă, în acest moment: unde își va desfășura activitatea această unitate de învățământ reînființată? Fostul sediu, unde s-a aflat liceul până la desființare, a fost transformat între timp, în prezent în clădirea respectivă aflându-se o parte din Comandamentul Flotei și Baza Logistică Navală.

În consecință, inspectorul general școlar Petrică Miu a anunțat niște mutări: Liceul Militar de Marină ar urma să funcționeze în cartierul Poarta 6, în locul Colegiului Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza” (cunoscut în oraș ca NAVROM), care ar urma să fie mutat în locul Colegiului Tehnic „Vasile Pârvan”, care la rândul lui ar urma să se mute la Liceul Tehnologic „Gheorghe Miron Costin”, de pe B-dul Aurel Vlaicu.

„Suntem un liceu cu tradiție de mai bine de 40 de ani!”

Anunțul i-a luat prin surprindere și îi nemulțumește pe profesorii și elevii de la NAVROM. Într-un comunicat de presă transmis duminică, aceștia își exprimă indignarea.

„Colectivul de elevi şi cadre didactice de la Colegiul Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza” se bucură de înfiinţarea prestigiosului Liceu Militar de Marină, dar, este în acelaşi timp consternat de faptul că va fi evacuat din propria casă, întreţinută cu atâta efort de părinţi, elevi şi profesori. Suntem un liceu cu tradiţie de mai bine de 40 de ani, singurul cu profil de marină comercială din ţară (fostul Navrom), situat într-un oraş cu ieşire la mare, iar elevii noştri ne fac cinste, fiind absolvenţi ai Universității Maritime sau ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”. Chiar dacă nu sunt consideraţi elevi de elită, aşa cum sunt cerinţele unui liceu militar, şi elevii noştri au aceleaşi drepturi de a studia într-un sediu cu o bază materială bună, aşa cum a fost catalogată cea a şcolii noastre de către reprezentanţi ai MApN-ului şi ISJ-ului, într-un articol din presa locală.

NU ÎNŢELEGEM DE CE TREBUIE SĂ PĂRĂSIM ŞCOALA NOASTRĂ ŞI SĂ VINĂ ALŢII ÎN LOCUL NOSTRU! PENTRU CĂ SUNT ELEVI MAI BUNI??? NU TOŢI COPIII AU ACELEAŞI DREPTURI???

Dacă se doreşte reînfiinţarea Liceului Militar de Marină, se poate găsi un sediu nou, să fie dotat şi să devină optim pentru o şcoală de elită, nu să fie alungaţi, din propria casă, aproape 600 de elevi şi relocaţi în spaţii improprii educaţiei de calitate! DORIM ŞANSE EGALE LA O EDUCAŢIE DE CALITATE!”, se arată în comunicatul transmis.

Petrică Miu: „Mutarea de pe o stradă pe alta nu îi împiedică să aibă o educație de calitate!”

Contactat de reporterii „Replica de Constanța”, inspectorul general școlar Petrică Miu a subliniat că, prin mutarea colegiului tehnic într-un alt sediu nu se încalcă drepturile elevilor. „Condițiile de studiu le vor avea, elevii să fie doritori să învețe, iar colegii noștri să ofere un învățământ de calitate. Nu mutarea de pe o stradă pe alta este impedimentul. Faptul că va fi mutat colegiul nu încalcă dreptul la educație al elevilor. Apoi, trebuie să punem în balanță: dar copiii care doresc să urmeze o școală militară și, în prezent, sunt la licee în alte județe, nu au drepturi? Avem această oportunitate, de a reînființa Liceul Militar de Marină, fapt care, consider eu, este un beneficiu pentru întreaga comunitate din Dobrogea. Dacă s-ar pune problema construirii unui sediu nou, ar însemna să așteptăm și 25 de ani până la reînființarea lui. Avem această posibilitate acum și trebuie să profităm de ea, dacă vrem să facem într-adevăr ceva.

În plus, reînființarea acestui liceu este o șansă și pentru elevii de la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”, poate vor fi doritori printre ei care ar putea dori să se transfere la liceu, pentru a urma o carieră militară. Sunt aspecte ce urmează să fie discutate. La Craiova, de exemplu, așa s-a întâmplat, dintre elevii de la colegiu au fost selectați, cei care au dorit, pentru a urma cursurile liceului militar reînființat, în clasele a X-a sau a XI-a. Vom discuta cu cadrele didactice de la colegiu, pentru a se înțelege că nu li se încalcă drepturile la o educație de calitate”, ne-a declarat Petrică Miu.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Atat de pe fata poate sa fie falsifatea comentariului incat e hilar.Nu prea cred ca e cineva de clasa a noua care chiar ar scrie ceva de genul...sincer acum.Dobitoci peste dobitoci, mai ales cei care au fraiele proiectului, calici dupa bani.
0
5
MAPN-ul a avut Liceu MIlitar de Marina si l-au desfintat ! Acum vor de'a gata totul. Daca nu e asa o problema, de ce nu fac ei in alta parte LMM, si sa ramana Navromul unde este !?
5
2
Dupa logica ta -ai facut si tu cu Miu?- ar trebui sa te transferi minim in clasa a 12 a!Pulica,eventual te poti transfera intr-a noua,ca asta va fi singura clasa la inceput....
2
2
Am fost la madgearu si am facut cu Miu logica.. jos Miu...
1
3
Miu este un imbecil. POP LIVIU MINISTRU ESTE RESPONSABIL! Prostia sin incompetenta lui miu petrica sunt proverbiale. El cu gaju si alti comunisti nu ne reprezinta!
8
0
Am 15 ani si anul trecut, am trecut de toate probele de admitere la liceul militar din Alba Iulia. Problema a fost la repartajarea dupa mediile finale, cand m-am clasat sub linie si n-am intrat. Ma bucur nespus de mult ca voi avea sansa sa mai dau inca o data la liceul militar, daca se va reinfiinta liceul militar de marina la Constanta! Astfel, voi avea sansa sa ma transfer de la liceul teoretic civil unde sunt, la liceul militar. Sunt la profil mate-info, am medii mari si indeplinesc din start cateva conditii ce le cere transferul in clasa a X-a. Salut cu mandrie initiativa celor de la MApN!
8
1
Miu este un prost si habar nu are ce vorbeste. S-a bagat singur in rahat. Cand scapam de el?
7
7

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614