REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Supărarea părinților din Constanța: vaccinurile opționale, scumpe și greu de găsit!

Supărarea părinților din Constanța: vaccinurile opționale, scumpe și greu de găsit!

Replica API 27 februarie 2018 | 00:00 440

Nemulțumire în rândul mămicilor din Constanța care vor să imunizeze copiii cu vaccinuri ce nu sunt cuprinse în schema națională de vaccinare. O mamă a sesizat cotidianul „Replica de Constanța” că, deși se pune accent pe importanța vaccinării copiilor, întâmpină greutăți la achiziționarea vaccinurilor și trebuie să meargă din farmacie în farmacie, pentru a le găsi. „Sunt mămica unei fetițe de 18 ani și am o mare problemă. Doresc să îmi vaccinez copilul contra varicelei, dar nu găsesc vaccinul. De ce ni se impune vaccinarea copiilor, dacă pe piață nu se găsește vaccinul? Când se va face ceva și la noi în țară pentru generațiile viitoare? Vor natalitate, dar nu ne ajută nimeni cu nimic. Dorim să achiziționăm vaccinurile, dar nu le găsim”, ne-a sesizat Roxana B.

Constănțeanca dorește să achiziționeze Varilrix, vaccinul antivaricelă, care poate fi administrat de la vârsta de nouă luni și asigură protecție împotriva virusului varicelo-zosterian, care produce varicelă și care, în alte state, se află pe lista vaccinurilor obligatorii. În țara noastră este opțional, iar pentru achiziționarea lui, părinții trebuie să scoată din buzunar aproximativ 200 de lei și, mai important, să găsească farmacia dispusă să îl aducă pe comandă. În cazul mămicilor care locuiesc în municipii, acest lucru este mai ușor, având o paletă mai largă de unități unde se pot adresa. Mai dificil este, după cum atrag atenția și mămicile, pentru locuitorii din mediul rural, căci angajații farmaciilor se codesc să aducă vaccinurile opționale.

De altfel, medicii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța atrag atenția că, în cazul vaccinurilor opționale, este alegerea părinților și a medicilor de familie, având în vedere că sunt foarte importante condițiile de transport și de păstrare a dozelor.

Vaccinuri din schema de vaccinare GRATUITĂ

Schema de vaccinare gratuită 2017 – 2018, în România, conform Ordinului ministrului Sănătății nr. 377/2017 din 30 martie 2017, privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate publică pentru anii 2017 și 2018 cuprinde:

- Vaccinul împotriva hepatitei B - se efectuează în maternitate, în primele 24 ore de viață ale copilului.

Vaccinul împotriva tuberculozei (BCG) - se efectuează în maternitate, în prima săptămână de viață a copilului.

Vaccinul împotriva hepatitei B, antipoliomielită, antidifterie, antitetanos, antipertusis (DTP-VP-HB2) - se efectuează la vârsta de două luni. Vaccinarea antipoliomielită, antidifterie, antitetanos, antipertusis – rapel, la vârsta de 4 luni.

Vaccinare antipoliomielită, antidifterie, antitetanos și antipertusis - se efectuează la 11 luni.

Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR), la vârsta de 12 luni.

Vaccin rujeolic – rubeolic – oreion (ROR), la vârsta de 5 ani.

Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular – poliomielitic (DTPa-VPI), la 6 ani.

Vaccin diftero-tetatic pentru adulți/vaccin diftero-tetano-pertussis acelular, la 14 ani.

Toate vaccinările au loc prin medicul de familie.

Vaccinuri opționale CONTRA COST

Există și o serie de vaccinuri, pentru care părinții pot opta voluntar, la recomandarea medicului de familie sau a medicului pediatru, dar care sunt contracost, părinții fiind nevoiți să scoată din buzunar între 200 și 300 de lei pentru o doză. De altfel, pe lângă neîncrederea în vaccinuri, criteriul financiar este un alt motiv pentru care nu sunt realizate mai des.

Vaccinul antigripal – este recomandat în special copiilor care prezintă suferință cardiacă sau afecțiuni respiratorii, după împlinirea vârstei de 6 luni.

Vaccinul împotriva cancerului de col uterin (Papilomavirus) – este disponibil din 2007, dar a fost primit cu reticență de părinții din România. Trebuie făcut înainte de începerea vieții sexuale, astfel că este administrat fetelor care nu au împlinit 14 ani.

Vaccinul împotriva diareii acute (Rotarix) – este un vaccin împotriva unui virus contagios, rotavirus, care poate duce la forme severe de diaree. Este administrat înainte de împlinirea vârstei de șase luni, în două doze, pe cale orală.

Vaccinul antipneumococic (Prevenar) – asigură protecție împotriva infecției pneumococice, se recomandă înainte de intrarea în colectivitate.

Vaccinul antivaricelă (Varilrix) – asigură protecție împotriva virusului varicelo-zosterian care produce varicela.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Vaccines injure children, and the U.S. government has an entire division set up to compensate families for that injury $82,940,437.42 paid out in 2018 as of Feb. 1st for vaccine damages
0
0
astia care scrieti impotriva vaccinurilor nu aveti minime cunostinte, preluati informatii de la alti ignoranti sau afaceristi care vor sa isi vanda produsele lor naturiste si sa promoveze medicina alternativa care e un mare zero.
5
0
pentru prezentul si viitorul luminos!politicieni de cacat!
1
0
Supararea parintilor e bucuria copiilor : scapa de autism!
1
6
Mai contine si Formaldehyda.Substanta pentru imbalsamarea mortilor.
4
4
ce contine creierul tau? aer, nimic, tarate si cam atat
10
1
ce contin vaccinurile? mercur, plumb toxic ptr copil
4
7

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218