REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Suplimente sau abordări pentru copiii cu deficit de atenție și hiperactivitate

Suplimente sau abordări pentru copiii cu deficit de atenție și hiperactivitate

Replica API 13 octombrie 2020 | 19:09 1138

Există multe abordări și terapii folosite în mod frecvent în cazul copiilor cu deficit de atenție și hiperactivitate.

Tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenție, cunoscută și ca ADHD, este o tulburare complexă, iar mulți părinți sunt îngrijorați în legătură cu decizia de a le da micuților lor medicamente psihoactive care ar trebui administrate, cel mai probabil, pe o perioada lungă de timp. Din fericire, studiile de peste hotare arată că există multe suplimente și abordări în ceea ce privește terapiile pentru micuții cu deficit de atenție și hiperactivitate, scrie doc.ro.

Rolul suplimentării cu anumiți nutrienți

Copiii cu deficit de atenție și hiperactivitate pot avea un risc crescut de a suferi de deficiențe (lipse) când este vorba despre anumiți micronutrienti, din cauza obiceiurilor alimentare neregulate și din cauza apetitului scăzut, că efect al tratamentului medicamentos. Experții subliniază că nu trebuie să ii dai celui mic doze foarte mari din vreun nutrient, însă copiii cu ADHD s-ar putea să aibă nevoie de un supliment zilnic cu multivitamine și minerale, pentru a întruni astfel aportul zilnic recomandat.

Fierul

Deficiență (lipsa) de fier descoperită la cel mic ar trebui tratată, spun specialiștii, deși este nevoie de mai multe cercetări pentru a se află mai multe despre efectele suplimentelor cu fier la copiii cu ADHD.

Magneziul

Un studiu a arătat îmbunătățirea comportamentului în cazul unui grup de copii care aveau ADHD și o deficiență relativă de magneziu în organism. Chiar și așa, părinții sunt sfătuiți să ceară sfatul medicului pediatru înainte de a le oferi copiiilor cu ADHD suplimente cu magneziu.

Vitamina B6 sau piridoxina

Un studiu de peste hotare a arătat că există o tendința în favoarea îmbunătățirii comportamentului la copiii cu ADHD care au primit doze de vitamina B6, în comparație cu cei care au primit metilfenidat și o substanță placebo. Este nevoie de studii mai amănunțite pentru a confirmă această tendința, așa că reține că vitamina B6 este recomandată doar dacă cel mic suferă de o carență de piridoxina.

Zincul

Un studiu a descoperit niveluri serice scăzute de zinc în cazul copiilor sănătoși care aveau diagnosticul de ADHD (și nicio altă problema de sănătate), în comparație cu un grup de copii fără ADHD. Un alt studiu a sugerat că aportul de zinc poate fi important pentru răspunsul copiiilor cu ADHD la dextroamfetamina (un medicament folosit pentru tratamentul deficitului de atenție).

Acizii grași esențiali

Unele studii au arătat că micuțîi cu ADHD au o rată mai mare de simptome nespecifice tipice unei deficiențe (lipse) de acizi grași esențiali Omega-3 (de exemplu, senzația sporită de sete și atopie, adică o manifestare de hipersensibilitate alergică). Uleiul de primulă (evening primrose) sau luminița nopții sau luminița de seară conține peste 70% acid linoleic și aproape 90% acid gamma linoleic și este renumit pentru faptul că îmbunătățește comportamentul copiilor hiperactivi.

O altă sursă de acizi grași esențiali Omega-3 este uleiul de peste de mare adâncime, care conține acid docosahexaenoic (DHA), un acid gras polinesaturat cu lanț lung, al cărui precursor este acidul alfa-linoleic. Studiile controlate efectuate pe tema suplimentării cu acizi grași în cazul copiilor cu ADHD au arătat minime îmbunătățiri ale comportamentului. E bine de știut că Omega-3 ajută la menținerea funcțiilor cerebrale și a sistemului imunitar.

Alte abordări: remediile din plante

Plantele cu efecte sedative sunt destul de populare și sunt folosite în compoziția anumitor suplimente, mai ales că frecvența tulburărilor de somn este mare la copiii cu ADHD. Cele mai populare plante cu proprietăți sedative sunt mușețelul, roinita (Melissa officinalis), valeriana, floarea pasiunii și hameiul.

Ceaiurile din plante (precum cele preparate din mușețel, mentă, lemon grass sau iarbă de lămâie și cele preparate din alte plante și flori) sunt considerate a fi o modalitate sigură și eficientă de a ajută un copil să se relaxeze. Cu toate acestea, mare atenție dacă le folosești pe termen lung, pentru că acesta trebuie considerat un posibil semn al faptului că micuțul are o problema medicală care trebuie identificată și tratată.

Cere sfatul medicului pediatru sau unui medic specialist în fitoterapie înainte de a-i administra celui mic remedii din plante, pentru că și acestea pot avea efecte adverse și interacțiuni cu anumite medicamente ori substanțe, și înainte de a-i da anumite suplimente.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367