REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Suprafața irigată a României poate crește la 1,8 milioane de hectare fără afectarea resurselor de apă

Suprafața irigată a României poate crește la 1,8 milioane de hectare fără afectarea resurselor de apă

Replica API 26 august 2017 | 00:00 317

Suprafața agricolă irigată a României poate fi mărită la peste 1,8 milioane de hectare, de la 610.000 de hectare fără să existe un impact negativ asupra resurselor de apă, relevă concluziile unui studiu elaborat de Ministerul Apelor și Pădurilor, la solicitarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), se arată într-un comunicat al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), scrie AGERPRES.

În acest sens, AFIR anunță că primește proiecte care vizează investiții în modernizarea sistemelor care au ca rezultat o mărire netă a suprafeței irigate, aferente submăsurii 4.3 I — Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice — Componenta infrastructură de Irigații.

'Infrastructura de irigații este un element cheie în ceea ce înseamnă o agricultură sustenabilă în România, atât pentru fermieri, cât și pentru populație. Chiar dacă nevoia de a iriga este mare, apa folosită pentru irigații trebuie să fie gospodărită cu mare grijă, impactul consumului de apă asupra mediului, chiar și în folosul agriculturii, fiind unul major. Fără rezultatele acestui Studiu, prevăzut în Ghidul Solicitantului, Agenția nu a putut finanța până acum proiecte care să prevadă creșterea suprafeței irigate. Analiza a fost cu atât mai necesară cu cât grija noastră în implementarea măsurilor de dezvoltare rurală este legată atât de binele agriculturii cât și de protejarea mediului înconjurător și a infrastructurii naturale a României, acestea fiind condiții obligatorii pentru toate proiectele finanțate prin PNDR', susține directorul general al AFIR, Adrian — Ionuț Chesnoiu.

Potrivit sursei citate, o investiție având ca rezultat o mărire netă a suprafeței irigate care afectează sursele de apă subterană sau de suprafață este eligibilă numai dacă acestea sunt considerate satisfăcătoare în ceea ce privește cantitatea de apă în planul de management al bazinului hidrografic. Totodată, eligibilitatea proiectului este dată și de analiza de mediu realizată de către autoritatea competentă, care trebuie să confirme că nu va exista niciun efect negativ semnificativ asupra mediului.

Sprijinul public pentru investițiile finanțate prin această submăsură este 100% nerambursabil și nu va depăși un milion de euro pentru fiecare proiect pentru sistemele de irigații aferente stațiilor de punere sub presiune (SPP) sau 1,5 milioane de euro/proiect pentru amenajarea sistemelor de irigații aferente stațiilor de pompare și repompare (SPA — Stații de pompare a apei, SRP — Stații de repompare).

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In anii 90 se permits distrugerea sistemelor de irigatii ca Sa se lipseasca romanii de un pamant care dadea roade putine Acum, s-a vandut strainilor pamantul SI trebuie Sa imprumutam noi ca sa aiba ei sisteme. Vivat new pcr.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218