REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Supremaţia dreptului european: Premierul polonez merge în faţa eurodeputaţilor

Supremaţia dreptului european: Premierul polonez merge în faţa eurodeputaţilor

Replica API 15 octombrie 2021 | 00:00 641

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, urmează să ia cuvântul marţi în faţa eurodeputaţilor în legătură cu decizia controversată a Curţii Constituţionale a ţării sale de a contesta supremaţia dreptului european, au făcut cunoscut miercuri guvernul polonez şi Parlamentul European, notează AFP, citată de Agerpres.

Mateusz Morawiecki

Liderul conservator naţionalist i-a adresat această cerere preşedintelui Parlamentului European, David Sassoli, pentru "a prezenta poziţia Poloniei" într-o dezbatere programată, a indicat pe Twitter purtătorul de cuvânt al premierului polonez, Piotr Müller.

Prim-ministrul "va participa la sesiunea plenară de la Strasbourg, la 19 octombrie, la ora 9", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al lui David Sassoli.

Tensiunile dintre Varşovia şi Bruxelles au crescut de aproape o săptămână după decizia istorică a Curţii Constituţionale a Poloniei, apropiată partidului la putere şi solicitată de şeful guvernului, hotărând că anumite articole din tratatele UE sunt "incompatibile" cu Constituţia ţării.

O punere în discuţie a supremaţiei dreptului european şi competenţei Curţii de Justiţie a UE care a suscitat reacţii de condamnare din partea Comisiei Europene, unor state membre ca Franţa şi Germania, precum şi a deputaţilor europeni.

În faţa temerilor unui "Polexit", zeci de mii de polonezi au ieşit în stradă pentru a-şi manifesta sprijinul pentru apartenenţa la Uniune. În ce îl priveşte, Mateusz Morawiecki a dat asigurări că doreşte ca ţara sa să rămână în UE.

Polonia a fost condamnată de mai multe ori de Curtea de Justiţie a UE pentru controversatele sale reforme judiciare, acuzate că subminează independenţa judecătorilor, dar Varşovia a reclamat ingerinţa în treburile sale interne.

Parlamentul European îndeamnă Comisia să lanseze un nou mecanism împotriva Varşoviei, care ar putea suspenda plata fondurilor europene către o ţară care nu respectă principiile statului de drept. Un mecanism a cărui legalitate Varşovia şi Budapesta o contestă în faţa Curţii de Justiţie a UE.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ungurii, polonezii... oameni mandri. Bravo lor!
1
0
BRAVO POLONIA..... MOOYE UE
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614