REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° ConstanÈ›a Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° ConstanÈ›a Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Suspectul din atacul asupra scriitorului Salman Rushdie a pledat nevinovat

Suspectul din atacul asupra scriitorului Salman Rushdie a pledat nevinovat

Replica API 20 august 2022 | 00:00 665

Suspectul din atacul asupra scriitorului Salman Rushdie a pledat joi nevinovat pentru tentativă de omor şi agresiune într-un tribunal din Mayville, New York, informează AFP.

Sursa: Captură video: www.itv.com

Hadi Matar, în vârstă de 24 de ani, este acuzat că l-a înjunghiat vineri pe Salman Rushdie, autorul cărţii "Versetele satanice" în timpul unei conferinţe desfăşurate în oraşul Chautauqua. Arestat imediat după incident, suspectul pledase deja nevinovat în cadrul unei audieri procedurale sâmbătă, scrie Agerpres.

Cu capul plecat, mască, încătuşat şi îmbrăcat într-o ţinută de prizonier cu dungi albe şi negre, Hadi Matar s-a exprimat joi prin intermediul avocatului său.

Judecătorul a ales să-l ţină pe suspect în arest, fără cauţiune.

Intervievat miercuri de New York Post, care susţine că l-a contactat în închisoare, Hadi Matar s-a declarat surprins că Salman Rushdie a supravieţuit atacului.

Autorul britanic în vârstă de 75 de ani, înjunghiat de zece ori şi evacuat cu elicopterul la spital, a fost conectat pentru scurt timp la un ventilator înainte ca starea sa să se îmbunătăţească.

Matar nu a declarat dacă s-a inspirat din fatwa emisă de ayatollahul iranian Khomeini în 1989 care cere moartea scriitorului "Versetelor satanice", roman considerat a fi o blasfemie.

El a explicat pentru New York Post că îl "respectă pe ayatollah", pe care l-a calificat ca fiind o persoana "remarcabilă".

"Nu-mi place această persoană. Nu cred că este un om bun", a declarat tabloidului suspectul despre Salman Rushdie."Este cineva care a atacat islamul", a adăugat el. Urmărindu-i videoclipurile pe YouTube, lui Matar i s-a părut că Rushdie este "ipocrit".

Hadi Matar se întorsese "schimbat" şi mai religios dintr-o călătorie întreprinsă în 2018 în Liban, ţara de origine a familiei sale, a declarat luni mama sa pentru site-ul Daily Mail.

Salman Rushdie, născut în 1947 în India într-o familie de intelectuali musulmani nepracticanţi, a stârnit furie într-o parte a lumii musulmane odată cu publicarea în 1988 a romanului "Versetele satanice", considerat de cei mai conservatori musulmani ca fiind blasfemiator la adresa la Coranului şi a Profetului Mohamed.

Ayatollahul Khomeini a emis o fatwa în 1989 cerând uciderea lui Salman Rushdie, care a petrecut ani de zile sub protecţia poliţiei. Fatwa nu a fost niciodată ridicată şi mulţi dintre traducătorii săi au fost atacaţi.

După trei zile de tăcere, Iranul a negat luni orice implicare în atac, dând vina Salman Rushdie."În acest atac, doar Salman Rushdie şi partizanii săi merită să fie blamaţi şi chiar condamnaţi'", a apreciat Nasser Kanani, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe de la Teheran.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218