REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Suspiciuni de FRAUDĂ la alegerile de la Ovidius. Rectorul Rugină reacţionează: „Fiecare a votat cum a dorit. L-a obligat cineva?“

Suspiciuni de FRAUDĂ la alegerile de la Ovidius. Rectorul Rugină reacţionează: „Fiecare a votat cum a dorit. L-a obligat cineva?“

Replica API 2 martie 2016 | 23:35 592

A fost desemnat Senatul Universităţii

A fost desemnat Senatul Universităţii

Fraudă la alegerile pentru Senatul Universităţii Ovidius Constanţa?! Luni, 29 februarie a.c., au avut loc alegerile pentru desemnarea membrilor Senatului universităţii conduse de Sorin Rugină. Începând cu ora 08.00 până la ora 20.00, cadrele didactice au fost aşteptate la urne să îşi voteze reprezentanţii. Există voci din interiorul instituţiei care susţin că alegerile au fost fraudate, că angajaţii universităţii au fost obligaţi să voteze pe două liste care „au circulat de sus în jos“, fără ca multe nume să figureze pe feşele respective. „E inadmisibil ca nişte oameni intelectuali să apeleze la sistemul listelor, în sistem mafiot, comunist“, au declarat surse din cadrul UOC.

Biroul Electoral Central a procedat la verificarea proceselor-verbale şi la validarea rezultatului alegerilor pentru ocuparea locurilor atribuite cadrelor didactice în Senatul universitar, desfăşurate în data de 29.02.2016. Mulţi dintre candidaţi spun că, dacă ar fi avut puterea şi timpul necesar de a-l pierde pe la instanţe, ar fi contestat alegerile. Au fost fraudate, susţin ei, dezamăgiţi că „nişte oameni intelectuali au apelat la sistemul listelor, în sistem mafiot, comunist“.

Multe voturi au fost anulate, deşi ele erau pefect valide, iar angajaţi care vin doar o dată la două luni la ore au fost chemaţi să voteze, după ce li s-au pus listele în faţă şi obligaţi, ameninţaţi, constrânşi să voteze, susţin surse din interiorul universităţii. „Mi-au spus mai multe persoane în care am încredere că se petrec lucruri nu tocmai corecte. Te-am votat pe tine şi pe... Eu pe voi vă ştiam şi pe voi v-am votat, mai ales că cineva mi-a trimis două liste care au circulat de sus în jos (adică de la decana actuala) şi în care nici una dintre voi nu aţi figurat“, se arată într-un mail de susţinere transmis, de către un cadru didactic, unui coleg de-al său, candidat la o funcţie în Senat.

De precizat faptul că două cadre didactice şi-au retras candidaturile, cu doar câteva ore înaintea deschiderii urnelor. Este vorba despre prof. univ. dr. Gîrţu Mihai, candidat de la Facultatea de Ştiinţe Aplicate şi Inginerie şi despre conf. univ. dr. Melnic Lucia, candidat de la Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială şi Maritimă. Astfel, numărul total de candidaturi rămase valabile este de 105, având în vedere că numărul locurilor disponibile pentru ocuparea unui post în cadrul Senatului este de 54.

Ce spune Sorin Rugină

„Este posibil, nu ştiu.Dacă sunt oameni curajoşi, să vină să facă contestaţie. Eu nici nu am intrat în Biroul Electoral Central, eu abia am venit la Universitate. Să vedem dacă sunt contestaţii sau nu sunt. Nici măcar nu am văzut lista completă cu rezultatele. Acestea sunt nişte chestiuni care fac parte din luarea unor alegeri, care eu zic că s-au desfăşurat normal. Vocile adevărate şi universitare se identifică. Faza cu listele este o poveste vânătorească. Fiecare a votat cum a dorit. L-a obligat cineva?

Discutăm despre un mecanism care mie îmi este străin şi nici nu-l agreez. Candidaţii au fost votaţi în funcţie de ataşamentul faţă de universitate şi de modul de implicare. Nu este uşor să fii senator. Iar faptul că sunt oameni noi foarte mulţi, cred că va da Senatului valoare şi moralitate. Acesta este cel mai mare câştig. Senatul ar trebuie să fie instituţia care asigură autonomia. Probabil că dintre cei care au pierdut au susţinut acest lucru. Frauda este o chestie dură, pui votul, aduci voturi. Suntem deja imuni la toate vocile din interior”, a spus Sorin Rugină, rectorul UOC.

Cine sunt aleșii pentru o un loc în Senatul Universității?

Astfel, pentru Facultatea de Litere au fost aleși Vlad Monica (369 voturi), Cap-Bun Marina (312 voturi), Mitchievici Angelo-Nicolae (291 voturi), Ciugureanu Carmen-Adina (272 voturi) și Ionițiu Ionela (263 voturi). În ceea ce privește Facultatea de Teologie, au fost aleși cu 429 de voturi, Dura Ioan și Popovici Dumitru-Dănuț, iar cu 416 voturi, Ionescu Răzvan Gabriel.

Pentru Facultatea de Istorie și Științe Politice au fost selectați Ivănescu Mihaela-Ștefania (374 voturi) și Citirigă Daniel- Valentin (370 voturi). Facultatea de Drept și Științe Administrative îi are ca reprezentanți pe Pandele Adina Laura (308 voturi), Anechitoae Constantin (284 voturi), Căzănel Maria (278 voturi) și Rus Mihaela (267 voturi). Referitor la Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole candidații aleși au fost Skolka Marius (375 de voturi), Sava Daciana Georgeta (313 voturi), Simionescu Violeta-Maria (250 voturi) și Tofan Lucica (246 voturi).

Larion Alin-Cornel (469 voturi) și Melenco Ionel (440 voturi) au fost aleși să reprezinte Facultatea de Sport și Educație Fizică. Facultatea de Științe Aplicate și Inginerie a ales ca reprezentații acesteia să fie Popovici Ionela (307 voturi) și Popescu Viorica (301). De asemenea, pentru Facultatea de Matematică și Informatică au fost aleși Bobe Alexandru (297 voturi) și Popa Constantin (244 voturi). Facultatea de Științe economice a avut șapte aleși și anume, Lazăr Cristina-Mihaela (381 voturi), Munteanu Irena (367 voturi), Moraru Andreea-Daniela (317 voturi), Duhnea Cristina (315 voturi), Anghel Panait (311 voturi), Moise-Țiței Adina (308 voturi) și Botescu Ion (288 voturi). Și Facultatea de Medicină se află printre cele cu cei mai mulți candidați admiși.

Aceștia sunt Gheorghe Emma (387 voturi), Iliescu Dan Marcel (361 voturi), Hangan Laurențiu-Tony (341 voturi), Grasa Cătălin Nicolae (300 voturi), Poinăreanu Ionuț (289 voturi), Dumitru Eugen (277 voturi) și Popa Marius Florentin (276 voturi). Pentru Facultatea de Medicină Dentară au fost alese Pușcașu Cristina Gabriela (299 voturi) și Caraiane Aureliana (288 voturi). Facultatea de Farmacie a ales ca Schroder Verginica (297 voturi), Dumitrescu Denisa-Elena (296 voturi) și Margaritti Doina (264 voturi) să reprezinte facultatea în Senat.

Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială și Maritimă îi are ca reprezentanți pe Crăciun Eduard-Marius (334 voturi), cotrumbă Mirela-Rodica (332 voturi), Rădoiu Viorel Bogdan (257 voturi) și pe Cârjali Erol (252 voturi). Vintilă Dragoș-Florian (273 voturi) și Maftei Carmen Elena (256 voturi) au fost aleși să reprezinte în Senat Facultatea de Construcții. Facultatea de Arte are ca aleși pe Lupu Mitică (322 voturi) și pe Ardelean Ioan (308 voturi). În final, pentru Facultatea de Psihologie și Științele Educației au fost aleși Mirica Mircea Adrian (435 voturi), Căprioară Daniela-Dumitra (434 voturi) și Enache Rodica Gabriela (431 voturi).

Mirela Sorina PASCAL, Diana NEAŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218