REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Sute de ABSOLVENŢI DE LICEU din Constanţa pierd, an de an, AJUTORUL DE ŞOMAJ! AJOFM le vine în ajutor!

Sute de ABSOLVENŢI DE LICEU din Constanţa pierd, an de an, AJUTORUL DE ŞOMAJ! AJOFM le vine în ajutor!

Replica API 9 februarie 2018 | 00:00 722

Una din marile supărări ale lui Gheorghe Buşu, directorul AJOFM:

Una din marile supărări ale lui Gheorghe Buşu, directorul AJOFM:

Gheorghe Buşu

Statul român oferă fel de fel de beneficii proaspeților absolvenți de liceu, pentru a-i sprijini în momentul în care pornesc în viață. Beneficii primesc și angajatorilor care îi angajează, încă de pe băncile liceelor sau facultăților. Cu toate acestea, puțini sunt cei care ajung să se bucure de respectivele drepturi bănești. Din dezinteresul unora ori din proastă informare, cert este că tinerii sunt cei care au de pierdut. Iar aceasta este una dintre cele mai mari dureri ale directorului Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Constanța, Gheorghe Bușu, care în ultima perioada desfășoară o campanie pentru informarea corectă a elevilor din ultimii terminali din unitățile de învățământ din Constanța.

„Legislația stipulează clar: absolvenții trebuie să vină la AJOFM să depună actele în momentul în care absolvă școala. Subliniez: au termen de 60 de zile de la ultima zi de școală, nu de la promovarea Bacalaureatului! Legislația nu stipulează nicăieri că trebuie sau nu să aibă Bacalaureatul luat, ci să fie absolvenți.

Dar ei așteaptă să treacă Bacalaureatul, să vadă ce note au obținut, apoi se înscriu la facultate, și trece termenul respectiv. Și apoi vin la noi și ne spun că nu au știut, că nu le-a spus nimeni! De ani de zile mă străduiesc să conving secretariatele liceelor să elibereze din timp adeverințele de absolvent. Aceea este principala hârtie de care au nevoie absolvenții”, a precizat Gheorghe Bușu pentru „Replica de Constanța”.

Până în prezent, demersurile AJOFM Constanța nu au fost încununate de prea mult succes. Drept dovadă, anul trecut, au obținut cei 250 de lei la care au dreptul, timp de șase luni, doar câteva sute de absolvenți. „Ar fi putut fi peste o mie”, a adăugat directorul AJOFM Constanța.

Dincolo de partea economică – până la urmă, 250 de lei este o sumă infimă! – tinerii sunt înscriși în evidențele agenției și beneficiază de sprijinul inspectorilor pentru a-și găsi un loc de muncă, pentru a urma cursuri de formare profesională, sunt consiliați cu privire la drepturile lor pe piața muncii.

Pentru a modifica situația, angajații AJOFM Constanța au demarat o campanie de informare a elevilor din anii terminali din școlile constănțene. Astfel, aceștia merg din școală în școală, în special în cele tehnologice, și poartă discuții cu elevii, consiliându-i asupra drepturilor de care pot beneficia, la terminarea școlii.

Ce beneficii au cei care angajează persoane aproape de vârsta pensionării

Beneficii au și agenții economici care angajează elevi și studenți, în timpul anilor de studii, primind în jur de 250 de lei, pentru câteva luni. Potrivit reprezentanților agenției județene, nici la acest capitol nu se înghesuie beneficiarii. Cum, de altfel, nu este coadă nici la beneficiile pe care le primesc angajatorii care încadrează persoane apte de muncă care mai au cinci ani până la pensie.

Se impune subliniat că, în această din urmă situație, vorbim despre cele mai mari beneficii acordate de Ministerul Muncii. Astfel, angajatorii care angajează persoane care mai au cinci ani până la pensionare primesc de la stat, timp de cinci ani, lună de lună, 900 de lei subvenție de la stat.

Patronii nu anunță la AJOFM când au locuri de muncă vacante. Iată ce pierd!

Un alt aspectat punctat de Gheorghe Bușu, directorulk AJOFM Constanța îi vizează pe agenții economici din județul de la malul mării care ignoră beneficiile pe care le pot avea dacă declară agenției locurile de muncă vacante pe care le au. Astfel, aceștia pot fi sprijiniți în a-și găsi forță de muncă din rândul șomerilor înregistrați în evidențele agenției, în plus, dacă pe piața muncii nu există personal cu specializarea necesară, AJOFM organizează cursuri de formare profesională. Pe de altă parte, este de notorietate deja faptul că patronii se plâng apoi că dau anunțuri pe toate mijloacele de informare posibile și ... nu găsesc oameni dispuși să muncească! „Noi îi putem sprijini. Dar încă sunt probleme cu declararea locurilor de muncă vacante”, a afirmat Gheorghe Bușu.

În acest moment, cele mai mari cereri pe piața muncii din Constanța sunt cele pentru lucrători în șantierele navale, în turism și în construcții. „Acesta este specificul județului, în condițiile în care de aproximativ 30 de ani nu au fost realizate investiții majore, care să producă creșteri economice și noi locuri de muncă”, a mai punctat directorul AJOFM Constanța.

Câți șomeri are Constanța

La ora aceasta, în evidențele AJOFM Constanța sunt înregistrați 9.099 șomeri, dintre care 4.403 primesc indemnizații, iar 4.696 sunt neindemnizați. Din totalul șomerilor, mai mult de jumătate, respectiv 5.340 sunt femei.

VIDEO:

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nea Busu e Psd ist de cand era Adrian Nastase prim ministru
5
0
Alooo psd Cta, asta nu e de la pdl pnl? Au castigat cumva alegerile si nu stim noi? Halal organizatie. VA MAI VOTEAZA DRACU
1
3
Dupa ce statul a scolarizat tinerii, rezultatul este incompetenti. Au fost pregatiti de niste incompetenti 12 ani care au produs asistati sociali. Schimbati urgent legea invatamantului ca ne distrugeti ca natie.
5
3
Un Corupt ... minti si astepti doar parandaratul !
9
7

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614