REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.1° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Sute de constănţeni au câştigat în instanţă restituirea taxei auto

Sute de constănţeni au câştigat în instanţă restituirea taxei auto

Replica API 20 iunie 2013 | 00:00 131

Pe rolul Tribunalului sunt mii de dosare privind emisiile poluante

Pe rolul Tribunalului sunt mii de dosare privind emisiile poluante

Românii care şi-au achiziţionat autoturisme second hand dintr-un stat membru UE se zbat în instanţă să recupereze taxa pentru emisiile poluante, achitată la înmatricularea autovehicului în România. Pe rolul Tribunalului Constanţa sunt mii de dosare ce au acest obiect şi aproape toate au fost câştigate, pentru că s-a constatat că taxa este discriminatorie. De ce s-a ajuns aici? Pentru că statul poate să facă ce vrea, spune un avocat constănţean care a câştigat peste 200 de dosare privind restituirea acestei taxe, plus dobânzi la restituirea cu întârziere.

"Taxa aceasta auto a intrat în vigoare odată cu intrarea noastră în Uniunea Europeană. De atunci, a avut mai multe variante, denumiri, inclusiv reglementări distincte prin acte normative. În principiu, ea este aceeaşi. De când cu timbru de mediu este puţin mai greu să se câştige. Trebuie făcută diferenţa esenţială între un autoturism care a fost nou la momentul plăţii taxei şi un autoturism care a fost second din uniune. Dacă vorbim despre autoturismul second din Uniune, iar taxa s-a achitat până la 1 ianuarie 2013, nu sunt probleme să se câştige dosarul, indiferent de momentul la care s-a plătit. S-a plătit pentru că statul poate să ceară câţi bani vrea. Vine puterea judecătorească şi le poate controla. Dispoziţiile comunitare sunt prioritare, inclusiv în Constituţie", a declarat avocatul Viorel Papu. Acesta a precizat că a avut în jur de 300 de procese cu acest obiect şi aproape toate le-a câştigat. Pe rolul Tribunalului Constanţa sunt foarte multe dosare privind restituirea taxei pentru emisiile poluante, spune Radu Comşa, purtătorul de cuvânt din cadrul Tribunalului Constanţa. "Nu pot să vă spun un număr exact al proceselor pentru că ele s-au judecat sub diferite obiecte. Nu avem o statistică în acest sens. Sunt foarte multe şi aproape toate s-au câştigat", a precizat Comşa. La rândul său, avocatul Viorel Papu spune că numărul dosarelor înregistrate la instanţele constănţene sunt de ordinul miilor.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
zero barat barat
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218