REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Sute de kilograme de legume şi fructe mucegăite, descoperite de inspectorii ANPC în marile supermarketuri

Sute de kilograme de legume şi fructe mucegăite, descoperite de inspectorii ANPC în marile supermarketuri

Replica API 6 februarie 2017 | 05:49 292

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a desfăşurat la data de 3 februarie 2017, la nivel naţional controale în supermarketuri/hipermarketuri pentru a verifică condiţiile de comercializare a legumelor şi a fructelor. Au fost controlaţi 75 operatori economici. La un număr de 46 de operatori economici s-au constatat abateri de la prevederile legale în vigoare privind protecţia consumatorilor.

Au fost oprite definitiv de la comercializare 1.129 kg de fructe şi legume în valoare de 4.531 lei, produse alterate, depreciate, improprii consumului uman.

S-a dispus măsură de oprire temporară de la comercializare până la intrarea în legalitate a unei cantităţi de 3.552 kg în valoare de 9.250 lei.

S-au aplicat 31 sancţiuni contravenţionale, din care 26 amenzi contravenţionale însumând 125.000 lei şi 5 avertismente pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor. Controlul urmează a fi finalizat în alte 14 cazuri.

Abaterile constatate: comercializarea de legume şi fructe de calitate neconformă (prezentau mucegai, lovituri mecanice), nerespectarea calibrului declarat, comercializarea de produse că fiind calitatea I, dar cu deficienţe de calitate- fructe şi legume depreciate calitativ, cu grad de coacere neuniformă, prezentau colonii de mucegai, cantităţi mari de noroi/pământ, nu erau sortate/curăţate, nu corespundeau calităţii declarate (aveau consistentă moale), fructe şi legume etichetate că fiind de calitatea I, fără a respectă categoria de calitate.

Controlul s-a desfăşurat în supermarketurile/ hypermarketurile din toată ţară în magazinele: Carrefour, Kaufland, Profi, România Hypermarche Cora, Auchan, Mega Image, Columbus Operaţional SRL- Billa, Lidl.

”Este important să ne cunoaştem drepturile în calitate de consumatori. Trebuie să acordăm o atenţie sporită tuturor informaţiilor care să stea la baza unei alegeri corecte a fructelor şi legumelor: calitatea, modul de expunere, depozitarea, informaţiile cu privire la ţară de provenienţă şi preţ. Operatorii economici care nu respectă prevederile legale în vigoare vor suportă măsurile care se impun. Este inacceptabil să există astfel de încălcări ale legislaţiei în domeniul protecţiei consumatorilor. Nu vom tolera astfel de comportamente care să pună sănătatea consumatorilor în pericol“, a precizat Bogdan Pandelică, preşedinte ANPC.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
bravo, asa ! amenzi maxime sa fie, ca nu suntem porcii lor, hotii, nu se mai satura de profit !!
0
0
Sa traiti dom' Cornel!
0
0
Repede pe inainte la amenzi. Volumul de marfa expusa in market-uri este imens si angajatii putini. Este normal ca printre sutele de kilograme expuse sa se mai afle si produse stricate. Este sistem de autoservire asa ca fiecare alege ce cumpara. Mai terminati cu sistemul acesta de control. Luna Ianuarie a fost una foarte complicata meteorologic si acest lucru se simte in lipsa de produse proaspete. Mai bine stati la birou si mai faceti si "situatii centralizatoare".
0
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218