REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Sute de mame din Constanța, care și-au abandonat copiii, prestează muncă în folosul comunității!

Sute de mame din Constanța, care și-au abandonat copiii, prestează muncă în folosul comunității!

Replica API 27 august 2018 | 00:00 499

Părinții ai căror copii ajung în grija statului – într-un centru de plasament sau la un asistent maternal – ori a rudelor pot fi obligați să contribuie, lunar, la cheltuielile de întreținere a minorilor. Iar dacă nu au bani, sunt nevoiți să presteze, tot lunar, câteva zeci de ore de muncă în folosul comunității. În acest moment, potrivit reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, în județul nostru sunt 307 părinți care cotizează cu sume modice, ce-i drept, pentru copiii lor aflați în centre de plasament sau în asistență maternală, dar și alți peste 700 de părinți pentru care instanța a dispus ore de muncă în folosul comunității.

Responsabilii din domeniul protecției copilului din țara noastră sunt hotărâți să schimbe mentalitatea că odată cu lăsarea pruncilor în spital, imediat după naștere, sau ulterior, în grija vreunei rude, părinții scapă de orice responsabilitate. Drept pentru care, de câțiva ani, legea a fost modificată astfel încât și părinții ai căror copiii se află în grija altora – adică într-un centru de plasament ori sunt crescuți de asistenții maternali, de bunici sau vreo mătușă – să contribuie cu bani la creșterea lor. Sumele care li se cer sunt stabilite conform Codului Civil și sunt modice: „Când întreținerea este datorată de părinte, ea se stabilește până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru doi copii și o jumătate pentru trei sau mai mulți copii”, se arată la art. 529.

Dar cum sărăcia este unul din primele motive invocate de părinți pentru abandonarea micuților, sunt mai mulți cei care prezintă specialiștilor din cadrul DGASPC Constanța documente din care reiese că nu au venituri. Și în cazul acestora statul a găsit soluții: nu au bani pentru a contribui financiar, lunar, la creșterea copiilor, prestează muncă în folosul comunității! Și nu doar o lună sau două, ci pe toată perioada în care cel mic se află în grija statului!

„Dacă plata contribuției la întreținerea copilului nu este posibilă, instanța obligă părintele apt de muncă să presteze între 20 și 40 de ore lunar pentru fiecare copil, acțiuni sau lucrări de interes local, pe durata aplicării măsurii de protecție specială, pe raza administrativ – teritorială în care își are domiciliul sau reședința”, se precizează la art. 67 din Legea 272/2004.

În prezent, în județul Constanța sunt 1.042 de cazuri în care părinții care și-au abandonat copiii sunt obligați fie să plătească, fie să ...muncească în folosul comunității, după cum ne-au precizat reprezentanții DGASPC Constanța. Astfel, 307 părinți plătesc o contribuie lunară, în vreme de 735 de părinți prestează munca în folosul comunității în localitățile de domiciliu.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce sterilete? Mai bine sa fie sterilizate. au 3-4 copii si nu si permitr sa i intrrtina? Stau pe strazi sau in centre? Luate si sterilizate!
0
0
Cu toata sinceritatea,cred ca multe din acele femei nu au dorit sa ramana insarcinate si nivelul lor de pregatire,saracia,efectiv prostia le-a impins spre dramele descris. Societatea normal ar putea sa le asigure sterilete gratuit,macar pana posibilitatile de a intretine un copil dorit ar fi indeplinite.A preveni sarcini nadorite nu inseamna a incalca drepturile omului,dimpotriva,inseamna a preveni ca viitori oameni sa fie nascuti in medii ce nu le pot asigura o viata demna. Faceti va rugam campanii in acest sens,ajutati saracii sa nu procreeze saraci ci intai sa scape de saracie!
2
0
...cand vin sa presteze munca in folosul comunitati,se dau mari si tari...scot din buzunare telefane de ultima generatie,si cu amenintarea...sefule...vezi ca te filmez..asa ca trebuie sa taci...tigari...la greu...cafele...la fel...unde-i saracia???
3
0
Bai boule exista mijloamijloace contraceptive. Asa ca...n au nici o scuza. Cunosc cazuri in care au abandonat 8-9 copii la centre. Viitori infractori. Cine crezi ca intretune acei copii facuti ca le place sa se futa?! Tu boule!!! Ti se pare ca ies oameni ok cand trec peste asa trauma? Sa fie abandonati?
4
0
deci e in regula sa masacrezi copii prin avort dar nu e in regula sa ii abandonezi, iar daca esti saraca ca doa d'aia ii abandonezi tre sa muncesti ca sclava
0
2
Legea asta, 272, este de cativa ani buni. Dar daca au ...9 copii cati bani trb sa plateasca? A si conform legii trb sa presteze intre 20-40 de ore de munca per copil pe toata durata mentinerii copilului la centru , ma indoiesc ca se respecta toata legea
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614