REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Sute de credincioși au așteptat să se închine și să se roage la Peștera Sfântului Andrei

Sute de credincioși au așteptat să se închine și să se roage la Peștera Sfântului Andrei

Cristina BĂRBUCEANU 1 decembrie 2022 | 00:00 2775

Ziua de 30 noiembrie este una foarte importantă pentru întreaga țară, dar mai ales pentru Dobrogea, pentru că este ziua în care este cinstit anual Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României și cel dintâi chemat dintre apostoli, care a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de astăzi. Și în acest an, mii de pelerini s-au adunat la Mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei” din localitatea Ion Corvin, aflată în județul Constanța, pentru a asculta slujba oficiată de IPS Teodosie și de alți 7 arhierei. Totodată, și la Dervent au fost mulți credincioși, pentru că aici se află o mănăstire, dar și un izvor despre care se spune că Sf. Andrei a bătut cu toiagul și a început să iasă apă din pământ, apa fiind tămăduitoare. În plus, programul Înalpreasfințitului Teodosie este destul de încărcat zilele acestea, dat fiind faptul că urmează și celebrarea zilei României.

Mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei, „punctul zero al spiritualității noastre”

Astăzi este zi de sărbătoare pentru sute de mii de români care poartă numele Sfântului Andrei. Sărbătoare mare a fost și la Mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei” din localitatea Ion Corvin, aflată în județul Constanța, acolo unde mii de credincioși au îndurat frigul și ploaia, stând la coadă pentru a asculta slujba oficiată în numele Sfântului.

Imagine de la Mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei”

Slujba a fost oficiată de: Înaltpreasfințitul Iacov, Mitropolit de Mytilene – Grecia, Înaltpreasfințitul Pantelimon, Mitropolit de Maroneia şi Komotini – Grecia, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfințitul Demetrios Charbak – Episcop de Safita, Arhiepiscopia de Akkar, Preasfințitul Nikiforos, Episcop de Amorium – Turcia, Preasfințitul Macarie, Episcop Vicar de Ruse – Bulgaria, Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, și Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Înalpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a declarat: „Astăzi îl sărbătorim pe cel care a adus credința în Dobrogea, aici la peștera Sfântului Apostol Andrei.  Acest loc rămâne locul cel mai important , punctul zero al spiritualității noastre”

Mănăstirea Dervent

Totodată, numeroși credincioși au fost și la Dervent, loc pe unde a trecut și Sfântul, acolo unde se spune că Sfântul Andrei a bătut cu toiagul în pământ și a început să izvorască apă. De atunci, acolo se află un izvor de unde oamenii iau apă, și, cu rugăciuni adresate Sfântului Andrei, se vindecă de diverse afecțiuni.

Soborul de 8 arhierei care au oficiat slujba la Mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei”

Programul Arhiepiscopului Tomisului din aceste zile, destul de încărcat

Amintim că IPS Teodosie are agenda plină în aceste zile. În cursul zilei de ieri, 29 noiembrie, în ajunul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, de la ora 7.30, IPS a oficiat Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Apostol Andrei” din cartierul constănțean Palas; de la ora 12.00, la liceul tehnologic „Ion Podaru” din localitatea Ovidiu, a asistat la un spectacol cultural artistic dedicat Sfântului Apostol Andrei, patronul spiritual al liceului, și Zilei Naționale a României, iar de la ora 17.00, a oficiat slujba Vecerniei la mănăstirea „Sfântul Apostol Andrei” din apropierea localității Ion Corvin. Ziua de astăzi, 30 noiembrie, este zi de sărbătoare națională legală, cinstirea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României și cel dintâi chemat dintre apostoli, care a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de astăzi. Cu acest prilej, de la ora 8.30, a fost săvârșită Sfânta Liturghie la mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei” din localitatea Ion Corvin, județul Constanța. Totodată, va avea loc dubla lansare a „Bibliei în versuri de la Cluj” și a colecției „Ecoul veșniciei”. Vor rosti alocuțiuni: IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, ing. Ioana Roman, primarul comunei Viișoara, jud. Cluj, Nadia Farcaș, editor editura „Ecoul Transilvan”, Alina Pârvulescu, secretar general A.N.C.R., și Ioan Ciorca, scriitor. Evenimentul editorial este organizat de către Arhiepiscopia Tomisului și editura „Ecoul Transilvan”. În plus, de la ora 17.30, Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului va susține un concert dedicat Sfântului Apostol Andrei la Centrul multifuncțional educativ pentru tineret „Jean Constantin” (fostul cinematograf Republica) din Constanța. Joi, 1 Decembrie, Ziua Națională a României, Arhiepiscopul Tomisului, de la ora 6.00, va oficia Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Constanța, urmată, la ora 9.00, la Monumentul „Victoriei” din Parcul Arheologic, de slujba de Te Deum pentru Ziua Națională a României; de la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului, iar de la ora 21.45, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Credinta adevarata se arata in viata de zi cu zi a fiecaruia dintre noi si apoi in numarul crediciosilor si al preotilor care vin duminica in biserica sau la vreo mare satbatoate a biserici,adica mai putina lacomie,mandrie,invidie,ura sau egoism intre oameni caci de aici vin toate pacatele din decalog,adica mai intai schimbativa ca oameni mai asazisilor credicionsi caci romani sunt primi in Uniunea Europeana cand ne uitam la statiscile ale cu fapte negative si voi popilor nu mai le intindeti mana oamenilor sa vo pupe caci asta nu este un semn de dragoste pentru crediciosi ci mai degraba un semn de superioaritate a voastra fata de oameni,o mandrie,ori Satana tocmai dasta a fost alungat din rai pentru ca in mandria lui el a vrut sa fie egalul lui Dumnezeu.
3
0
au au ce sa zic aici se dau mari CREDINCIOSI si dupa nu mai poi de rautate uite asa ajuta pe popi sa=si cumpere masini luxoase
4
0
Doamne ajuta !!
5
7
Daca i-ar fi scos cineva la activitati civice, ar fi scandat ca sunt tinuti in frig. Ca astea nu-s conditii umane. Cand e de lina icoane si cadavre, nu mai au nimic.
20
2
Bine ca-s 8. Daca erau 7, tare mai intram in confuzie, gandindu-ma: oare unde este Alba ca Zapada? Sau o fi printre ei, sarmana de ea, disimulata de piticii rauvoitori? Care dintre cei 8 este Alba? O fi simpatica aceea cu numarul 4, de la stanga la dreapta? Teo i se zice, nu-i asa? Are ceva pilozitati pe fata, dar lasa sa se intrezareasca trasaturi feminine. Vai, draga, ghidusa de ea! Ce s-a mai ascuns!
16
2
in constanta, pentru prostii ramasi la termoficare, este destul de frig si in casa cu caloriferele in functiune ! bine ca aici nu ploua
15
2
I-a intrat frigul in GA OAZA , lui teoDOSie SATANICUL ? ? ?
16
4

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367