REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Sute de preoţi şi călugări au participat la un miting împotriva introducerii cardului de sănătate

Sute de preoţi şi călugări au participat la un miting împotriva introducerii cardului de sănătate

Replica API 15 martie 2013 | 00:00 230

De la Constanţa n-a mers nimeni!

De la Constanţa n-a mers nimeni!

Câteva sute de preoţi şi călugări au protestat ieri în faţa Parlamentului împotriva introducerii cardului de sănătate. Aceştia au afişat bannere pe care era scris: "Card de sănătate, atentat la libertate". După ce la miting a venit şi un autocar din care a coborât un grup de călugăriţe, cu mai multe cruci mari în mâini, au fost distribuite pliante pe care era scris: "Nu acceptaţi acte de identitate cu cip încorporat. Veţi intra într-un joc din care nu veţi mai putea ieşi".

Acest miting a fost organizat de Asociaţia Adevăr şi Dreptate, pe site-ul căreia a fost postat următorul anunţ: "ApLR îşi cheamă simpatizanţii şi membrii să popularizeze acest miting şi să participe activ alături de toţi cei care consideră că datele noastre medicale nu trebuie expuse riscurilor majore reprezentate de atacurile cibernetice şi traficul de organe şi nici divulgării lor prin lărgirea accesului unor persoane necunoscute, altele decât medicul curant, la informaţiile medicale şi personale care vor fi, de acum încolo, înregistrate într-o bază de date centralizată, anulându-se secretul profesional, confidenţialitatea şi dreptul la viaţă intimă şi privată a cetăţenilor români". Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Călin Gavrilaş, a menţionat că la acest miting nu participă preoţi din Constanţa şi că nu este organizat de Biserica Ortodoxă. "Nu este nici un miting al preoţilor noştri, participă preoţi, dar nu este organizat de Biserica Ortodoxă. Din ceea ce ştiu eu nu sunt preoţi din Constanţa şi eu nu am primit o asemenea informaţie. Am înţeles că în spatele mitingului ar fi o asociaţie sau o fundaţie. De unde sunt preoţii respectivi urmează să se vadă", a declarat, pentru "Replica", purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Călin Gavrilaş.

"Este o aiureală"

La rândul său, preotul Eugen Tănăsescu nu îi înţelege pe cei care protestează şi nici nu înţelege pentru ce protestează, din moment ce la acest miting au fost împărţite pliante pe care scria să nu participaţi la miting. "Relaţia cu autorităţile o are Sfântul Sinod, nu o au simplii cetăţeni. Eu am înţeles că ei s-au dus la mitingul acela ca simpli cetăţeni, nu reprezintă vreun cult. Este un miting autorizat pentru cetăţeni şi protestează pentru nişte idei de-ale lor, dar relaţia cu autorităţile, dacă vorbim bisericeşte, are loc prin conducătorii de cult, adică Sfântul Sinod. Am văzut că ei nu sunt lămuriţi pentru ce protestează, am observat că au nişte pliante pe care scrie "să nu participaţi la miting" şi ei sunt la un miting. Este o aiureală. Acestea sunt chestii ce ţin de evidenţa populaţiei, nu au legătură cu credinţa, cu dogma. Ei spuneau de închisoare electronică, nu ştiu pe ce fundamentează ei chestiile acestea. Conform legilor bisericeşti şi ale statului român, trebuie să mă supun legilor statului român, care stabilesc în ce condiţii se întâmplă aceste servicii de evidenţă a populaţiei, şi cum stabilesc autorităţile să fie actul, aşa trebuie să fie. Ca şi slujitor al bisericii, ar trebui să mă opun statului, doar în cazul în care statul adoptă o poziţie anticreştină, actele nu exprimă nici procreştinism şi nici anticreştinism. După mine, sunt nişte oameni care nu şi-au înţeles locul, rostul, nu ştiu ce se întâmplă cu ei. Nu ne interesează ce fac ei, noi vrem să rămânem neutri", a declarat "Replica", preotul Eugen Tănăsescu.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218