REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° ConstanÈ›a Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° ConstanÈ›a MarÈ›i, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Sute de terenuri din județul Constanța, expropriate pentru construirea conductei de transport a gazelor de la malul Mării Negre

Sute de terenuri din județul Constanța, expropriate pentru construirea conductei de transport a gazelor de la malul Mării Negre

Replica API 21 noiembrie 2018 | 11:24 426

Proprietarii vor fi despăgubiți!

Proprietarii vor fi despăgubiți!

Hotărârea de Guvern privind aprobarea listei terenurilor agricole situate în extravilan, pentru proiectul de interes comun în domeniul gazelor naturale a fost publicată în Monitorul Oficial 980 din 20 noiembrie. Este vorba despre proiectul „Noi dezvoltări ale Sistemului Naţional de Transport în scopul preluării gazelor de la ţărmul Mării Negre – Extindere Sistem Naţional de Transport prin realizare conductă de transport gaze naturale de la punct preluare gaze Marea Neagră – zona localitatea Vadu la conducta Tranzit 1 – zona localității Grădina), inițiat de Ministerul Energiei. Proiectul de hotărâre prevede exproprierea terenurilor situate în judeţul Constanţa, necesară construcţiei conductei care va transporta gazele ce vor fi extrase din Marea Neagră către gazoductele BRUA şi AGRI. Conducta de transport gaze naturale va avea diametrul DN500, o presiune de proiectare 55 bar, şi o lungime de 24,37 km, de la terminalul de gaze prevăzut a fi amplasat în zona localităţii Vadu, până la cuplarea în conducta existentă de transport gaze internaţional Tranzit 1. Pentru construcţia acestei conducte este necesară exproprierea a 336 terenuri agricole de pe raza localităţilor Corbu, Săcele, Cogealac şi Grădina din Judeţul Constanţa.

Proiectul va contribui semnificativ la securitatea energetică a României în principal prin asigurarea accesului la sursele suplimentare gaze din zona Mării Negre. În prezent, infrastructurilor de gaze din regiune le lipsesc interconectivitatea şi flexibilitatea adecvate, cu un impact negativ semnificativ asupra pieţelor gazelor din Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, ceea ce determină un preţ mai ridicat al gazelor şi vulnerabilitate în ceea ce priveşte siguranţa aprovizionării. În plus, unele din aceste ţări depind încă, într-o măsură relativ mare, de gazele furnizate de Federaţia Rusă. Prin implementarea Proiectului se va realiza: diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale a consumatorilor din regiune, prin asigurarea accesului la volumele de gaze naturale din Marea Neagră; dezvoltarea unei capacităţi de transport ce va asigura în viitor interconectarea cu conductele care vor avea ca surse potenţiale de alimentare gazele lichefiate de la ţărmul Mării Negre (Proiectul AGRI); transportul spre pieţele europene a gazelor naturale din zona Mării Negre prin interconectarea cu conducta Bulgaria – România – Ungaria - Austria; securitatea alimentării cu gaze a ţărilor europene prin acces la noi surse de gaze; reducerea gradului de dependenţă de importurile de gaze prin acoperirea tendinţelor de creştere constantă şi previzibilă a consumului în ţările europene pe fondul unei scăderi constante pe termen mediu şi lung a livrărilor de gaze furnizate din zona Rusiei.

Proiectul Extindere SNT prin realizare conductă de transport gaze naturale de la punct preluare gaze Marea Neagră (zona loc. Vadu) – la conducta Tranzit 1 (zona loc. Grădina) va asigura capacităti de transport gaze de 1,00 mld. mc/an.

Proiectul Extindere SNT prin realizare conductă de transport gaze naturale de la punct preluare gaze Marea Neagră (zona loc. Vadu) – la conducta Tranzit 1 (zona loc. Grădina) cuprinde grupuri de robinete de secționare DN 500, instalaţii de godevilare și sistem de transmitere la distanță a parametrilor staţiei. Instalatiile proiectate vor asigura vehicularea gazelor spre conducta Tranzit I.

De-a lungul traseului conductei Vadu – Tranzit I se amplasează două stații de robinete de secționare proiectate, în zona cuplării subtraversării CF 804 Medgidia - Tulcea. Conducta va fi deservită de o gară de lansare godevil prevăzută a se amplasa la terminalul BSOG și de o gară de primire godevil situată la cuplarea în conducta Tranzit I. Lucrările de construcție a conductei DN 500 Vadu – Tranzit I se vor desfășura pe teritoriul următoarelor unitati administrativ teritoriale: Corbu, Săcele, Cogealac și Grădina din Județul Constanța. Au fost emise certificatele de urbanism de către Primăria Comunei Grădina și Consiliul Județean Constanța. A fost obținut acordul de mediu cu nr. 31/24.11.2017 emis de Agenția pentru Protecția Mediului Constanța. A fost obținută autorizația de construire cu nr. 4/20.12.2017 emisă de Ministerul Energiei.

Persoanele care rămân fără terenuri pentru cauza de utilitate publică vor fi despăgubiți

Exproprierea se face în baza Legii 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, care a suferit modificări şi completări, prin Legea nr. 233/2018, publicată în Monitorul Oficial nr. 706/2018 şi intrată în vigoare la data de 17 august.

Potrivit legii, la cerere, despăgubirea va fi eliberată inclusiv titularilor drepturilor reale care nu sunt de acord cu cuantumul stabilit, proporțional cu cota-parte deținută, dacă s-a făcut dovada drepturilor reale asupra imobilului expropriat. Ulterior, în situația stabilirii unui cuantum superior prin hotărâre judecătorească definitivă, expropriatorul va elibera foștilor titulari ai drepturilor reale, la cerere, suma reprezentând diferența dintre despăgubirea stabilită de instanța judecătorească și despăgubirea stabilită de expropriator, proporțional cu cota-parte pe care au deținut-o.

• Expropriatul nemulțumit de cuantumul despăgubirii se poate adresa instanței judecătorești competente în termenul general de prescripție, care curge de la data la care i-a fost comunicată hotărârea de stabilire a cuantumului despăgubirii, sub sancțiunea decăderii, fără a putea contesta transferul dreptului de proprietate către expropriator asupra imobilului supus exproprierii, iar exercitarea căilor de atac nu suspendă efectele hotărârii de stabilire a cuantumului despăgubirii și transferului dreptului de proprietate.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Niste incompetenti cu salarii imense, verificati, salariul mediu peste 10.000 lei japca pe fata
0
0
Romania: in State nu ar fi existat nicio expropiere. Era obligatia firmei sa se inteleaga cu proprietarii de teren. Intelegere care sfatseste de fiecare data printr-un contract de chirie pe toata durata existentei conductei. Fara contributia statului si in folosul proprietarului pe toata durata proiectului. Si voi credeti ca astia pleaca de la pieptul statului roman, mai cald decat cel al mamelor lor.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920