REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Tânăra din Murfatlar, ajutată de CJC, se simte mai bine după tratamentul din România, cu naturiste

Tânăra din Murfatlar, ajutată de CJC, se simte mai bine după tratamentul din România, cu naturiste

Replica API 28 decembrie 2017 | 00:10 310

După ce medicii din Israel i-au cerut 30 de mii de euro,

După ce medicii din Israel i-au cerut 30 de mii de euro,

Aurelia Angela Ulmanu (sursa foto Telegraf)

În ultima şedinţă a Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, din data de 22 decembrie, alşii judeţeni au dispus modificarea unei hotărâri din 2016, prin care s-a aprobat acordarea unui ajutor financiar, de 8.500 euro, unei tinere, Aurelia Angela Ulmanu, în vârstă de 29 de ani, din Murfatlar, care suferă de o boală gravă. Practic, în luna mai 2016, aleşii judeţeni au votat proiectul respectiv, însă, ulterior a fost nevoie de modificarea enunţului acestuia. În ceea ce o priveşte pe tânăra în cauză, s-ar părea că situaţia ei este ceva mai bună, nu datorită medicilor din Israel, care i-au sugerat un tratament de 30 de mii de euro, ci datorită tratamentului făcut în România.

În 2015, Aurelia Angela Ulmanu a fost diagnosticată cu „Purpură trombopenică idiopatică, alte anomalii prin carenţă de fier”, o boală rară, care se manifestă priun scăderea numărului de trombocite. Singura variantă, în momentul acela, a fost să apeleze la o clinică din Israel, însă situaţia financiară modestă a familiei nu putea face faţă cheltuielilor ridicate, de ordinul miilor de euro care ar fi putut să o salveze. Astfel, printr-un proiect de hotărâre, votat în unanimitate în şedinţa ordinară a CJC, din 11 mai 2016, aleşii au aprobat acordarea unui ajutor financiar, în cuantum de 8.500 euro. Scopul acestui ajutor era „acoperirea costurilor privind evaluarea medicală iniţială, prin stabilirea traseului terapeutic, deplasarea şi cazarea pentru tânără şi pentru însoţitor, la Clinica Hadassah University Hospital din Israel”, după cum prevede prouiectul de hotărâre de la acea vreme.

„Am fost în Israel, am făcut toate acele analize, după care urma un tratament care costa peste 30 de mii de euro, un tratament pe care fata (Aurelia Angela Ulmanu, n.r.) îl făcuse deja la Fundeni, motiv pentru care a renunţat la tot ce înseamnă medicaţie. De atunci merge numai pe naturiste”, a declarat pentru „Replica” Violeta Ulmanu, mama Angelei.

De remarcat că, pentru o perioadă bună de timp, fata nu a ieşit din casă, era cu psihicul la pământ părea că nu mai este aceeaşi persoană plină de viaţă de până atunci. Numai că, din fericire, situaţia s-a îmbunătăţit, măcar din acest punct de vedere. Din punct de vedere medical, însă, s-ar părea că boala nici nu a înaintat, nici nu a intrat în regres.

„Chiar şi după tratamentul cu naturiste, numărul de trombocite este tot la fel, 1500 -2000, în timp ce normal ar fi 150.000. Acum e ceva mai bine, în sensul că a ieşit din depresia aceea urâtă. Ne bucurăm că este mai bine, nu mai este în depresie, acum este foarte curajoasă şi vrea să meargă aşa în continuare, pe cale naturistă. Şi alimentaţia am schimbat-o, consumă mai mult legume şi fructe, fără carne, zahăr, gluten şi alte produse care fac rău organizmului”, ne-a mai declarat mama fetei.

În ceea ce priveşte tratamentul propus de clinica Hadassah University Hospital din Israel, nici nu mai vrea să audă de el.

„Ne-a ajutat destul de multă lume atunci, am ajuns în Israel, ne-au recomandat mai mulţi să mergem acolo, doar că tratamentele erau foarte scumpe şi fata nu a mai vrut să mai continue. Noi am fost mai mult ca să facem biopsia, pentru că nu eram destul de încrezătoare în cei de la Bucureşti. Biopsia ei a ieşit bine, măduva ei produce, doar că undeva prin organism trombocitele se distrug. (...) Când am primit acel ajutor, cei de la Consiliul Judeţean ar fi vrut să cheltui toţi acei bani în Israel, ori noi nu puteam cheltui tot acolo. Acum mi-e teamă că mă vor pune să dau banii înapoi”, a mai precizat mama tinerei.

Practic, în Israel s-au cheltuit 5.512 euro, contravaloarea serviciilor medicale, iar restul 2.085 euro reprezintă contravaloarea facturii pentru tratament cu suplimente nutritive, din România. Facturile au fost prezentate reprezentanţlor CJC, de unde şi nevoia iniţierii unui alt proiect de hotărâre, privind modificarea proiectului din luna mai 2016. Cu alte cuvinte, la şedinţa din 22 decembrie 2017, Consiliul Judeţean a introdus pe lista cheltuielilor, în cazul tinerei Angela Aurelia Ulmanu, şi cheltuielile făcute în România, proiect votat în unanimitate de toţi cei 34 de consilieri prezenţi.

Deşi în urmă cu doi ani a renunţat la un job decent, în domeniul turismului, din cauza bolii, Angela Aurelia Ulmanu se gândeşte să-şi reia locul de muncă. Cel puţin aşa declară mama ei, Violeta Ulmanu.

„Fata şi-a revenit, ieşim la plimbare, nu mai este aşa cum era, în depresia aceea foarte nasoală. Fata ar vrea să-şi reia locul de muncă, dar zice că momentan mai are de lucrat la ea. Să trecem de sărbători şi cred că o să înceapă munca. Are mai multe planuri de făcut”, susţine mama acesteia.

Cu alte cuvinte, familia Ulmanu păşeşte în următorul an, 2018, cu optimism şi cu speranţe de mai bine.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Esti sonat prietene? Sau nu mai vezi bine? Vezi tu PRIMARIA pe undeva in treaba asta?Sau nu faci diferenta intre un consiliu judetean si o primarie?Vai de capul tau
0
0
Banii astia ii cheltuia mazare pe trabucuri si mamei asteia ii esre frica ca o sa-i ceara primaria inapoi cele cateva mii de euro..primarie care face proiecte peste proiecte si aprobari si dezaprobari pt o donatie...
0
0
Mediatizati cazul poate exista clinici in alte tari unde sunt costurile atat de mari ca in israel.Sa se faca bine fata.
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614