REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Tandemul afacerilor cu politica funcţionează la Eforie: Chiparu, cel mai bun exemplu

Tandemul afacerilor cu politica funcţionează la Eforie: Chiparu, cel mai bun exemplu

Replica API 13 iunie 2013 | 00:00 2180

Ar zugrăvi spitalul, numai să i se dea acces la apă

Ar zugrăvi spitalul, numai să i se dea acces la apă

Atunci când legea statului român permite unor aleşi locali să îmbine politica cu afacerile personale, rezultatele nu pot fi decât uimitoare. Dacă se mai află la locul şi la timpul potrivit, proiectele cu finanţare nerambursabilă devin realitate. Dănuţ Chiparu, consilier local al oraşului Eforie şi administrator al SC Briza Mării Negre SRL, firmă înfiinţată în 1991, este cel mai veridic exemplu. Alesul local este un exemplu de "Aşa da!". Ştie cam tot ce mişcă în oraşul Eforie, votează proiectele iniţiate de aleşii locali, iar atunci când principalul său scop îl reprezintă afacerile, se declară bucuros: are legea de partea sa! Consilierul local râvneşte la apa miraculoasă a Lacului Techirghiol. Ca afecerile să-i meargă strună şi-a creat şi dotat baza de tratament, recuperare şi balneoterapie "Mirage", proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 - cod SMIS 15111, cu o valoare totală de 29.389.306,35 lei, din care 15.912.004,16 lei reprezintă valoare eligibilă nerambursabilă.

Printr-o adresă în atenţia lui Eugen Anatoli Covaleov, managrul Spitalului Clinic de Recuperare, Medicală Fizică şi Balneologie Eforie Nord, Chiparu explică în calitate de administrator al SC Briza Mării Negre faptul că: "ne este utilă atât furnizarea de către unitatea dumneavoastră a apei din ghiol, cât şi participarea clienţilor noştri la cura naturistă efectuată în cadrul unităţii dumneavoastră în sectoarele de băi reci, de pe malul Lacului Techirghiol (în sarcina noastră revenind transportul la respectivele sectoare de tratament)". Solicitarea lui Chiparu va face obiectul unei şedinţe de Consiliu Administrativ al Spitalului din Eforie Nord. "Pe 27 iunie a.c. este programată o nouă şedinţă de Consiliu Administrativ şi atunci se va lua în discuţie solicitarea pe care am înaintat-o conducerii spitalului. Am purtat o discuţie cu managerul şi a spus că trebuie să vadă ce hotărăsc şi ceilalţi colegi. Ca spitalul să nu facă muncă patriotică pentru noi, pentru că ne livrează apă, vor să aibă avantaje. Noi vrem să zugrăvim şi să schimbăm uşile la un etaj al spitalului. Unul dintre cele trei etaje pe care le are spitalul am putea să-l modernizăm. Trebuie să găsesc constructor, să-mi facă o ofertă de preţ, dar investiţia se ridică la 150 de milioane", a declarat, pentru "Replica", Chiparu. Firma lui Chiparu se angajează să suporte şi costurile adaptării reţelei de aducţiune şi de evacuare a apei din ghiol. "Vrem să suportăm noi aceste costuri. Ele se ridică la 20 de milioane lei vechi", a spus Chiparu. Întrebat dacă ar exista o stare de incompatibilitate în cazul său, Chiparu a declarat: "Sunt administratorul SC Briza Mării Negre SRL şi consilier local la Eforie. De ce să fie o problemă? Eu nu fac parte din Consiliul Administrativ al spitalului. Nu are nici o treabă una cu alta. Eu sunt consilier local la Eforie. Dacă eram primar, nu aveam voie să fiu şi administrator. La consilieri nu se pune problema, numai la primari. Consilierii locali pot avea calitatea de administratori. În cazul în care eram primar, atunci era o altă poveste, trebuia să renunţ la calitatea de administrator". De precizat că numele lui Dănuţ Chiparu mai figurează, alături de Eugenia Chiparu, şi în Danimar Tur SRL. Conform Registrului Comerţului, atât SC Briza Mării Negre SRL, cât şi SC Danimar TUR SRL, au în comun strada Mihail Kogălniceanu din Eforie Nord.

Ce spune legea?

Conform art. 30 din Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale, publicată în Monitorul Oficial nr. 204 din 23 aprilie 2001, calitatea de consilier este incompatibilă cu: "funcţia de prefect şi de subprefect; calitatea de funcţionar public în aparatul propriu de specialitate al autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale; calitatea de funcţionar public în aparatul propriu de specialitate al consiliului judeţean, al prefectului, al serviciilor publice de interes local sau judeţean, al serviciilor publice descentralizate ale ministerelor şi ale celorlalte autorităţi ale administraţiei publice centrale; calitatea de angajat în cadrul autorităţilor administraţiei publice locale respective sau în cadrul aparatului propriu al prefectului din judetul respectiv; funcţia de manager sau membru în consiliul de administraţie al regiilor autonome ori de conducător al societăţilor comerciale înfiinţate de consiliile locale sau de consiliile judeţene; calitatea de primar; calitatea de senator, deputat, ministru, secretar de stat, subsecretar de stat şi cele asimilate acestora. Incompatibilitatea intervine numai după validarea mandatului, cel în cauză trebuind să opteze în termen de 10 zile, după care, dacă acesta nu a optat pentru calitatea de consilier, în sedinţa de consiliu următoare preşedintele de sedinţă va supune validării mandatul supleantului acestuia de pe lista partidului, alianţei politice sau a alianţei electorale respective". Cu alte cuvinte, în cazul lui Chiparul se pare că nu ar exista o incompatibilitate, atâta vreme cât societatea pe care o administrează nu este a localităţii. Conform art. 90 (1) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, publicată în Monitorul Oficial nr. 279 din 21 aprilie 2003, "consilierii locali şi consilierii judeţeni care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective".

Iată cine face parte din Consiliul Administrativ al Spitalul din Eforie Nord:

Preşedinte este Anca Dinu, medic inspector în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din Constanţa, reprezentat al Ministerului Sănătăţii în teritoriu. Calitate de membrii ai Ministerului Sănătăţii au Cristiana Schipor, directorul economic al DSP; dr. Cătălin Grasa, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Asistentul universitar dr. Paul Pătraşcu face şi el parte din CA, fiind reprezentantul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, iar Valerian Salavastru, repreztentatul Consiliului Local Eforie. Marieta Bacă, şeful Biroului Resurse Umane din cadrul unităţii sanitare, este secretarul CA. Membrii supleanţi sunt: dr. Adrian Pavlov, şeful Serviciului de Control în Sănătate Publică; economista Florina Vasile de la DSP; dr. Lotita Popescu, şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul DSP şi Carmen Nicea, reprezentant al Consiliului Local Eforie. Calitate de observatori au: dr. Ioan Groza, reprezentat al Colegiului Medicilor Constanţa; as. Emanuela Geageac, reprezentat al OAMGMAM Filiala Constanţa, dar şi Ionuţ Ghica şi as. Gilda Orbeanu, reprezentanţi ai Sindicatului SANITAS Constanţa.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sunt Marian, fiul lui Dan Chiparu, eu zic ca tot ce ai zis tu acolo este foarte ciudat. Nu trebuie sa judeci oameni. Face afaceri chiar foarte bune insa nu ai drept-ul de al judeca.
0
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218