REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Țara lui „scapă cine poate” sau câți „mușchi” trebuie să ai ca să scapi de Divizia Antifraudă

Țara lui „scapă cine poate” sau câți „mușchi” trebuie să ai ca să scapi de Divizia Antifraudă

Replica API 30 martie 2015 | 23:46 138

Ca la nebuni

Ca la nebuni

Desființarea Gărzii Financiare și preluarea atribuțiilor de către nou înființata Direcție Antifraudă ne arată cum se face treabă în România, în ceea ce privește lupta împotriva evaziunii fiscale. Direcțiile regionale au vrut să demonstreze că există prin acțiuni fulger, reușind să stupefieze întreaga țară prin măsuri greu de conceput pentru o țară europeană: societăți comerciale închise pentru „găuri” în evidențele contabile de doar câțiva lei! Mai mult, ne străduim să înțelegem rostul sau modalitatea prin care comercianții își vor achita amenzile, în contextul în care au activitatea suspendată.

Aproximativ 180 de localuri din toată ţara au fost închise, luna aceasta, în urma controalelor direcțiilor regionale Antifraudă. Pe lângă suspendarea activităţii, localurile au primit şi amenzi de zeci de mii de lei, ceea ce îi determină pe patroni să susțină că Fiscul exagerează atunci când decide închiderea restaurantelor pentru o sticlă de băutură neînregistrată.

Bilanț cutremurător

Antifrauda a închis pentru o lună un restaurant de lângă lacul Herăstrău pentru că lipseau 200 de lei din fondul de rulment, iar amenda a fost de 15.000 de lei. Un alt restaurant a fost amendat cu 10.000 de lei pentru o sticlă de pălincă găsită în bucătărie, ceea ce a atras și o suspendare pe băuturi spirtoase, timp de trei luni de zile!

Amintim și de cazul celebru din comuna suceveană Horodnic de Jos, unde o fabrică de preparate din carne, cu cifră anuală de afaceri de 16 milioane de euro, a fost închisă din cauza unui minus în gestiune de 50 de lei! Proprietarul refuză să închidă magazinul, deși a mai fost și amendat cu 5.000 de lei. A doua zi, la un control făcut la un alt magazine al SC Killer SRL, s-au găsit în casă 14 bani în plus! Administratorul susține că, anul trecut, societatea sa a plătit la bugetul de stat 2,25 milioane de euro impozite şi taxe.

Un alt caz aberant s-a petrecut în Capitală, unde o locație preferată de mulți studenți din campusul Regie, Pub18, a fost închis din cauza absenței a 3,28 lei din casa de marcat!

În București, 16 unităţi comerciale au fost închise, una dintre ele fiind celebra shawormerie de la Dristor.

În Timișoara, o cofetărie a fost închisă pentru 30 de zile, întrucât „unitatea nu emite bonuri fiscale”. Motivul incredibil: un plus de casă de 1,50 lei, descoperit de inspectori după ce au confruntat monetarul din casa de marcat cu valoarea bonurilor emise până în momentul descinderii!

Alte trei unități comerciale (alimentare și pub-uri) au fost închise la Focșani, iar la Bacău sute de comercianți au fost luați ca din oală de un desant al celor de la Antifraudă, în unele locuri comercianții preferând să închidă magazinele sau standurile pentru a evita controlul, mai ales după ce au început să se răspândească zvonuri cu privire la amenzile date. La o brutărie, pentru un plus de cinci lei a fost dată o amendă de 4.000 de lei.

Sezon estival boicotat?

La Constanța, avem de-a face cu Café Café, unde, supărat că inspectorii de la Antifraudă i-au închis, pentru 30 de zile localul, Cătălin Nedelcu anunță că vinde afacerea. Amintim că localul Cafe Cafe, închis până pe 18 aprilie de inspectorii Antifraudă, este deţinut de Cătălin Iuliu Nedelcu, condamnat luna trecută la un an de închisoare cu executare şi la plata unei amenzi de 15.000 de lei.

Patronatele din turism s-au întâlnit, vineri, într-o şedinţă explozivă la Constanţa, cu oficiali guvernamentali, în care au anunţat că dacă ordonanţa prin care ANAF a declanşat o adevărată vânătoare prin afacerile lor nu se modifică, ei vor sabota deschiderea sezonului la 1 mai.

Discuţiile au ajuns până la un nivel absurd, în care s-a relevat faptul că ANAF acţionează ca Securitatea anilor 1950, obligând angajaţii, în timpul controalelor, să îşi golească buzunarele sau coşurile de gunoi! „Când vine organul de control, cheamă toţi ospătarii, toţi angajaţii, îi pune să scoată din buzunar absolut tot ce au. Aşa se fac controalele...”, a spus vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, Mirela Matichescu.

Potrivit vicepreședintelui ANT, ne aflăm în stadiul lui „sperăm că...”, „încercăm să...”, invocând posibilitatea amendării în Parlament pentru ca turismul estival să poată exista în România și în 2015.

„Am rămas în Parlament, se mai pot aduce ultimele amendamente, vrem să reglăm cumva acest mod de a fi controlați agenții economici și de a legifera partea de plus, adică tips-ul. Ori putem să legiferăm partea de tips ca să se poată regăsi pe bonul fiscal și atunci nu mai există plusuri nefustificate, să ajutăm industria”, a mai spus Matichescu.

Între timp, așteptăm cu toții cu sufletul la gură comunicatele de presă ale Direcției Generale Antifraudă, privind verificarea unităților bisericești sau a maneliștilor. Aproximativ 180 de puncte de lucru au activitatea suspendată de către inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă, pentru neeliberarea bonului fiscal, în urma controalelor efectuate între 15 şi 23 martie a.c.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102