REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Tăriceanu, despre DNA: În orice stat de drept, decizia CCR ar fi fost urmată de demisia șefului instituției

Tăriceanu, despre DNA: În orice stat de drept, decizia CCR ar fi fost urmată de demisia șefului instituției

Replica API 1 martie 2017 | 00:40 362

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, este de părere că, în orice stat de drept, decizia CCR referitoare la ancheta DNA privind Ordonanța 13 ar fi fost urmată de demisia șefului instituției care a încălcat un principiu fundamental al democrației: separația puterilor în stat.

"În orice stat de drept, o decizie ca aceea a CCR ar fi fost urmată de demisia șefului instituției care a încălcat un principiu fundamental al democrației: separația puterilor în stat. Refuzul de a demisiona este încă o dovadă a ceea ce aș numi corupția de putere. Am spus și repet: puterea absolută corupe absolut. Din păcate, DNA a acționat în logica instituțiilor opresive din statul comunist, convinse că au toată puterea și că nimeni nu le poate sta în cale. Decizia CCR este una istorică și cred că stopează ofensiva unor instituții nedemocratice de a prelua toată puterea în România. Ca președinte al Senatului, Camera superioară a forului democratic suprem, nu pot decât să sper că în instituțiile nedemocratice mai sunt oameni care au suficientă responsabilitate pentru a înțelege că lucrurile trebuie să se schimbe", a scris Tăriceanu pe Facebook.

În opinia președintelui Senatului, schimbarea trebuie să înceapă "cu o curățire" a "instituțiilor nedemocratice".

"Schimbarea trebuie să înceapă cu o curățire a acestor instituții. Opinia publică a aflat în ultimele săptămâni informații compromițătoare despre procurori care s-au comportat nedemn pentru funcția lor: au acționat abuziv, în logica cuiva care știe că are puterea absolută. De asemenea, au ieșit la suprafață informații legate de protocoale dintre SRI și DNA care depășesc cu mult cadrul legal de relaționare între cele două instituții. De la mic la mare, de la cazuri individuale la modalități de acțiune instituționale, se vede cum cancerul corupției de putere riscă să cuprindă întreg acest sistem. Deci, o curățire nu mai poate fi amânată", afirmă Tăriceanu.

În același timp, președintele Senatului consideră că "decizia CCR trebuie să aducă în prim-plan și încălcarea drepturilor și libertăților cetățenilor".

"Decizia nu este propriu-zis despre aceste drepturi, dar încălcarea lor este un efect nedorit al beției de putere. Am speranțe că eforturile mele, alături de reprezentanții asociațiilor de magistrați și o serie de voci din societatea civilă, vor da roade. În România de astăzi, drepturile și libertățile cetățenilor sunt încălcate, telefoanele cetățenilor sunt ascultate fără mandat, oameni nevinovați sunt hăituiți de justiția care ar trebui să le facă dreptate, iar România pierde sute de milioane de euro la CEDO. Aceste lucruri trebuie schimbate și eu voi continua să acționez pentru a le schimba", a mai scris Călin Popescu-Tăriceanu.

Luni, Curtea Constituțională a stabilit că există un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Ministerul Public, prin DNA, cu privire la ancheta procurorilor în cazul OUG 13. Președintele CCR, Valer Dorneanu, a explicat că DNA și-a depășit atribuțiile și că nu trebuia să verifice legalitatea, oportunitatea ordonanței, ci trebuia să se rezume la aspectele penale, fiind perturbată și buna activitate a Guvernului, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In orice stat civilizat Tariceanu si multi altii erau de mult timp la mititica!
0
1
molesceanu Calin cel mai prost manechin.
2
0
Tariceanu , un ratat si un gunoi liberal . ALDE - reprezinta ultima reduta a hotilor si smenarilor ...
2
1
Voi furati milioane de euro din banii publici si DNA-ul sa stea linistit.Iesim in strada daca va atingeti de DNA. De ce nu ancheteaza si pe un amarat de muncitor ca mine.
3
2
Dar tu cind iti dai demisia penalule? Ti se apropie funia de par de aceia urni asa.
5
2
Cu Kovesi in frunte,DNA nu mai face ce trebuie,ci politie politica. A devenit un fel de Gestapo. Totusi multi babalai de romani idioti se bucura cand vad abuzuri,nestiind ca si ei ar putea oricand sa sufere asa ceva si atunci,mai dau ei cu injuraturi in cei deja abuzati de DNA ?
3
4
ce taricene simti zanganitul lantului pe la cur?
4
3
Jos cu javrele dna...Demisia kovesi si iohannis...Penali romaniei !!!.
4
6
Ma cretinule si boule, tu vorbesti. Taci dracului din gura ca te denunta toate fostele neveste, rahatule ce esti. Sa te vedem la parnaie cu Draknea al tau.
6
4
Esti de o nesimtire crasa! E clar ca DNA sa isi faca treaba, daca voi ati fost corecti, de ce va tremura curul? Aaaa...dosarul tau e ptr marturie mincinoasa? Daca ai mintit la instanta...ce sa mai discutam de alte situatii... SIKTIR, jigodie, sa utrezesti in parnaie
8
5
Ba,nu ti-e clar ca v-ati facut de kkat?Curatenia trebuie sa inceapa cu voi,de-a.l.d.e tine si altii,care doar faceti "gargara"!Nimic benefic pentru Romania!Gata ba,ajunge,e moment de cotitura!
7
4
pacat de trecutul tau,ai ajuns o panarama de om disperat sa-ti acoperi infractiunile,dar nu cred ca vei scapa Daca ai avea putina demnitate te-ai retrage la curvele tale
7
5
ar trebui deschis si un dosar penal pe numele Kovesi, Codlea si ceilalti pentru abuz in serviciu in forma continuata, dar si pentru grup infractional organizat. Sau ati uitat cu 'aranjau' dosarele anumitor persoane?
6
8
Linisteste-te, mos Moliceanu. Drumul catre lanturi iti este garantat indiferent de cate lovituri mai apuci sa dai romanilor.
7
5

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218