REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Tăriceanu îl ironizează pe Antonescu: A luat consilieri din Coreea de Nord în comisia pentru Statut

Tăriceanu îl ironizează pe Antonescu: A luat consilieri din Coreea de Nord în comisia pentru Statut

Replica API 19 februarie 2013 | 00:00 160

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, că a înaintat propunerile sale pentru modificarea Statutului PNL în ceea ce priveşte alegerea structurilor de conducere şi desemnarea candidatului la Preşedinţie, însă a arătat că există "puţină apetenţă" din partea conducerii partidului pentru a discuta aceste chestiuni.

"Am transmis propunerile de modificare ale statutului PNL. Prima propunere vizează alegerea prin vot uninominal a structurii de conducere din PNL, în ordine descrescătoare a numărului de voturi obţinute la Congres. Atât preşedintele partidului cât şi structurile de conducere trebuie să fie alese direct de Congres şi nu numite. A doua propunere este legată de organizarea alegerilor interne pentru desemnarea candidatului PNL la Preşedinţia României. Este o propunere care are menirea să facă partidul să fie perceput ca un partid modern, reformist, democratic, care creează competiţie în interiorul lui", a spus Tăriceanu.

Fostul premier a mai anunţat că a propus totodată crearea unei comisiii interne în PNL care să se discute principiile de revizuire a Constituţiei.

"Mă refer în primul rând la arhitectura constituţională, bazându-ne pe o serie documente adoptate în ultimii ani în ultimii ani în PNL şi care care vorbesc fără echivoc despre o construcţie pe care în termeni simpli o putem denumi republică parlamentară. Mă aştept ca viitorul congres PNL să aducă clarificarea necesară pentru a ieşi dintr-o serie de ambiguităţi legate de declaraţii care s-au făcut în ultima perioadă. Părerea mea este că PNL are nevoie de o opţiune clară, fundamentală, care să plece de la principii şi să nu se bazeze pe confortul unor persoane, aşa cum s-a întâmplat la revizuirea Constituţiei din 2003", a precizat Tăriceanu.

Acesta a mai spus că actuala Constituţie este "o contrscţie hibridă, nefericită, care are în interiorul ei sădită sămânţa de conflict, de tensiune, de tulburare permanentă a ordinii constituţionale, aşa cum s-a văzut în decursul ultimilor opt ani, perioadă marcată permanent de conflicte, care au culminat cu cele două suspendări sle preşedintelui".

Întrebat cum au fost primite propunerile sale, Tăriceanu a răspuns: "Din păcate, văd că există puţină apetenţă pentru a discuta aceste chestiuni, fie că este vorba Statut, fie că este vorba de reforma constituţională. Am vaga senzaţia că la nivelul comisiei de revizuire a Statutului au luat consilieri străini de prin Coreea de Nord, care au venit cu pricipii democratice sănătoase care să le implenteze şi la noi. În loc să avem parte de o discuţie prealabilă legată de statut, văd totul este înconjurat într-un mare mister, urmează să discutăm într-o manieră expeditivă joi".

Tăriceanu a mai spus că nu va candida la Congresul de la sfârşitul acestei săptămâni.

sursa: rtv.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614