REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.5° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Tăriceanu își dă mâna cu Cioloș în ALDE Europa. `Vom face o campanie bazată pe idealuri`

Tăriceanu își dă mâna cu Cioloș în ALDE Europa. `Vom face o campanie bazată pe idealuri`

Replica API 10 noiembrie 2018 | 00:00 238

Partidul preşedintelui francez Emmanuel Macron, La Republique en Marche (LREM), şi liberalii europeni şi-au anunţat sâmbătă intenţia de a face front comun la alegerile europene din mai 2019, anunţ venit la încheierea congresului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), desfăşurat la Madrid, transmite AFP preluat de agerpres. Din ALDE Europa face parte și ALDE România, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu.

La acest congres a fost adoptat un manifest al liberalilor europeni pentru ''construirea unei largi alianţe împotriva naţionalismului şi populismului''. În această alianţă ar urma să intre şi partidul preşedintelui francez, care nu face parte din ALDE.

Delegata formaţiunii preşedintelui Macron la acest congres, Astrid Panosyan, a propus vineri crearea unei coaliţii comune. ''Ne putem pune de acord asupra unui front comun (...) ALDE este inima cu care En Marche vrea să construiască această coaliţie'', a subliniat ea, cerând totodată să fie abordate în acest demers şi alte partide europene ce nu au fost reprezentate la congresul ALDE.

Această coaliţie vizează cooptarea ''partidelor care vin din alte familii politice'', în special din rândul conservatorilor Partidului Popular European (PPE), dar şi din rândul social-democraţilor, a explicat agenţiei France Presse după congres deputatul francez Pieyre-Alexandre Anglade, membru al LREM.

Obiectivul în cele din urmă este ''constituirea unui grup pivot, articulat, central în Parlamentul European care să fie capabil să răstoarne raportul de forţe al unei Europe ce astăzi este dominată de PPE'', a mai menţionat acelaşi deputat francez.

Pe de altă parte, spre deosebire de popularii şi social-democraţii, liberalii europeni au refuzat să-şi aleagă un candidat unic pentru preşedinţia Comisiei Europene (un 'Spitzenkandidat'), afirmând că ei doresc o echipă. ''Vom face o campanie bazată pe idealuri, pe ceea ce noi putem face pentru cetăţenii europeni'', a susţinut preşedintele partidului ALDE, olandezul Hans van Baalen.

Liberalii europeni au venit încă din deschiderea congresului lor cu pledoarie puternică împotriva populismului şi naţionalismului, criticându-i totodată şi pe popularii europeni pentru că nu l-au exclus din familia lor politică pe premierul ungar Viktor Orban.

''Trebuie să câştigăm în dauna populiştilor şi a naţionaliştilor în toată Europa'', a spus în discursul său preşedintele grupului liberal din Parlamentul European, belgianul Guy Verhofstadt, citat de agenţia EFE. ''Pentru că Orban continuă să facă parte din clubul lor, (popularii n.red) au pierdut orice autoritate morală de a guverna Europa'', a adăugat el.

Un discurs împotriva naţionalismului şi populismului a avut şi reprezentanta preşedintelui Macron, Astrid Panosyan, care a subliniat că este important ca aceste fenomene să fie oprite, menţionând că ele afectează nu doar Ungaria, ci şi Italia, unde liderul extremei drepte, Matteo Salvini, este vicepremier.

Partidul preşedintelui Emmanuel Macron a participat la acest congres al liberalilor europeni în cadrul demersului său de a căuta în statele UE aliaţi pentru alegerile europarlamentare care să susţină viziunea sa 'progresistă' asupra Uniunii Europene.

Sursă: Știripesurse.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sper ca Dl Ciolos sa nu accepte aceasta miscare .
2
0
Complicata si goanga mare e polika asta. Si noi tot votam ca prostii.
0
0
Tariceanu e numai pt.interesele lui,intrebati-l pe Daniel Constantin ce a iesit din alianta lui cu Tariceanu.Ii place sa fie numai la conducere,a schimbat nu stiu cate partide,chipurile liberale.Va mai aduceti aminte de anii '90 cu:PNL,PNL -Aripa tanara,NPL - noul partid liberal,a fost si prin Conventia Democrata ca ministru etc.Cum nu e sef,hop isi face alt partid.Cred ca ALDE si PMP nici nu au indeplinit pragul electoral la ultimele alegeri,au intrat pe blat in Senat si Parlament ca sa ajute la formarea unor majoritati!Zilele trecute negocia cu Mitroi trecerea acestuia la ALDE...
7
0
Acest partid, ALDE e cu totul altceva decat partidul hotilor al secaturii razgandeanu. Senilul viseaza voturi verzi pe pereti. Si nu cred ca ciolos se murdareste sa dea mana cu porcul. Muie dragnea,muie pesede !!!
6
1
Tariceanu : Vom face o campanie bazata pe idealuri: de cate neveste avem nevoie pt a intemeia familia traditionala. PS. Marilena rotaru,a zis tariceanu ca dupa a 8-a nevasta,cam prin 2040, iti proclama constitutional parazitul de pe facebook sa fie regele bicicletelor.
12
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614