REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Tăriceanu: Măsura decretării stării de urgenţă trebuia luată cu ceva timp în urmă

Tăriceanu: Măsura decretării stării de urgenţă trebuia luată cu ceva timp în urmă

Replica API 17 martie 2020 | 00:00 796

Călin Popescu-Tăriceanu

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că măsura decretării stării de urgenţă trebuia luată cu ceva timp în urmă şi a recomandat autorităţilor să nu dea "tunuri comerciale" prin achiziţia directă de medicamente sau echipamente în zona sanitară.

"Salut această măsură, tardivă însă. Măsura decretării stării de urgenţă trebuia luată deja cu ceva timp în urmă având în vedere evoluţia răspândirii epidemiei în alte ţări şi, practic, experienţele pe care le-au parcurs deja celelalte ţări, din care trebuia să tragem nişte învăţăminte", a afirmat Tăriceanu, luni, la Realitatea Plus.

El a explicat că sunt trei paliere de analiză la instituirea stării de urgenţă - limitarea drepturilor şi libertăţilor individuale, planul medical şi cel economic.

"Primul este cel legat de limitarea drepturilor şi libertăţilor individuale prevăzute în Constitutie şi aici trebuie să fim foarte atenţi pentru că măsurile trebuie să fie strict proporţionale cu gravitatea situaţiei, pentru a nu restrânge excesiv aceste drepturi şi libertăţi. De altfel, decretul va fi trimis Parlamentului, care are obligaţia constituţională ca în termen de 5 zile să îl aprobe sau eventual să îl respingă. Cred că aici trebuie să fim extrem de atenţi pentru a nu avea loc excese", a adăugat Tăriceanu.

Liderul ALDE a menţionat că în plan medical "decretul vorbeşte foarte puţin despre măsurile care trebuie luate, ci discută mai mult despre pârghiile care trebuie folosite în sistemul medical, fie pentru angajarea de personal suplimentar, fie referitor la procedurile de achiziţie fără licitaţie, prin achiziţie directă".

"Şi aici doresc să avertizez autorităţile să nu profite de această situaţie pentru a da tunuri comerciale prin achiziţia de medicamente sau echipamente în zona sanitară, pentru că, sigur, ştim că aceste tentaţii există şi va trebui să existe o monitorizare extrem de severă a acestor achiziţii directe, fără licitaţie. Al treilea plan este cel economic şi măsurile economice nu se văd în decretul privitor la starea de urgenţă. Guvernul trebuie să ia neîntârziat măsuri de prevenire a catastrofei care se prefigurează în zona economică", a mai spus Tăriceanu, potrivit Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mai du-te bai bososrogule in ma-ta si vezi-ti de nepoti, pardon, copii!
0
0
Nu mai bagati in seama toate fosilele !
4
0
Si cine s-a opus ca tara sa aiba guvern ma ? Nu tu si acolitii tai ? Cine vroiai sa ia masuri ?
4
0
Cine te mai baga in seama, mai taricene ?? Tu cu partidul tau care ati pierdut alegerile PE, cu fugarii tai... Esti DEPASIT, mosulica, esti un viitor PENAL, da.
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367