rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 30 martie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Tăriceanu răspunde ONG-urilor care i-au cerut demisia

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, le răspunde celor cinci organizaţii ale societăţii civile care i-au cerut demisia urmare a apelui adresat parlamentarilor de a nu mai vota cererile DNA până la alegeri, el susţinând că încearcă să apere Senatul de atacuri din exterior şi că DNA s-a discreditat singură, scrie Digi24.

Tăriceanu precizează, într-un comunicat, că răspunde cererii celor cinci organizaţii deoarece consideră că demersul lor este de bună-credinţă şi pentru că orice om politic are obligaţia să ţină seama de opiniile reprezentanţilor societăţii civile, care prin definiţie nu ar trebui să fie partizani.

Preşedintele Senatului enumeră cele cinci organizaţii, referindu-se la cei cale le conduc sau le-au condus: ”Freedom House, a cărei directoare este doamna Cristina Guseth, cea propusă candidat la funcţia de ministru al Justiţiei, dar retrasă pentru incompetenţă de Primul Ministru, Dacian Cioloş, chiar înainte de învestire; Centrul Român de Politici Europene, care l-a avut până nu demult ca director pe Cristian Ghinea, actualul ministru pentru Fonduri Europene, viitor candidat la alegeri pe listele USR; GDS, în componenţa căruia se află printre alţii Cătălin Avramescu, fost consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu, Sever Voinescu, fost deputat PDL şi purtător de cuvânt al PDL; Expert Forum, unde s-au distins în apărarea drepturilor Omului Laura Ştefan şi Sorin Ioniţă; Iniţiativa România, care se autodefineşte ca fiind «platforma civică născută din mişcările de stradă după tragedia din Colectiv» şi care are drept fondator pe Roxana Dascălu, voluntar în campania prezidenţială a Monicăi Macovei, ca de altfel şi Cristina Guseth, şi Cristian Ghinea”.

Tăriceanu mai precizează că Iniţiativa România a cerut public excluderea din partide şi demisia imediată din funcţiile publice ocupate, a ”tuturor politicienilor inculpati, trimişi în judecată sau condamnaţi nedefinitiv”, întocmind o listă ce cuprinde un număr de 128 de nume de politicieni care au fost inculpaţi: 57 de deputaţi şi eurodeputaţi, 26 de senatori, 28 de preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene şi 17 primari ai unor municipii reşedinţă de judeţ.

”Motivele invocate în comunicat de cele 5 reprezentante ale societăţii civile pentru demisia mea demonstrează că autorii textului fie că nu au înţeles demersul meu, fie că l-au interpretat greşit. Voi încerca prin cuvinte simple, accesibile tuturor, să vin cu explicaţii suplimentare, aşa încât să-i conving pe semnatarii comunicatului să-şi retragă cererea”, continuă preşedintele Senatului.

El menţionează că în comunicatul ONG-urilor se spune că a solicitat partidelor parlamentare să blocheze cererile de ridicare a imunităţii parlamentarilor în dosarele penale instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie.

”Eu nu am solicitat «blocarea», ci amânarea, cu respectarea tuturor prevederilor regulamentare, a unui vot până după alegeri, pentru dosare care zac de 5, 6, 7 sau 8 ani în nelucrare în sertarele procurorilor”, spune Tăriceanu.

Preşedintele Senatului citează din nou din comunicatul ONG-urilor: ”Ca preşedinte al Senatului, al doilea om în stat, domnul Tăriceanu nu are dreptul să facă uz de funcţie pentru a ataca şi discredita instituţii independente ale statului”. El răspunde astfel: ”La aceste acuzaţii mă văd obligat să răspund că, în calitate de preşedinte al Senatului, am obligaţia să apăr instituţia pe care am fost mandatat de senatori să o reprezint în relaţia cu terţi. APELUL meu trebuie interpretat ca o încercare de a proteja Senatul de atacuri din exterior, de repetatele încercări de discreditare a Parlamentului, singura instituţie reprezentativă pentru democraţie în orice stat civilizat şi de încercările de alterare a procesului unor alegeri libere, în care cetăţenii sunt puşi să aleagă şi nu instituţiile de forţă ale statului”.

În ceea ce priveşte discreditarea unor instituţii, Tăriceanu susţine că DNA ”s-a discreditat singură”.

”Este momentul să amintesc în acest sens de marele număr de achitări pronunţate de instanţe, de dosarele în care sunt implicate nume sonore şi care au fost retrimise de judecători la DNA din cauza lipsei de probe sau din cauza unor vicii elementare de procedură, de dosare în care s-a dovedit existenţa unor probe falsificate, doar pentru a inventa vinovaţi, de dosare grele care stau ascunse cu anii în sertare şi despre care nimeni nu se sesizează, de dosare care se instrumentează diferenţiat în funcţie de numele celui implicat, dar mai ales în funcţie de apartenenţa la un anumit grup de interese, de situaţii în care prezumţia de nevinovăţie este anulată premeditat de procurori prin scurgerea ilegală de informaţii către presă, de faptul că lupta necesară şi legitimă contra corupţiei s-a transformat într-o vânătoare de adversari politici, mai ales acum, în campania electorală”, mai afirmă preşedintele Senatului.

El numeşte ”tendenţioasă” afirmaţia din comunicatul celor cinci organizaţii că ar fi instigat Senatul ”împotriva sistemului judiciar”.

”Lasând la o parte lipsa de informare a semnatarilor, DNA nu este nici pe departe sistemul judiciar, ei ar fi trebuit să ştie că asemenea «instigări» se fac zilnic de la tribuna Senatului, de la cea a Camerei Deputaţilor şi în mass media, sub forma unor declaraţii politice, pentru care parlamentarii au imunitate. În ciuda acestor «instigări», senatorii şi deputaţii votează după cum le dictează conştiinţa. Pe de altă parte, dacă ar fi să urmez logica acestor reprezentanţi ai societăţii civile, aş putea spune că, atacul la adresa preşedintelui Senatului este un atac la Senat, o «instigare» a societăţii civile împotriva ordinii de drept. Sigur, nu voi apela la o asemenea enormitate, pentru că libertatea de exprimare este garantată de Constituţie şi nu se poate pune semnul ”=” între Senat şi preşedintele Senatului”, este replica lui Tăriceanu.

În încheiere, Călin Popescu Tăriceanu face câteva sugestii celor cinci organizaţii, dar mai ales ”Iniţiativei România” care ”se manifestă foarte vehement” şi de la care se aşteaptă să trateze cu aceeaşi severitate pe toată lumea: ”Spre exemplu, este cunoscută hotărârea definitivă a instanţei privitoare la faptul că Preşedintele Iohannis a devenit proprietarul unor spaţii locative din Sibiu prin falsificarea unor acte oficiale şi că datorează o sumă importantă fiscului. Mai este cunoscut din presă că în declaraţia sa de avere, preşedintele Iohannis a menţionat la capitolul venituri sume mult mai mici decât cele reale, ceea ce se traduce prin fals în declaraţii. Tot la capitolul interes legitim din partea societăţii civile, cred că ar fi util pentru toţi românii să afle dacă preşedintele Iohannis va respecta votul din 11 decembrie sau îl va nominaliza oricum pe Dacian Cioloş. Eu, nici măcar în calitate de preşedinte al Senatului, n-am reuşit să aflu răspunsul la această întrebare”.

Centrul Român de Politici Europene (CRPE), Expert Forum (EFOR), Freedom House România (FH), Grupul pentru Dialog Social (GDS) şi mişcarea civică Iniţiativa România (IR) au cerut, luni, "demisia imediată" a preşedintelui Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, deoarece a solicitat parlamentarilor să blocheze cererile de ridicare a imunităţii parlamentarilor în dosarele penale instrumentate de DNA.

vineri, 21 octombrie 2016948
Comentarii

10Pt ionela(22 oct 12:32)
Mai retardato , au asfaltat pe aurel vlaicu ?
03depasit,...face valuri !(21 oct 21:06)
Acest personaj este un mare spagar, mincinos si viitor penal. Nu mai are credibilitate, chiar nu !
14duduila razgandeanu(21 oct 12:09)
Du-te dracu bai bosorog smintit!
22Ionela(21 oct 12:02)
Tu nici sex oral nu stii sa faci , cretinoido ! Cine te plateste ?
42Ionela(21 oct 11:13)
acest cretinoid este profesor universitar si nu ti-ar da nici urina de gargara.
34coada de topor(21 oct 09:09)
Coada de topor a lui Dragnea, un om de nimic.
06BIRLIK(21 oct 07:17)
Hopa,cenzura? Am scris impotriva sistemului iar astia de la replica m-au cenzurat,nu-i bine!
25ptr Tariceanu(21 oct 06:45)
Da le o la gingii jigodiilor securiste ...
55sile(20 oct 22:29)
Taricene, fa-ti bagajul pt puscarie. O sa te dea Olteanu 'n gat la DNA. Si in drum, poate il iei si pe Basescu cu tine.
614rusine....!(20 oct 21:58)
Tariceanu este un spagar, un mare mincinos, nu mai are credibilitate, din pacate !
95Sory(20 oct 20:57)
Ionela, esti nefututa
712Ionela(20 oct 19:28)
Daca acest cretinoid a reusit sa lege atatea fraze coerente, eu sunt Maica Tereza.
mai mult...Politică
30 mar 00:00PoliticăCe prevede Ordonanţa militară 4 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19

Având în vedere dispozițiile art. 24 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de...356

30 mar 00:00PoliticăVela: Interdicţia privind circulaţia persoanelor într-un grup mai mare de trei aplicată exclusiv circulaţiei pietonale288
30 mar 00:00PoliticăVela anunţă noi condiţii pentru şoferii de camioane, piloţi şi personalul navigant311
30 mar 00:00PoliticăVela: Cei care încalcă regulile izolării intră direct în carantină şi suportă cheltuielile

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, duminică seara, că Ordonanţa Militară nr. 4 prevede că aceia...224

30 mar 00:00PoliticăVela: Preţurile la utilităţi NU mai pot fi majorate226
30 mar 00:00PoliticăMarcel Vela: persoanele peste 65 de ani se pot deplasa şi în afara intervalului orar 11-13298
30 mar 00:00PoliticăPonta: Interpelare cu Tăriceanu şi Ciolacu către Vela privind numărul românilor intraţi în ţară în ultima săptămână

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a postat pe pagina sa de Facebook o interpelare pe care ar fi adresat-o,...268

30 mar 00:00PoliticăTăriceanu: Reducerea preţurilor la energia electrică şi gaze nu se reflectă la consumator. ANRE să corecteze anomaliile251
30 mar 00:00PoliticăCiolacu: Vom trece prin Parlament o lege privind amânarea ratelor până în septembrie fără dobânzi la dobânzi236
30 mar 00:00PoliticăGorghiu: PSD, un partid iresponsabil; nu renunţă la logica de campanie

Senatorul liberal Alina Gorghiu critică propunerea PSD privind un proiect care oferă posibilitatea celor care au rate...298

28 mar 00:00PoliticăLudovic Orban: Voi chema partidele politice la consultări pe tema alegerilor locale612
28 mar 00:00PoliticăDancă: Taxa clawback a fost plafonată la nivelul trimestrului IV al anului trecut, respectiv la 27,65%518
Vremea
16.3°14.4° - 16.3° luni, 30 martie 2020
ConstanțaUmiditate: 46%
Vânt: 2.38 m/s
Presiune: 1010 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
30 mar 00:00SportCristian Dulca - Rapid are şanse reale la promovare

Campion cu Rapid în sezonul 1998-1999, fostul fotbalist Cristian Dulca a declarat, sâmbătă, că gruparea...275

30 mar 00:00SportJocurile Olimpice ar putea avea loc în iulie-august 2021

Cel mai probabil interval de desfăşurare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, amânate pentru anul viitor, din cauza...239

30 mar 00:00SportNadia Comăneci, de la zecele perfect la 20 de secunde perfecte de spălat pe mâini

Multipla campioană olimpică la gimnastică, Nadia Comăneci, a postat, sâmbătă, un mesaj pe contul său oficial de...312

30 mar 00:00SportAngel Di Maria (PSG) suportă greu izolarea la domiciliu

Argentinianul Angel Di Maria, mijlocaşul echipei Paris Saint-Germain, întâmpină dificultăţi în suportarea...309

Local
30 mar 00:00LocalAmplă acțiune de dezinfecție a drumurilor, demarată în județ

Consiliul Județean Constanța, prin Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri, a demarat, pe 27 martie, o...325

30 mar 00:00LocalElevii solicită premierului Ludovic Orban demiterea Monicăi Anisie

Asociația Elevilor din Constanța consideră inadmisibil comportamentului Monicăi Anisie, ignoranța de care a dat...532

30 mar 00:00LocalRomânia a trecut la ora de vară. Ceasurile au fost date cu o oră înainte

Românii au trecut, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora de vară. Toate ceasurile au fost date cu o oră...232

30 mar 00:00LocalCălătorii din Cumpăna stau ca sardinele în microbuz, în plină pandemie de coronavirus

O femeie din Cumpăna, care este nevoită să circule zilnic cu microbuzul pentru a ajunge la serviciu, în Constanța a...399

30 mar 00:00LocalTâlhar căutat în Brașov, PRINS la CONSTANȚA!

Polițiști de investigații criminale din cadrul I.P.J. Constanța au depistat pe raza municipiului Constanța, la data...270

30 mar 00:00LocalRAEDPP a continuat dezinfecția în piețele din Constanța

Continuă acțiunile de dezinfecție în piețele agroalimentare din municipiul Constanța! Sâmbătă, 28 martie, au...229

30 mar 00:00LocalUn bărbat şi-a pierdut viaţa după ce s-a urcat la volan, deşi nu avea permis. A avariat şi 6 maşini

Şase dintr-o lovitură! La data de 29 martie a.c, în jurul orei 00.40, un bărbat, de 50 de ani, a condus un...421

30 mar 00:00LocalConstanța: Acțiuni de dezinfecție în mai multe cartiere. Iată unde se va acționa

Atenție, constănțeni! În această seară, acțiunile de dezinfecție vor începe la ora 19:00 și se vor desfășura...392

30 mar 12:56LocalPrimăria Municipiului Medgidia vine în ajutorul persoanelor vulnerabile, fără aparținători

Conform legislației în vigoare, Primăria Municipiului Medgidia vine în sprijinul persoanelor aflate în izolare la...245

30 mar 00:00LocalDosare penale întocmite de polițiștii rutieri pentru conducere fără permis

Polițiștii constănțeni au întocmit sâmbătă, 28 martie două dosare penale pentru lipsa permisului de conducere...260

Monden
30 mar 00:00MondenBianca şi Alex Bodi renunţă la divorţ şi se izolează împreună

S-au certat la cuţite, pe 6 martie, când mama ei a şi chemat Poliţia, iar patru zile mai târziu depuneau actele de...302

30 mar 00:00MondenAndreea Bălan, culisele separării de George Burcea: „El a vrut să aibă altă viață. Era nefericit cu noi”

La cererea admiratorilor ei, Andreea Bălan a continuat seria dezvăluirilor din culisele divorțului său de George...341

30 mar 00:00MondenTrăistariu, gol-pușcă pe un site deocheat: „Am făcut asta asumat, deşi mi-a fost o jenă teribilă“

Mihai Trăistariu (40 de ani), care a făcut furori pentru România la Eurovision, în 2006, clasându-se pe locul 4 la...533

30 mar 00:00MondenAlexandru Arșinel este în doliu: i-a murit o rudă de coronavirus

Alexandru Arșinel (80 de ani) este prima vedetă din România afectată de coronavirus. Una dintre victimele care a...343

30 mar 00:00MondenConstantin Drăgănescu, din „Las Fierbinți“, a murit

Actorul Constantin Drăgănescu, care în 2012 a jucat rolul lui Drăgănescu în primul sezon al serialului „Las...403

30 mar 00:00MondenSolistul trupei Rammstein și-a pus fanii pe jar după ce se zvonea că are COVID-19. A fost testat negativ!

Till Lindemann, solistul trupei germane Rammstein a fost internat în spital joi seara și și-a petrecut noaptea la...209

30 mar 00:00MondenTom Hanks s-a întors în Los Angeles după ce s-a vindecat de coronavirus

Tom Hanks şi soţia sa, Rita Wilson, au revenit vineri în Los Angeles după ce au stat peste două săptămâni în...231

30 mar 00:00MondenBob Dylan a lansat un cântec de 17 minute, primul lui single original după o pauză de opt ani

Cântăreţul american Bob Dylan, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 2016, a lansat vineri un cântec...213

30 mar 00:00MondenArme de recuzită din filmele "James Bond", furate la Londra de hoţi cu accente est-europene

Cinci arme de recuzită folosite în filme din seria "James Bond", inclusiv pistolul utilizat de Roger Moore atunci...231

30 mar 00:00MondenPrinţul Harry, Bon Jovi şi corala Invictus au lansat un single care „va atinge multe inimi“

O piesă muzicală înregistrată în scopuri caritabile de prinţul Harry, duce de Sussex, alături de rockerul Jon Bon...260

Mapamond
30 mar 00:00MapamondCoronavirus: Spania înregistrează 838 de noi decese în ultimele 24 de ore

Spania a înregistrat duminică 838 de noi decese în ultimele 24 de ore, cea mai mare cifră de până acum,...211

30 mar 00:00MapamondCoronavirus: În Italia, numărul deceselor a ajuns la 10.779, iar cel al cazurilor de infectare la 97.689

Numărul deceselor din Italia cauzate de noul coronavirus a sporit cu 756 în ultimele 24 de ore, ajungând la 10.779, a...229

30 mar 00:00MapamondCoronavirus: În SUA, numărul cazurilor de infectare ar putea ajunge la câteva milioane

SUA va ajunge să aibă câteva milioane de cazuri confirmate de infectare cu noul coronavirus, iar numărul deceselor...209

30 mar 00:00MapamondCoronavirus - Numărul morţilor din Marea Britanie a ajuns la 1.228

Numărul persoanelor care au murit în Marea Britanie după ce au fost testate pozitiv cu noul coronavirus a ajuns la...220

30 mar 00:00MapamondCoronavirus - Numărul de cazuri din Olanda a depăşit 10.000

Numărul cazurilor confirmate de infecţii cu coronavirus din Olanda a depăşit 10.000, conform unui anunţ făcut...233

30 mar 00:00MapamondCoronavirus: Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse le cere credincioşilor să nu meargă la biserică

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Chiril, le-a cerut duminica aceasta credincioşilor să nu se ducă la biserici din...254

30 mar 00:00MapamondCoronavirus: Un traficant de droguri, primul deţinut din SUA care a murit de COVID-19

Patrick Jones, un bărbat în vârstă de 49 de ani din statul american Louisiana care ispăşea o pedeapsă de 27 de...224

30 mar 00:00MapamondCoronavirus: Olanda retrage sute de mii de măşti defecte importate din China

Olanda a retras sute de mii de măşti importate din China şi distribuite în spitalele olandeze pentru a face faţă...251

30 mar 00:00MapamondCoronavirus: Italia va distribui bonuri alimentare persoanelor defavorizate

Premierul italian, Giuseppe Conte, a anunţat sâmbătă seară că vor fi distribuite bonuri alimentare celor mai...203

30 mar 00:00MapamondPapa și colaboratorii săi apropiaţi nu au coronavirus

Vaticanul a anunţat sâmbătă că testele efectuate la reşedinţa unde locuieşte Papa Francisc au demonstrat că...216

Sănătate
11 mar 12:31SănătatePrimăria Medgidia suspendă activitatea cluburilor de pensionari din localitate

Coronavirusul închide cluburile de pensionari, la Medgidia, pentru siguranţa cetăşenilor. Primăria Medgidia...86

30 mar 00:00SănătatePrimul ventilator mecanic proiectat în România a trecut de primul test de funcţionare

Un grup format din zeci de voluntari, ingineri, medici, manageri şi studenti din Timişoara, au proiectat un ventilator...313

30 mar 00:00SănătateTătaru: Pentru scenariul 4 ne gândim ca aceia afectați să nu meargă în izolare dacă au în familie persoane peste 65 de ani

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru, a declarat că pentru scenariul patru al epidemiei de coronavirus COVID-19 se are...252

30 mar 00:00SănătateRafila: Cel mai probabil luni vom depăşi 2.000 de cazuri; se trece la scenariul 4

Preşedintele Societăţii de Microbiologie, Alexandru Rafila, afirmă că este posibil ca luni să se depăşească...223

30 mar 00:00SănătateCe este anosmia, un prim simptom observat la mulţi dintre bolnavii asimptomatici infectați cu COVID-19

Peste 660.000 de oameni s-au îmbolnăvit la nivel global de COVID-19, iar numărul decedaților a trecut de 30.000. O...418

30 mar 00:00SănătateMedic: „Mii de decese din Italia puteau fi evitate dacă pacienţii cu forme uşoare de COVID-19 erau trataţi la domiciliu”

Italia este pe primul loc în privinţa deceselor raportate ca urmare a infecţiei cu noul coronavirus, potrivit...246

28 mar 00:00SănătateCNAS: Certificatele de concediu medical se pot transmite şi prin mijloace electronice către persoanele asigurate

Certificatele de concediu medical, eliberate în perioada stării de urgenţă, se pot transmite şi prin mijloace...556

28 mar 00:00SănătateGuvern: Nu există riscuri legate de transmiterea coronavirusului prin sisteme de ventilaţie sau aer condiţionat

Guvernul a precizat că nu există riscuri legate de transmiterea coronavirusului prin sisteme de ventilaţie sau aer...473

28 mar 00:00SănătateMedicii de familie vor primi echipamente de protecție și dezinfectanți

Medicii de familie și medicii din ambulator vor primi echipamente de protecție și dezinfectanți, a spus premierul...460

28 mar 00:00SănătateCe trebuie să faci pentru a avea plămâni puternici

Infecţia cu noul coronavirus este deosebit de periculoasă pentru persoanele cu afecţiuni pulmonare preexistente, dar...1013