REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
6.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Tăriceanu vrea să descopere apa caldă: comisie pentru evaluarea... democraţiei!

Tăriceanu vrea să descopere apa caldă: comisie pentru evaluarea... democraţiei!

Replica API 24 august 2015 | 09:53 157

Ca la nebuni

Ca la nebuni

Călin Popescu Tăriceanu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a trimis către Biroul Permanent un memorandum prin care cere constituirea unei comisii de evaluare a stării de democraţie şi a statului de drept în România, care-şi va începe activitatea de la 1 septembrie a.c.

Demersul vine în urma acţiunilor DNA, despre care preşedintele Senatului spune că au produs „un dezechilibru major în detrimentul Legislativului”. „În temeiul art. 77, alin. (1) din Regulamentul Senatului, se înfiinţează Comisia specială pentru evaluarea democraţiei şi a statului de drept din România, compusă din nouă membri, cu termen de depunere a raportului de 9 luni de la data hotărârii de înfiinţare. (…) Misiunea este aceea de a prezenta Senatului un raport detaliat însoţit de recomandări de „lege ferenda” şi, acolo unde va fi cazul, de a elabora propuneri legislative în temeiul art. 77 alin (3) din Regulament”, se arată în memorandamul trimis la sfârşitul sesiunii parlamentare trecute de preşedintele Senatului către Biroul Permanent.

„Această comisie va funcţiona de la 1 septembrie. Ea va face apel la expertiza din afara Parlamentului. Nu vreau să fie percepută ca un mecanism politic, trebuie să facem apel la mediul academic, la societatea civilă, cu care să discutăm şi să sintetizăm propuneri care să restabilească echilibrul puterilor în stat”, a motivat Tăriceanu demersul. Preşedintele Senatului reuşeşte astfel să uimească din nou. Nimeni nu înţelege necesitatea unui astfel de demers. „Este deranjat de anchetele DNA şi de campania anticorupţie, e ca şi cum ar propune o anchetă care să stabilească dacă soarele răsare la est şi apune la vest! Adică, lucrurile sunt evidente. Aici este vorba că trebuie să facă circ pentru puţinii simpatizanţi pe care-i mai are de la o zi la alta şi, bineînţeles, pentru a ţine ocupată agenda politică cu clasicele prostii, din cauza cărora, de 25 de ani, România regresează către epoca de piatră, încet dar temeinic. O altă variantă pentru care să faci o asemenea comisie nu există! (...) Aşteptăm cu interes comisia de anchetă care să stabilească dacă soarele răsare la est şi apune la vest. Am impresia că Tăriceanu a luat modelul acesta de comisie de la Alice in Wonderland, ne aduce aminte de dilema pentru care se luptau cele două regine: unde trebuie spart oul fiert, sus sau jos? Într-adevăr, o chestie serioasă, necesită experţi, tot felul de cercetări, studii, mărturii... Probabil că la finalul comisiei de anchetă o să apară şi un termometru de măsurare a democraţiei. În afară de Celsius şi Fahrenheit, putem să inventăm termometrul de măsura a democraţiei!”, a spus fostul senator, Iulian Urban, pentru „Replica”.

Senatorul constănţean, Christian Gigi Chiru, consideră că Tăriceanu doreşte să transmită un mesaj şi, în acest sens, are nevoie de un suport. În cazul de faţă, comisia cu nume năstruşnic, de „evaluare a democraţiei”.

„Este o iniţiativă originală a domnului Tăriceanu. În nici un caz o comisie de parlamentari, indiferent ce calificare, pregătire, expertiză au, nu cred că poate face o evaluare pertinentă. De altfel, când vorbim despre evaluarea democraţiei, probabil că ar trebui înfiinţată o instituţie, nu o comisie, care să monitorizeze indicatorii de garantare a democraţiei într-un stat. Demersul domnului Tăriceanu probabil vizează un anumit mesaj pe care comisia urmează să-l transmită vis-a-vis de implicarea, prezenţa în spaţiul public a Justiţiei. Îi trebuie un suport care să întărească ceea ce gândeşte”, a spus Chiru, pentru „Replica”.

Macovei: „Nu avem nevoie de domnul Tăriceanu la conducerea Senatului”

La rândul ei, preşedintele M10, Monica Macovei, a declarat, referitor la comisia înfiinţată de preşedintele Senatului:

„Comisia parlamentară înființată de senatorul Tăriceanu, indiferent de cum a fost botezată, pare a fi în realitate o Comisie care vrea să "legitimeze" barierele în anchetarea, judecarea și condamnarea politicienilor. Tocmai de aceea a și fost percepută de mulți drept Comisia Anti-DNA. Cu alte cuvinte, corupția și hoția în rândul politicienilor sunt cât un munte, dar Tăriceanu se face că nu vede muntele acesta și încearcă să îi impiedice pe cei care vor să îl curețe de gunoi. Să nu uitam că există senatori în anchetă sau deja condamnați. Să nu uităm că domnul Tăriceanu însuși a cerut schimbări la DNA și ICCJ și a criticat decizii ale procurorilor și judecătorilor când a fost vorba de așa numiții "politicieni penali". Să nu uităm că deja s-a anunțat în presă o posibilă anchetare a domnului Tăriceanu. Și atunci, cum să avem încredere în această Comisie? Nici Senatul și nici Camera Deputaților nu sunt formate, în majoritate, din modele de integritate, așa că nici una dintre ele nu are legitimitatea morală de a face o astfel de analiză. Sigur nu le pasă de vreo legitimitate, tot ce vor este să scape de procurorii și judecatorii care aplică legea egal, adică și lor, suspecților sau infractorilor din Senat, din Parlament. În schimb, avem nevoie de o Comisie parlamentară care să analizeze efectul asupra statului de drept a deciziilor Senatului de respingere a cererilor de urmărire penală sau arestare preventivă a unor senatori: să ne amintim de cazurile Vosganian, Șova sau Borbely. Avem nevoie de o Comisie care să analizeze chiar acțiunile domnului Tăriceanu, care nu a publicat hotărârile Senatului de respingere a cererilor DNA tocmai pentru a nu putea fi atacate la Curtea Constituțională. Avem nevoie de o Comisie care să analizeze de ce în mai și iunie 2015 mai mulți parlamentari au propus peste 20 de proiecte de lege pentru a schimba așa, dintr-o dată, Codul penal și Codul de procedură penală, toate schimbările propuse fiind pentru a îngreuna sau a face imposibilă anchetarea parlamentarilor și a altor politicieni sau prieteni. Și mai avem nevoie de modificarea Regulamentului Senatului și a Camerei Deputaților pentru a-i obliga pe senatori și deputați să voteze public și nu secret atât ridicarea imunității cât și creșterea pensiilor parlamentarilor, ca să știe alegătorii ce fac aleșii. Avem nevoie de un Senat condus de un președinte corect, care respectă Justiția și când Justiția anchetează sau judecă politicieni și avem nevoie de un Senat format în totalitate din oameni integri. Și, să nu uităm, avem nevoie de numai 300 parlamentari pentru că așa a decis poporul în mod suveran. Și sigur nu avem nevoie de domnul Tăriceanu la conducerea Senatului”, a spus Macovei, pentru Replica.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614