REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Tătaru: În cursul acestei săptămâni se va reglementa şi rezolva problema privind medicamentul Euthyrox

Tătaru: În cursul acestei săptămâni se va reglementa şi rezolva problema privind medicamentul Euthyrox

Replica API 8 aprilie 2020 | 00:00 902

Nelu Tătaru

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat marţi, la Braşov, că în cursul acestei săptămâni se va rezolva problema lipsei din farmacii a medicamentului Euthyrox, în condiţiile în care persoanele cu afecţiuni ale glandei tiroide reclamă de circa două luni că acesta este foarte greu de găsit.

"Farmaciile cu circuit deschis îşi au aprovizionare proprie, nu ţin de Ministerul Sănătăţii, rămân de producătorii şi distribuitorii cu care noi avem discuţii să aducă pe piaţa românească în continuare medicamente. Noi, prin UNIFARM, facem achiziţiile primordiale pentru coronavirus, secundare pentru celelalte - Euthyrox, Metformin pentru spitale şi pentru programe de sănătate. În condiţiile în care piaţa europeană şi sud-asiatică - India şi China, care asigurau materie primă - va ieşi din această situaţie în care se află, bănuiesc că vor fi şi pe piaţa românească mai multe. În acest context, noi încercăm în momentul acesta pentru spitale, pentru programe de sănătate să asigurăm acel necesar de medicamente. Secundar, când vor veni aceşti distribuitori vor merge şi vor onora şi contractele pentru farmaciile cu circuit deschis", a afirmat Tătaru, întrebat în legătură cu lipsa din farmacii a mai multor medicamente.

El a adăugat că problema privind Euthyrox "se va reglementa în cursul acestei săptămâni".

"În cursul acestei săptămâni se va reglementa, am discutat pentru a suplimenta şi rezolva problema cu Euthyrox-ul. Metformin-ul are şi alte medicamente care-l pot înlocui", a menţionat Tătaru, potrivit Agerpres.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, s-a întâlnit, la Braşov, la sediul Consiliului Judeţean, cu autorităţile locale administrative, cu reprezentanţii DSP Braşov, precum şi cu managementul unităţilor sanitare braşovene: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie şi cel de Psihiatrie.

Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică seara, că i s-a garantat că se va rezolva problema lipsei unor medicamente de pe piaţă, altfel conducerea ANMDM (Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, n.r.) "va trebui să plece acasă".

Premierului i s-a atras atenţia despre criza Euthyrox şi a unor medicamente pentru diabet, care de mai multe săptămâni lipsesc din farmacii.

"Euthyrox este pentru tiroidă, aici am avut o discuţie cu ANMDM, am participat săptămâna trecută la şedinţa operativă de la Ministerul Sănătăţii şi mi s-a garantat că de săptămâna viitoare există o substanţă echivalentă, că se va rezolva problema. De asemenea, e o problemă pe piaţă legată de tratamentul pentru diabet. Sunt două produse acolo. Mi s-a garantat, dacă nu, va trebui să plece acasă conducerea ANMDM pentru că trebuie să stabilească cu producătorii şi producătorii care sunt pe piaţa românească să garanteze stocurile necesare pe o perioadă de timp, mi se pare că pe şase luni de zile. Ori dacă un producător sau un distribuitor nu îşi respectă această înţelegere şi ANMDM nu ia decizii, înseamnă că ANMDM nu funcţionează", a spus Orban, într-un interviu la postul România Tv.

Premierul a adăugat că trebuie acordată atenţie creşterii producţiei interne a unor medicamente căutate.

"Trebuie să avem în vedere creşterea capacităţii de a produce cât mai multe medicamente care sunt căutate. De asemenea, să fim mai atenţi cu introducerea de alte medicamente, cam multe cazuri pe care le-am întâlnit în care produse fabricate în România au fost scoase de piaţă chiar de ANMDM numai pentru a face loc unor substanţe echivalente la preţuri de 20 până la 50 de ori mai mari faţă de produsele care ar fi fost fabricate în România", a mai afirmat premierul Ludovic Orban.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca tot trebuie sa asteptam atat pana se rezolva o problema si alta, de ce nu plecati incompetentilor, poate vin altii care se descurca mai bine
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614