REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Taxa aplicată micilor comercianţi din Satul de Vacanţă şi Mamaia NU a fost suspendată de instanţă

Taxa aplicată micilor comercianţi din Satul de Vacanţă şi Mamaia NU a fost suspendată de instanţă

Replica API 23 aprilie 2019 | 00:00 335

VEŞTI PROASTE:

VEŞTI PROASTE:

Avocatul Alexandru Maxim a pierdut procesul prin intermediul căruia solicita suspendarea, în parte, a hotărârii de consiliu local privind stabilirea impozitelor și taxelor locale anul 2018. Motivul? Apărătorul reclamantului nu a făcut dovada că pe rolul instanței, la data înregistrării acțiunii de suspendare, se afla înregistrată şi actiunea în anulare a actului administrativ.

La sfârșitul anului 2017, consilierii locali municipali au votat proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale anul 2018. În anexa 8 a hotărârii, articolul 1 alineat (1) prevede că taxa pentru obținerea avizului privind programul de funcţionare pentru unităţile ce desfăşoară activităţi de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă care nu se regăsesc în CAEN -restaurante, Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor, care era 80 lei în 2017, va fi 100 lei în 2018.

Iar articolul 2, din aceeași anexă, prevede că, ”prin excepţie de la alin. (1), pentru unităţile din Staţiunea Mamaia şi Sat Vacanţă ce desfăşoară activităţi mai mici de comerţ cu amănuntul al produselor din tutun în magazine specializate, taxa pentru eliberarea avizului program de funcţionare se stabileşte în sumă de 8.000 lei, de la 100 de lei. Un comerciat din Satul de Vacanță a contestat excepția invocată mai sus.

Cererea de suspendare parţială a hotărârii, RESPINSĂ!

Afaceristul, prin avocatul Alexandru Maxim, a cerut suspendarea acestei reguli, dar, într-un alt dosar, a solicitat și anularea ei. Ei bine, Tribunalul Constanţa a respins, în ianuarie, cererea privind suspendarea hotărârii, pe motiv că avocatul reclamantului nu a făcut dovada că pe rolul instanței la data înregistrării acțiunii de suspendare se afla înregistrată actiunea în anulare a actului administrativ.

Cererea de chemare în judecată a fost înregistrată la data de 16.11.2018 , iar acțiunea în anulare a fost introdusă la 18.12.2018. „Potrivit dispoziției normative mai sus edictate , reclamanta avea obligativitatea de a facedovada că la data depuneii cererii de suspendare separată, potrivit art 15, exista deja înregistrată cererea în anularea actului administrativ – situație în care nu se regăsea aceasta”, se arată în motivarea instanţei. Avocatul Alexandru Maxim explică: „Este procesul prin care voiam să suspendăm aplicarea efectelor.

Judecătorul a considerat că n-am făcut dovada, în momentul în care am formulat cererea de suspendare a aplicării şi a faptului că eram cu dosarul pe rol, pe anulare. Dar eu eram în plângerea prealabilă. E vorba de maniera în carea se aplică Legea 544 a contenciosului administrativ. Am făcut recurs”, a spus, pentru Replica, avocatul Alexandru Maxim. Cât despre cererea privind anularea parţială a hotărârii, magistraţii urmează să se pronunţe în acest caz marţi, 23 aprilie. „A rămas în aplicare fondul, cererea de anulare parţială. Aceea ne interesează”, a completat Maxim.

Reamintim faptul că un agent economic care desfăşoară activitatea în Satul de Vacanţă a contestat hotărârea, pe motiv că „este inadmisibil să crești taxa de la 100 de lei pentru obținerea avizului pentru programul de funcționare la 8000 de lei. Oamenii care au activități mici în Satul de Vacanță s-au trezit băgați într-o excepție tare ciudată.

Aceasta spune că anumite coduri CAEN, care înseamnă mici alimentări cu produse preambalate, pentru obținerea avizului anual de program de funcționare de la primăria Constanța, trebuie să plătească o taxă. Până-n 2019, era 100 de lei pentru toată lumea. Din 2018, au pus o excepție pentru comercianții din Mamaia și Satul de Vacanță,care au aceste activități, și au mărit-o la 8000 de lei.

I-au trimis notificare că trebuie să plătească această taxă”, ne-a explicat avocatul Maxim, la momentul introducerii acţiunii în instanţă. Acesta susține că este inadmisibil ca un comerciant cu activități mici să plătească această taxă în contextul în care desfășoară activitatea trei luni pe an.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In Mangalia, Str. Callatis Bl. MG 31-29, cand daramati garajele domn primar? Cat mai stam cu tigania in fata blocurilor? Jumatate din ele sunt pe post de magazii, de ani buni n-au mai intrat masini acolo! S-a umflat asfaltul de nici usile nu se mai deschid! Alte doua sunt pe post de ateliere, n-au nicio treaba cu parcarea masinilor. Domnule primar, ati spus ca veti face din Mangalia un oras frumos, civilizat, fara garaje, fara maghernite, constructii inestetice etc. Va rugam treceti la treaba si faceti ce-ati promis pentru ca Mangalia sa arate ca un oras European nu unul balcanic ca acum.
1
0
pana la urma se platesc cei 8000 sau nu?Ai dracu hoti cu taxele lor si ei nu ofera nimica!
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614