REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Taxa de salubrizare, majorată la Albeşti; groapa de gunoi s-ar putea redeschide

Taxa de salubrizare, majorată la Albeşti; groapa de gunoi s-ar putea redeschide

Replica API 23 ianuarie 2019 | 20:27 608

Primarul comunei Albeşti, Gheorghe Moldovan, a aprobat la finele anului trecut taxele şi impozitele locale pe anul 2019. O singură taxă s-a modificat în 2019 faţă de 2018. Locuitorii din Albeşti vor plăti taxa de gunoi majorată. De la 35 lei pentru o persoană, taxa s-a mărit la 70 de lei.

“Conform legii, taxele şi impozitele se aprobă înainte de sfârşitul anului, se pun în dezbatere publică şi apoi sunt aprobate. Aşa s-a întâmplat şi la Albeşti. În general, au rămas cam aceleaşi taxe locale, doar s-au mai mărit la gunoi. Noi avem serviciu public şi pentru a ne autoriza Agenţia de Mediu a trebuit să ne aliniem şi noi noilor tarife pentru a nu face concurenţă neloială. Şi atunci am mărit de anul acesta taxa de gunoi, întrucât pentru fiecare tonă de gunoi transportată ni se mai solicită încă 120 de lei în plus. Şi atunci pentru a putea autoriza serviciul public de gunoi a trebuit să ne aliniem la tarifele Agenţiei de Mediu, pentru că altfel nu ne dă autorizaţie de funcţionare. Noi am avut tariful nostru de 35 de lei de persoană pe lună, dar acesta era sub ce prevede legislaţia şi a trebuit să ne aliniem la tarifele solicitate de Agenţia de Mediu şi să majorăm tariful la 70 de lei de persoană pe lună”, a explicat primarul comunei Albeşti, Gheorghe Moldovan. Locuitorii din Albeşti au fost informaţi cu privire la noul tarif. “Locuitorii au fost informaţi prin intermediul site-ului, prin dezbaterea publică de la sediul Primăriei şi prin angajaţii care fac serviciul de slaubrizare şi merg la casele oamenilor”, a mărturisit primarul comunei Albeşti. Creşterea tarifului de salubrizare din 2019 este justificată şi prin costurile transportului. “O altă problemă la Albeşti o reprezintă groapa de gunoi de la Albeşti, care este închisă de vreo doi ani şi atunci costurile sunt duble, întrucât gunoiul este transportat la Costineşti”, a afirmat primarul Gheorghe Moldovan. Agenţia de Mediu a decis să închidă groapa de gunoi de la Albeşti pentru că era neconformă. Este posibil ca în februarie 2019 să se redeschidă, a menţionat Gheorghe Moldovan.

„Noi avem sarcina să reducem anual cantitatea de gunoi colectată cu 15%”

Şeful autorităţii locale a precizat că autorităţile locale au obligaţia de a găsi soluţii pentru reducerea cantităţilor de deşeuri colectate. Una dintre aceste soluţii o reprezintă colectarea selectivă. “Noi avem sarcina să reducem anual cantitatea de gunoi colectată cu 15%. Pentru că această cantitate nu se reduce, întrucât în fiecare an cresc numărul gospodăriilor, se construiesc cariere noi, doar prin colectarea selectivă a deşeurilor putem să scădem cantităţile de gunoi duse la groapa de gunoi”, a declarat primarul.

Cum se pot micşora costurile privind colectarea

Populaţia trebuie să dea şi ea o mână de ajutor pentru a fi reduse tarifele de salubrizare. “Se pot reduce costurile în condiţiile în care gunoiul se va colecta selectiv, adică să adunăm selectiv sticlă, carton, plastic. Sigur oamenii au început să înţeleagă, dar este foarte greu să-i convingi şi depinde de ei şi de noi toţi şi de spiritul civic să reducem costurile la gunoi. Dacă ducem cantităţi mai mici la groapă de gunoi şi colectăm selectiv cu firme care vin şi ne transportă gratuit deşeurile, atunci costurile vor fi mai mici. Dar dacă unii oameni vin şi aruncă de toate, găni moarte, câini morţi, porci morţi, îmi aruncă şi pietre. Mi-au stricat şi maşină de gunoi. Am plătit la maşina de gunoi vreo 300 de milioane. A trebuit să o duc la Târgu Mureş pentru reparaţii. Dar încet-încet i-am făcut să înţeleagă, dar sunt unii care gândesc că dacă plătesc gunoiul pot să arunce ce vor. Dar pentru gunoiul de grajd suntem obligaţi să facem platformă în curte şi odată pe an mă duc şi să-l duc la câmp, la nuci, la sere”, a declarat şeful autorităţii locale.

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Gunoiul este de 7.0 lei persoana si nu 70.0 . Este o d greseala de ziar
0
0
pe an gogule.
0
0
in mmasi jegu de robi nea ars de la 5 la 15 pe luna de pers
0
0
70 lei pe luna de persoana?
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367