REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Taxa pe stâlp, impusă proprietarilor de turbine eoliene, dă bătăi de cap primăriilor

Taxa pe stâlp, impusă proprietarilor de turbine eoliene, dă bătăi de cap primăriilor

Ana Maria LIPAN 25 ianuarie 2023 | 00:00 5967

Mai multe primării din județul Constanța se află în prag de faliment din cauza obligativității la restituirea taxelor de impozitare percepute pentru stâlpii de susținere ai eolienelor. Acesta este și cazul Comunei Seimeni care a fost chemată în instanță de Veroniki Wind SRL, firmă ce a înființat un parc eolian în zona comunei în anul 2012 și are acum pretenții de recuperarea a banilor de la Primărie.

Taxa pe stalp, impusa proprietarilor de turbine eoliene, da batai de cap primariilor

Dacă construirea unui parc eolian pare o sursă sigură de venit pentru primăriile din județul Constanța, mai mult decât binevenită pentru comunele ce se confruntă cu probleme financiare, se pare că există totuși un revers, mai multe unități administrative fiind la un pas de faliment din cauza proceselor intentate de acestea. Mai exact este vorba despre returnarea a zeci de milioane de euro reprezentate de notoria “taxă pe stâlp”, anume impozitele pe clădiri, achitate de firmele de energie alternativă în perioada 2014-2019.

Guvernul Victor Ponta a inclus în anul 2014 turnul de susținere al turbinelor eoliene în categoria clădirilor, impunând astfel prin Codul fiscal impozitarea acestora. A urmat apoi atacarea în instanță a acestei prevederi, companiile primind dreptate în urma deciziei Curții de Apel București din 2017.

Taxa pe stalp, impusa proprietarilor de turbine eoliene, da batai de cap primariilor

De atunci multiple primării din județ au fost acționate în instanță pentru restituirea sumelor încasate, printre ele numărându-se și comuna Seimeni. Dosarul a fost înregistrat pe 17 ianuarie a.c., pe rolul Tribunalului Constanța.

Rădăcina problemei e reprezentată de administrația deficitară a problemei de către Guvern, primăriile reclamate supunându-se doar ordinelor primite. Numai în județul Constanța sunt 16 comune, din totalul de 59, cărora li se solicită restituirea impozitul plătit de dezvoltatorii de eoliene primăriilor în perioada 2012-2016. Sumele se ridică la ordinul zecilor de milioane de euro, banii alocați bugetelor locale fiind insuficienți pentru a suporta aceste cheltuieli. Există chiar riscul de a intra în faliment din cauza eoliene, statul evitând din păcate să le ofere o soluție.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Era normal ca firmele de eoliene sa plateasca impozit la primarii si pe stalpul de sustinere incadrat la cladiri si prins in autorizatia de construire, problema este ca anaf-ul au vrut si ei sa incaseze taxa speciala pe stalp si eolienele au platit de 2 ori si la primarie si la ei..asa ca anaf-ul sa dea banii necuvenit incasati inapoi
3
2
cine a promovat legea, ar trebui sa plateasca.
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367