rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 24 octombrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

TAXE şi IMPOZITE MAI MARI PENTRU CONSTANŢA, în 2020! Făgădău explică motivele creşterilor!

Constănțenii vor plăti, din 2020, taxe și impozite mai mari. Proiectul de hotărâre a fost adotat de Consiliul Local Constanța, în ședința de joi, 25 aprilie a.c.. Printre altele, va crește taxa de habitat, taxa rezervare loc parcare, dar și taxa de folosire a tramei stradale pentru vehiculele cu tonaj ridicat.

În schimb, se anunță reduceri la taxe și impozite pentru operatorii economici din turism cu activitate pe mai bine de șase luni din an, scutiri pentru transportatorii care folosesc rutele prestabilite de municipalitate. „Știu că nu sunt măsuri care să mă facă popular din punct de vedere politic, dar credeți-mă că orașul are nevoie de reguli, de predictibilitate, de stabilitate”, a punctat primarul Decebal Făgădău.

Proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale la nivelul municipiului Constanța a stârnit lungi discuții în cadrul ședinței Consiliului Local Constanța. Consilierul local independent Andrei Popescu a propus trei amendamente proiectului, apreciate de primarul Decebal Făgădău – după cum a ținut să și sublinieze și în conferința care a urmat ședinței ordinare -, care la rândul său a completat cu alte două amendamente.

Într-un final, consilierii locali au votat amendamentele: vor fi scutite de la plata taxei de tramă stradală vehiculele de transport marfă cu tonaj cuprins între 2,5 și 3,5 tone (propunerea consilierului Andrei Popescu), va crește taxa de rezervare loc parcare pentru persoanele juridice la 150 lei/lună și 900 lei/an pentru autoturisme (propunerea consilierului Andrei Popescu) și la 200 de lei/an pentru persoanele fizice (propunerea primarului Decebal Făgădău), iar taxa de habitat va crește la 6,5 lei/lună/persoană (deși în proiect era propusă creșterea la 7,5 lei).

Referitor la taxa de habitat, primarul Decebal Făgădău a explicat de ce s-a recurs la mărirea acesteia: „În plus de ceea ce ne planificăm să facem intervin schimbări legislative, urmare a aderării la UE. De exemplu, avem ținte de sortare. Cu alte cuvinte, trebuie să sortăm din ce în ce mai mult deșeurile.

Știm foarte bine că Constanța nu sortează. Tocmai de aceea, anul acesta vom începe o campanie prin care Poliția Locală va asista echipajele care vin să ridice gunoiul să vedem ca măcar cele două fracții, o fracție reciclabilă și cea de deșeuri menajere, să fie un prim pas pentru atingerea acestei ținte de sortare. Anul trecut am plătit o taxă penalizatoare. Nu doar noi, ci cred că majoritatea orașelor din România, pentru că nu ne încadrăm în această țintă de sortare. Întrucât anul acesta a fost înlocuită această taxă cu o taxă pe economia circulară, ea generează o cheltuială de 5 milioane de lei suplimentară pentru bugetul orașului nostru.

Or noi trebuie să venim și, să vorbim onest, faptul că noi am majorat taxa de habitat nu înseamnă că dăm mai mulți bani la Polaris sau la groapa de gunoi, la Tracon. Ci înseamnă că, pur și simplu, am pus o sumă repartizată echitabil, astfel încât această taxă penalizatoare să incidă asupra fiecăruia dintre noi. și vă spun acest lucru, pentru că în realitate factura pe care noi o plătim lunar prestatorului de servicii de salubritate este undeva la 10 – 11 lei pentru fiecare persoană.

Noi acum colectăm cinci lei. Deci noi subvenționăm această taxă de habitat. În schimb, să plătim și această taxă pe economia circulară nu aveam de unde, nu avem sursă. De aceea, veți regăsi la proiectul de taxe și impozite o creștere a taxei de habitat la 6,5 lei. Urmare a consultărilor și dezbaterilor am redus de la 7,5 lei la 6,5 lei”, a afirmat Decebal Făgădău. Tot acesta a precizat că municipiul Constanța nu are cea mai mare taxă de habitat din țară, fiind municipii unde locuitorii plătesc și 16 lei pe lună pentru ridicarea gunoiului.

Cât privește eliminarea taxei de tramă stradală pentru vehiculele cu tonaj între 2,5 și 3,5 tone, primarul a afirmat că măsura vine să încurajeze transportul cu vehicule de transport marfă mici, prin oraș, în defavoarea celor cu tonaj mare. „Ca să înțelegeți, din această taxă de tramă stradală municipalitatea colecta aproximativ 4,3 milioane de lei.

Această categorie plătea 1,3 milioane de lei, dar era numărul cel mai mare de beneficiari. Noi încercăm să descurajăm transportul cu mașini mari în municipiul Constanța și să încurajăm transportul cu mașini mici de transport și cred că este în concordanță cu politicile europene”, a precizat primarul Decebal Făgădău. Reamintim că amendamentul a fost propus, însă, de consilierul local Andrei Popescu, nu de consilierii PSD și nici nu a fost cuprinsă în propunerea inițială.

Totodată, vor fi scutite de la plata taxei de tramă stradală vehiculele folosite pentru lucrările de îmbunătățirea infrastructurii, dar și cele care circulă pe traseele stabilite de municipalitate.

„Am depus un amendament legat de definirea mașinilor sau utilajelor asupra cărora incide această taxă. Ne aflăm în perioada în care se semnează contracte pentru îmbunătățirea infrastructurii municipiului Constnața: apă, canal, străzi. Toate utilajele și mașinile mari care vor participa la aceste lucrări, vor fi scutite, petnru că aduc plus valoare orașului nostru.

De asemenea, în ceea ce privește taxa de tramă stradală am avut discuții cu majoritatea transportatorilor și pentru dânșii am făcut o arteră, astfel încât să evităm cât se poate de mult zona centrală,. Dar am scutit traseul: drumul dinspre Valu lui Traian – I.C. Brătianu, intrarea Pasajului, Bd-ul Aurel Vlaicu, bd. Tomis DN2A, cei care deservesc Zona Industrială, zona de activități socio economice, zona de engross a orașului este scutită.

Însă pentur cei care intră în oraș cu mașini mari, această taxă a crescut și probabil că, din o neînțelegere foarte exactă a politicii noastre, știți că s-a născut un litigiu în instanță între noi și ACID, asociația lui Constantin Frățilă. Dar sunt convins că și acest litigiu va fi depășit”, a mai afirmat primarul Decebal Făgădău.

„Bugetul municipiului Constanța nu se bazează doar pe taxele și impozitele pe proprietate. Ci își bazează bugetul și pe puterea sa economică. Și mă bucur să văd că nivelul salariului mediu în municipiul Constanța a crescut. Cu cât vor fi mai multe locuri de muncă, cu cât vor fi mai multe companii care își mută sau înființează sediul social pe raza municipiului, bugetul va fi mai mare.

Or, cred că prin toate măsurile pe care le-am luat, de reducere a taxelor și impozitelor cu 60% pentru cei din turism cu o activitatea mai mare de șase luni pe an, stimulăm economia orașului. De asemenea, pentru zona de port, nu există documentație de urbanism care să fie eliberată în mai mult de 15 zile. Sunt investiții care au obținut autorizația de construire în 2 – 3 zile. Stimulăm crearea de locuri de muncă, astfel încât taxele să nu fie o povară.

Pe noi ne interesează să respectăm regulile, nu să colectăm atât de mult taxe ci să punem rândurială în viața orașului., vă repet: știu că nu sunt măsuri care să mă facă popular din punct de vedere politic, dar credeți-mă că orașul are nevoie de reguli, de predictibilitate, de stabilitate. Nu cred că în mandatul meu a fost o singură criză pe care să o simtă constănțenii”, a mai afirmat primarul Decebal Făgădău.

Florentina BOZÎNTAN

Taxele de parcare şi de habitat, mai MARI în 2020!

sâmbătă, 27 aprilie 20191412
Comentarii

02mari(29 apr 11:21)
Vine moldoveanul ala de la min muncii si zice ca ne-a dat 50 lei la pensie si apoi vine primarul si ne ia de 3 ori mai mult la gunoi --Adio vot psd adio vot Fagadau --sa va fie rusine
09rahan(28 apr 03:26)
baiatul asta care se crede primar nu stie ce il asteapta daca nu o sa mai castige un mandat
010Constanta Altfel(27 apr 09:27)
De ce ati sters comentariul despre AMIRAL? Pentru ca era favorabil acestuia? Ce oameni de carpa ati ajuns! Si cat de ieftini puteti fi! Voi nu traiti tot in Constanta? Voua nu va este rusine, la fel ca noua, de orasul asta?
09catalin(27 apr 08:25)
Fagadau , un Cretin congenital, cel mai mare dobitoc din istoria Constantei, voi merge sa votez impotriva acstui bou, indiferent cine va candida, oricine e mai bun ca lepra asta
010Simion(26 apr 23:00)
In primul rind Partidul lui fagadau Ne a adus orasul in halul asta Si Acum Pune bir pe constanteni Sa plateasca timpeniile psd ului Votati!!!!
010Fagadau si Hutuca(26 apr 22:33)
Doi prosti condusi de machedonii din Constanta
010nae(26 apr 15:18)
fecalau cauta sa jecmaneasca orice locuitor de cat mai multi bani,muiepesde
018Bdjjdj(26 apr 09:45)
Nu mai au cu ce plati salariile alea crescute artificial.
021varu maftei(26 apr 08:37)
Scadeti salariile agentilor imobiliari makidoni din Primaria Constanta. Au furat terenuri la patru maini ca intr un concert de Rahmaninov
117Palaz(26 apr 08:29)
Acest prostanac cu o mutra si freza de tractorist analfabet a crescut salariile in primarie si structurile subordonate , iar acum nu mai are bani de salarii...
023Frustratu vrea reguli(26 apr 08:06)
Visul Fagaboului cat mai multe reguli pentru constanteni. In mintea lui constantenii sunt o turma de imbecili care trebuie alfabetizati si aliniati ca in turma. Un primar frustrat dupa 8 ani in care a stat carpa infractorului Mazare acum isi arata muschii pe carca constantenilor
117Dan(26 apr 07:08)
Sunt de acord, dar doar atunci cand salariul meu va fi marit. Nu poti sa cresti taxele si salariul meu sa ramana la fel. Sa ne mareasca si noua astia care muncim la privat in port ca doar esti prieten cu Idu si APMC-ul...Cred totusi ca de la anul ai sa ne servesti bere si mici la terasa lui Cusu. Nu te lasa el pe drumuri..
019Constantean(26 apr 06:44)
Masina Polaris trece zilnic pe Bd. Tomis de mai multe ori si imprastie praful de langa borduri ca sa justifice sumele incasate.
16Ion(26 apr 05:50)
Ce ai facut ai ti votat din accest an caci la anul vrei iar primar si vi mamnci cai facut si ai dresssss
034FAGABOULUE(26 apr 01:32)
ESTI PE DRUMUL CEL BUN, NICI MATA NU TE MAI VOTEAZA
mai mult...Politică
24 oct 02:59PoliticăŞapte membri CSM: Implementarea recomandărilor MCV trebuie asumată de cele trei puteri ale statului

Şapte membri CSM susţin că implementarea tuturor recomandărilor din Raportul MCV este imperios necesară şi trebuie...207

24 oct 02:59PoliticăPonta: Este o singură alianţă între Pro România şi ALDE - de susţinere a candidatului Mircea Diaconu225
24 oct 03:02PoliticăJoi - BPN al PNL; se validează lista Cabinetului Orban şi programul de guvernare223
24 oct 02:58PoliticăDacian Cioloș iese la rampă după negocierile USR cu Ludovic Orban. Ce angajamente vrea să-și ia PNL după ce noul guvern va fi instalat

PNL ar trebui să îşi ia un angajament scris că, după ce noul guvern va fi instalat, îşi va asuma răspunderea în...239

24 oct 02:58PoliticăDeputat afiliat PSD: Votez guvernul Orban. Sunt jocuri ieftine să aruncăm țara într-o criză profundă290
24 oct 03:01PoliticăOrban: Mă aşteptam ca Pro România să nu susţină guvernul; îmi este foarte greu să înţeleg această atitudine349
24 oct 02:54PoliticăCorpul de Control al premierului, DIICOT și DNA, descinderi la Tarom

Descinderi în forță la Tarom! Atât inspectorii Corpului de Control al premierului Dăncilă, cât și procurorii...289

24 oct 02:54PoliticăPonta: Pro România nu va vota pentru învestirea Guvernului PNL305
24 oct 02:55PoliticăTeodor Paleologu dă cu barda - Un tur doi Dăncilă–Iohannis, o ruşine pentru România454
24 oct 02:55PoliticăLudovic Orban o compară pe Viorica Dăncilă cu Ceaușescu: Mai era unul care dădea 100 de lei

Ludovic Orban a ironizat, marți, anunțul Vioricăi Dăncilă și al ministrului Muncii, Marius Budăi, cu privire la...370

23 oct 01:10PoliticăReacția DNA, la raportul MCV: au fost atacuri succesive la adresa noastră470
23 oct 01:09PoliticăLudovic Orban consideră că a convins toate partidele, după negocieri: Acest guvern va trece462
Vremea
14.5°14.5° - 14.8° joi, 24 octombrie 2019
ConstantaUmiditate: 78%
Vânt: 0.65 m/s
Presiune: 1021 milibari

Loto
6/4971832364749
5/40689183033
joker10142224268
Horoscop
mai mult...SPSportRT
24 oct 00:00SportSEARĂ NEAGRĂ pentru românii din Liga Campionilor

Formaţiile Slavia Praga şi Genk, la care joacă Nicolae Stanciu şi Ianis Hagi, au înregistrat înfrângeri,...504

24 oct 00:00SportIon Țiriac, anunț apocaliptic pentru sportul românesc: „După Halep, Sahara! Avem nevoie de 50 de Gică Hagi”

Ion Țiriac (80 de ani), în prezent președintele Federației Române de Tenis, a fost invitatul lui Ovidiu...234

24 oct 00:00SportMihai Covaliu (COSR): Simona Halep va fi propusă ca portdrapel al României la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a declarat, miercuri, că jucătoarea de tenis...141

24 oct 00:00SportMirel Rădoi a cerut ca Vlad Munteanu să nu mai apară în preajma lotului U21: aducea șampanie de mii de euro și intervenea la antrenamente

Deși România U21 a reușit să ajungă în semifinalele EURO 2019, iar acum are șanse mari la calificarea la turneul...411

Local
24 oct 00:00LocalFITIC 2019, gata de start!

Festivalul Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa 2019 ediţia a IV-a se derulează în intervalul 24 –...132

24 oct 00:00LocalGrupare infracțională specializată în trafic de cocaină, coordonată de un INTERLOP, destructurată!

Procurorii DIICOT Timișoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO – Serviciul Antidrog, la...282

24 oct 03:00LocalTânăr din Medgidia, condamnat pentru înșelăciune!

Poliţiştii din cadrul Poliției municipiului Medgidia, la data de 22 octombrie a.c., au identificat un bărbat, de 20...913

24 oct 00:19LocalINTERVENȚIE în zona Tomis III: unei angajate i s-a făcut rău!

Cadrele medicale au fost solicitate să intervină, miercuri, 23 octombrie, în zona Tomis III din municipiul...995

24 oct 02:11LocalPANICĂ în zona ABATOR! Au intervenit polițiștii și cadrele medicale!

Panică în zona Abator din municipiul Constanța! Miercuri, 23 octombrie, călătorii autobuzului 101, care rula pe...2423

24 oct 02:53LocalÎncepe 'Târgul de gust bun, cu rețete din străbuni'

„Târgul de gust bun, cu rețete din străbuni”, dedicat promovării preparatelor tradiționale, își deschide...451

24 oct 02:57LocalSancțiuni pentru nerespectarea indicatorului rutier Accesul interzis, la Constanța!

46 de sancțiuni în valoare de 13.340 de lei au fost aplicate de polițiștii locali cu atribuții în domeniul...453

24 oct 02:00LocalAutoutilitara unui constănțean, CONTROLATĂ de polițiști!

Poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanța au depistat, în zona de competență, cinci...1910

24 oct 02:11LocalAccident rutier din cauza vitezei: un TIR a ieșit în decor!

Un bărbat în vârstă de 43 de ani din comuna Văcăreni, județul Tulcea, în dimineața zilei de 23 octombrie a.c.,...1087

24 oct 00:20LocalO mașină s-a FĂCUT SCRUM, la ieșire din Techirghiol!

Un autoturism a fost cuprins de flăcări, marți, 22 octombrie, în jurul orei 22.00, la ieșire din Techirghiol, spre...1253

Monden
24 oct 17:24MondenFelix Baumgartner și Mihaela Rădulescu, de 5 ani împreună. Mesajul transmis de austriac

Felix Baumgartner și Mihaela Rădulescu trăiesc o frumoasă poveste de dragoste de cinci ani. Deși au fost mulți cei...164

24 oct 00:00MondenBănică jr și-a serbat ziua cu „porțile închise” A închiriat un bar cu pian la care le-a cântat privilegiaților

”S-o facem lată, încă o dată/Să bem cu toții până-n zori” Cam ca în popularul său refren a fost la...156

24 oct 00:00MondenMarius Moga a închiriat Castelul Bran pentru 50 de oameni. Ce pune la cale compozitorul

Fostul jurat al concursului muzical “Vocea României” (PRO TV) a închiriat Castelul Bran pentru ”Dracula’s Bran...150

24 oct 00:00MondenAlessia, despre despărţirea de tatăl copilului ei: „Nu vreau să-mi cresc băiatul în tensiune“

Pentru cântăreaţa Alessia, ultimii ani au fost foarte grei. Artista nu doar că s-a confruntat cu probleme de...154

24 oct 00:00MondenJanet Jackson şi La Toya Jackson se întrec în operaţii estetice

Surorile lui Michael Jackson par că-i tot calcă pe urme regretatului superstar pop în ceea ce priveşte...156

24 oct 00:00MondenRomina Power, marcată de dramele prin care a trecut. Cât s-a schimbat artista

Au format unul dintre cele mai frumoase cupluri, dar la un moment dat o tragedie i-a separat. Romina Power şi-a pierdut...239

24 oct 00:00MondenMiley Cyrus trece din extremă în extremă după divorț. Ieri de mână cu iubita, azi cu noul iubit

După ce i-a spus „adio” definitiv lui Liam Hemsworth, actorul care i-a fost partener cântăreței din 2009, încă...142

24 oct 00:00MondenFlea, basistul trupei Red Hot Chili Peppers, s-a căsătorit cu Melody Ehsani

Flea, basistul trupei rock americane Red Hot Chili Peppers, a dezvăluit prin intermediul unui mesaj publicat pe...130

24 oct 00:00MondenHenry Thomas, actorul din filmul "E.T. Extraterestrul", arestat pentru conducere în stare de ebrietate

Henry Thomas, actorul care în copilărie l-a interpretat pe Elliot din filmul "E.T. Extraterestrul", a fost arestat în...124

23 oct 00:00MondenSmiley, despre posibilitatea de a participa la un reality show alături de Gina Pistol

Cântărețul Smiley a vorbit, conform click.ro, despre eventualitatea de a participa la un relity show alături de...363

Mapamond
24 oct 00:00MapamondJohnson îi transmite lui Tusk că nu doreşte o amânare a Brexitului, asupra căreia liderii UE nu au ajuns la un consens

Premierul britanic Boris Johnson i-a transmis miercuri din nou preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, că nu...134

24 oct 00:00MapamondParlamentul din Hong Kong a retras legea extrădării care a declanşat protestele

Parlamentul din Hong Kong a retras miercuri în mod oficial controversatul proiect de lege al extrădării care a fost...131

24 oct 00:00MapamondMarea Britanie: Camionul în care s-au găsit cele 39 de cadavre este unul frigorific

Vehiculul în care au fost găsite 39 de cadavre în comitatul britanic Essex este un camion frigorific, a anunţat...159

24 oct 00:00MapamondPreşedintele Parlamentului European David Sassoli le cere liderilor UE să permită Marii Britanii o amânare a Brexitului

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a făcut apel miercuri la liderii Uniunii Europene să permită...127

24 oct 00:00MapamondSUA: Trump evocă „un mare succes“ la frontiera dintre Turcia şi Siria

Preşedintele american Donald Trump a calificat miercuri drept un "mare succes" crearea unei zone de securitate în...130

24 oct 00:00MapamondRusia trimite bombardiere nucleare în Africa, în timpul summitului găzduit de Putin

Rusia a trimis miercuri două bombardiere strategice Tupolev Tu-160 cu capacităţi nucleare în Africa de Sud, în timp...159

24 oct 00:00MapamondMarea Britanie: 39 de cadavre au fost descoperite într-un TIR provenit din Bulgaria

Cadavrele a 39 de persoane au fost descoperite în noaptea de marţi spre miercuri într-un TIR la un complex industrial...137

24 oct 00:00MapamondFranţa: Bărbatul baricadat într-un muzeu din sudul Franţei a fost arestat

Un bărbat baricadat miercuri timp de patru ore în muzeul arheologic din Saint-Raphaël, pe Riviera franceză, a fost...124

24 oct 18:05MapamondUn kurd sirian şi-a dat foc în faţa agenţiei ONU pentru refugiaţi de la Geneva

Un kurd sirian în vârstă de aproximativ 30 de ani şi-a dat foc miercuri în faţa sediului agenţiei ONU pentru...123

24 oct 00:00MapamondAnchetatorii indonezieni acuză Boeing pentru erorile de concepţie în cazul prăbuşirii avionului Lion Air

Grupul Boeing a făcut presupuneri greşite despre cum vor răspunde piloţii la defecţiunile de sistem la avionul său...137

Sănătate
23 oct 20:14SănătateVal de internări la Pediatrie, cu infecţii respiratorii! Ce sfaturi transmite medicul specialist

Vremea destul de schimbătoare din ultima vreme i-a afectat pe copii, cei mai sensibili la alternanța de temperatură,...5885

23 oct 00:00SănătateSpitalul Clinic pentru Copii „Grigore Alexandrescu” organizează un program de tratament chirurgical pentru malformațiile cardiace

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București, organizează un program de...327

12 oct 04:54SănătateBoala mâinilor murdare! Aproximativ 100 de copii din Constanța, diagnosticați cu hepatita A

Peste 130 de persoane au fost spitalizate în ultimele trei luni în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța cu...2980

10 oct 15:26SănătateDirectorul medical al Spitalului Județean Constanța, Bogdan Obadă: 'Suntem singura secție de Ortopedie din Dobrogea care rezolvă urgențele'

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța a primit, în ultimii doi ani, o finanțare...3763

9 oct 00:00SănătateEste nevoie de sânge! Participă şi tu la acţiunea de donare de la Hârşova!

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa, Primăria Oraşului Hârşova şi Spitalul Orăşenesc Hârşova...688

30 sep 00:00SănătateFonduri nerambursabile pentru dotarea Spitalului Orăşenesc Hârşova

Primarul Orașului Hârșova, Viorel Ionescu, a semnat luna trecută contractul de finanțare a proiectului „Dotarea...899

30 sep 02:35SănătateUn medicament cu ranitidină a fost retras de pe piață: specialiștii consideră că produce cancer

Un medicament care conține ranitidină este suspectat că ar putea produce cancer și a fost retras dintr-un mare lanț...1859

28 sep 01:01SănătateStroe: Spitalul Militar va fi transformat în Spital Regional; va fi gata în 2 ani, în parteneriat cu turcii

Președintele PSD Constanța, Felix Stroe, a anunțat într-o conferință de presă că spitalul regional va fi gata...5335

27 sep 01:04SănătateO reţea de trafic de ovare şi nou-născuţi, destructurată de poliţia greacă

O reţea de traficanţi care vindeau nou-născuţi şi ovare prelevate de la femei provenite în principal din Bulgaria...1110

26 sep 01:01SănătateProiect de rectificare bugetară pentru Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța!

În luna august a acestui an, bugetul Spitalulului Clinic de Pneumoftiziologie Constanța a fost rectificat, la...2388