rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 20 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

TAXE şi IMPOZITE MAI MARI PENTRU CONSTANŢA, în 2020! Făgădău explică motivele creşterilor!

Constănțenii vor plăti, din 2020, taxe și impozite mai mari. Proiectul de hotărâre a fost adotat de Consiliul Local Constanța, în ședința de joi, 25 aprilie a.c.. Printre altele, va crește taxa de habitat, taxa rezervare loc parcare, dar și taxa de folosire a tramei stradale pentru vehiculele cu tonaj ridicat.

În schimb, se anunță reduceri la taxe și impozite pentru operatorii economici din turism cu activitate pe mai bine de șase luni din an, scutiri pentru transportatorii care folosesc rutele prestabilite de municipalitate. „Știu că nu sunt măsuri care să mă facă popular din punct de vedere politic, dar credeți-mă că orașul are nevoie de reguli, de predictibilitate, de stabilitate”, a punctat primarul Decebal Făgădău.

Proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale la nivelul municipiului Constanța a stârnit lungi discuții în cadrul ședinței Consiliului Local Constanța. Consilierul local independent Andrei Popescu a propus trei amendamente proiectului, apreciate de primarul Decebal Făgădău – după cum a ținut să și sublinieze și în conferința care a urmat ședinței ordinare -, care la rândul său a completat cu alte două amendamente.

Într-un final, consilierii locali au votat amendamentele: vor fi scutite de la plata taxei de tramă stradală vehiculele de transport marfă cu tonaj cuprins între 2,5 și 3,5 tone (propunerea consilierului Andrei Popescu), va crește taxa de rezervare loc parcare pentru persoanele juridice la 150 lei/lună și 900 lei/an pentru autoturisme (propunerea consilierului Andrei Popescu) și la 200 de lei/an pentru persoanele fizice (propunerea primarului Decebal Făgădău), iar taxa de habitat va crește la 6,5 lei/lună/persoană (deși în proiect era propusă creșterea la 7,5 lei).

Referitor la taxa de habitat, primarul Decebal Făgădău a explicat de ce s-a recurs la mărirea acesteia: „În plus de ceea ce ne planificăm să facem intervin schimbări legislative, urmare a aderării la UE. De exemplu, avem ținte de sortare. Cu alte cuvinte, trebuie să sortăm din ce în ce mai mult deșeurile.

Știm foarte bine că Constanța nu sortează. Tocmai de aceea, anul acesta vom începe o campanie prin care Poliția Locală va asista echipajele care vin să ridice gunoiul să vedem ca măcar cele două fracții, o fracție reciclabilă și cea de deșeuri menajere, să fie un prim pas pentru atingerea acestei ținte de sortare. Anul trecut am plătit o taxă penalizatoare. Nu doar noi, ci cred că majoritatea orașelor din România, pentru că nu ne încadrăm în această țintă de sortare. Întrucât anul acesta a fost înlocuită această taxă cu o taxă pe economia circulară, ea generează o cheltuială de 5 milioane de lei suplimentară pentru bugetul orașului nostru.

Or noi trebuie să venim și, să vorbim onest, faptul că noi am majorat taxa de habitat nu înseamnă că dăm mai mulți bani la Polaris sau la groapa de gunoi, la Tracon. Ci înseamnă că, pur și simplu, am pus o sumă repartizată echitabil, astfel încât această taxă penalizatoare să incidă asupra fiecăruia dintre noi. și vă spun acest lucru, pentru că în realitate factura pe care noi o plătim lunar prestatorului de servicii de salubritate este undeva la 10 – 11 lei pentru fiecare persoană.

Noi acum colectăm cinci lei. Deci noi subvenționăm această taxă de habitat. În schimb, să plătim și această taxă pe economia circulară nu aveam de unde, nu avem sursă. De aceea, veți regăsi la proiectul de taxe și impozite o creștere a taxei de habitat la 6,5 lei. Urmare a consultărilor și dezbaterilor am redus de la 7,5 lei la 6,5 lei”, a afirmat Decebal Făgădău. Tot acesta a precizat că municipiul Constanța nu are cea mai mare taxă de habitat din țară, fiind municipii unde locuitorii plătesc și 16 lei pe lună pentru ridicarea gunoiului.

Cât privește eliminarea taxei de tramă stradală pentru vehiculele cu tonaj între 2,5 și 3,5 tone, primarul a afirmat că măsura vine să încurajeze transportul cu vehicule de transport marfă mici, prin oraș, în defavoarea celor cu tonaj mare. „Ca să înțelegeți, din această taxă de tramă stradală municipalitatea colecta aproximativ 4,3 milioane de lei.

Această categorie plătea 1,3 milioane de lei, dar era numărul cel mai mare de beneficiari. Noi încercăm să descurajăm transportul cu mașini mari în municipiul Constanța și să încurajăm transportul cu mașini mici de transport și cred că este în concordanță cu politicile europene”, a precizat primarul Decebal Făgădău. Reamintim că amendamentul a fost propus, însă, de consilierul local Andrei Popescu, nu de consilierii PSD și nici nu a fost cuprinsă în propunerea inițială.

Totodată, vor fi scutite de la plata taxei de tramă stradală vehiculele folosite pentru lucrările de îmbunătățirea infrastructurii, dar și cele care circulă pe traseele stabilite de municipalitate.

„Am depus un amendament legat de definirea mașinilor sau utilajelor asupra cărora incide această taxă. Ne aflăm în perioada în care se semnează contracte pentru îmbunătățirea infrastructurii municipiului Constnața: apă, canal, străzi. Toate utilajele și mașinile mari care vor participa la aceste lucrări, vor fi scutite, petnru că aduc plus valoare orașului nostru.

De asemenea, în ceea ce privește taxa de tramă stradală am avut discuții cu majoritatea transportatorilor și pentru dânșii am făcut o arteră, astfel încât să evităm cât se poate de mult zona centrală,. Dar am scutit traseul: drumul dinspre Valu lui Traian – I.C. Brătianu, intrarea Pasajului, Bd-ul Aurel Vlaicu, bd. Tomis DN2A, cei care deservesc Zona Industrială, zona de activități socio economice, zona de engross a orașului este scutită.

Însă pentur cei care intră în oraș cu mașini mari, această taxă a crescut și probabil că, din o neînțelegere foarte exactă a politicii noastre, știți că s-a născut un litigiu în instanță între noi și ACID, asociația lui Constantin Frățilă. Dar sunt convins că și acest litigiu va fi depășit”, a mai afirmat primarul Decebal Făgădău.

„Bugetul municipiului Constanța nu se bazează doar pe taxele și impozitele pe proprietate. Ci își bazează bugetul și pe puterea sa economică. Și mă bucur să văd că nivelul salariului mediu în municipiul Constanța a crescut. Cu cât vor fi mai multe locuri de muncă, cu cât vor fi mai multe companii care își mută sau înființează sediul social pe raza municipiului, bugetul va fi mai mare.

Or, cred că prin toate măsurile pe care le-am luat, de reducere a taxelor și impozitelor cu 60% pentru cei din turism cu o activitatea mai mare de șase luni pe an, stimulăm economia orașului. De asemenea, pentru zona de port, nu există documentație de urbanism care să fie eliberată în mai mult de 15 zile. Sunt investiții care au obținut autorizația de construire în 2 – 3 zile. Stimulăm crearea de locuri de muncă, astfel încât taxele să nu fie o povară.

Pe noi ne interesează să respectăm regulile, nu să colectăm atât de mult taxe ci să punem rândurială în viața orașului., vă repet: știu că nu sunt măsuri care să mă facă popular din punct de vedere politic, dar credeți-mă că orașul are nevoie de reguli, de predictibilitate, de stabilitate. Nu cred că în mandatul meu a fost o singură criză pe care să o simtă constănțenii”, a mai afirmat primarul Decebal Făgădău.

Florentina BOZÎNTAN

Taxele de parcare şi de habitat, mai MARI în 2020!

sâmbătă, 27 aprilie 20191295
Comentarii

02mari(29 apr 11:21)
Vine moldoveanul ala de la min muncii si zice ca ne-a dat 50 lei la pensie si apoi vine primarul si ne ia de 3 ori mai mult la gunoi --Adio vot psd adio vot Fagadau --sa va fie rusine
09rahan(28 apr 03:26)
baiatul asta care se crede primar nu stie ce il asteapta daca nu o sa mai castige un mandat
010Constanta Altfel(27 apr 09:27)
De ce ati sters comentariul despre AMIRAL? Pentru ca era favorabil acestuia? Ce oameni de carpa ati ajuns! Si cat de ieftini puteti fi! Voi nu traiti tot in Constanta? Voua nu va este rusine, la fel ca noua, de orasul asta?
09catalin(27 apr 08:25)
Fagadau , un Cretin congenital, cel mai mare dobitoc din istoria Constantei, voi merge sa votez impotriva acstui bou, indiferent cine va candida, oricine e mai bun ca lepra asta
010Simion(26 apr 23:00)
In primul rind Partidul lui fagadau Ne a adus orasul in halul asta Si Acum Pune bir pe constanteni Sa plateasca timpeniile psd ului Votati!!!!
010Fagadau si Hutuca(26 apr 22:33)
Doi prosti condusi de machedonii din Constanta
010nae(26 apr 15:18)
fecalau cauta sa jecmaneasca orice locuitor de cat mai multi bani,muiepesde
018Bdjjdj(26 apr 09:45)
Nu mai au cu ce plati salariile alea crescute artificial.
021varu maftei(26 apr 08:37)
Scadeti salariile agentilor imobiliari makidoni din Primaria Constanta. Au furat terenuri la patru maini ca intr un concert de Rahmaninov
117Palaz(26 apr 08:29)
Acest prostanac cu o mutra si freza de tractorist analfabet a crescut salariile in primarie si structurile subordonate , iar acum nu mai are bani de salarii...
023Frustratu vrea reguli(26 apr 08:06)
Visul Fagaboului cat mai multe reguli pentru constanteni. In mintea lui constantenii sunt o turma de imbecili care trebuie alfabetizati si aliniati ca in turma. Un primar frustrat dupa 8 ani in care a stat carpa infractorului Mazare acum isi arata muschii pe carca constantenilor
117Dan(26 apr 07:08)
Sunt de acord, dar doar atunci cand salariul meu va fi marit. Nu poti sa cresti taxele si salariul meu sa ramana la fel. Sa ne mareasca si noua astia care muncim la privat in port ca doar esti prieten cu Idu si APMC-ul...Cred totusi ca de la anul ai sa ne servesti bere si mici la terasa lui Cusu. Nu te lasa el pe drumuri..
019Constantean(26 apr 06:44)
Masina Polaris trece zilnic pe Bd. Tomis de mai multe ori si imprastie praful de langa borduri ca sa justifice sumele incasate.
16Ion(26 apr 05:50)
Ce ai facut ai ti votat din accest an caci la anul vrei iar primar si vi mamnci cai facut si ai dresssss
034FAGABOULUE(26 apr 01:32)
ESTI PE DRUMUL CEL BUN, NICI MATA NU TE MAI VOTEAZA
mai mult...Politică
20 mai 00:00PoliticăHoria Ţuţuianu: 'Românii trebuie să trimită pe data de 26 mai 2019, în Parlamentul European, patrioți'

"Jurnal de campanie PSD - Mihail Kogălniceanu. Împreună cu echipele PSD și TSD Constanța, am transmis locuitorilor...227

20 mai 11:10PoliticăSiegfried Mureşan a revenit la Constanţa: a stat de vorbă cu electoratul din Năvodari210
20 mai 00:05PoliticăCorina Crețu: Cazinoul din Constanța se află pe locul șapte pe lista celor mai deteriorate edificii294
20 mai 00:06PoliticăVictor Ponta: Sunt convins că la alegerile din 26 mai vom lua peste 10%

Victor Ponta, președintele partidul PRO România a fost prezent duminică, 19 mai a.c., la Constanța pentru a susține...248

20 mai 01:42PoliticăEmil Boc uneşte PNL şi PMP: Băsescu anunţă susţinere comună pentru primarul Clujului308
20 mai 00:07PoliticăDeputatul George Vişan: România trebuie să joace un rol major în regiunea Mării Negre265
20 mai 01:31PoliticăConsiliul Local Tuzla sprijină acțiunile de cultură cu fonduri nerambursabile!

Consiliul Local Tuzla anunță acordarea de finanțare nerambursabilă de la bugetul local pentru proiecte și acțiuni...356

20 mai 00:03PoliticăPonta: Nicușor Constantinescu mi-a spus că va vota cu Dragnea pentru că i-a promis că îl scapă de pușcărie3180
20 mai 01:40PoliticăConstanța, la ceas aniversar!480
20 mai 01:35PoliticăGuvernul, lovitură pentru Kovesi: Ministerul condus de Carmen Dan vrea să recupereze peste 200.000 de lei de la fosta şefă a DNA

Pe data de 3 aprilie 2019, judecătoarea Francisca Vasile de la ÎCCJ a contestaţia formulată de Laura Codruţa Kovesi...680

20 mai 01:38PoliticăTăriceanu, despre suspendarea lui Iohannis: „Nu e o jucărică pe care să o fâlfâim toată ziua“367
18 mai 00:00PoliticăALDE Constanţa şi-a propus să obţină un scor de 15% la nivelul judeţului399
Vremea
24.9°16.3° - 24.9° luni, 20 mai 2019
cer fragmentatUmiditate: 48%
Vânt: 7.78 m/s din SE
Presiune: 1009.83 milibari

Loto
6/49111524252643
5/402522253112
joker31419284413
Horoscop
mai mult...SPSportRT
20 mai 23:53SportFlorian Walter, fostul acționar al lui Dinamo, a murit

Florian Walter a murit duminică, 19 mai, în jurul orei 22:00. Avea 56 de ani. Fostul investitor de la Dinamo, Petrolul...1978

20 mai 23:52SportFCSB - CFR Cluj 1-0. Victorie de palmares a roș-albaștrilor. Teixeira a înscris golul campionatului

FCSB - CFR Cluj 1-0. Roș-albaștrii au obținut o victorie de palmares în fața campioanei. Filipe Teixeira a marcat...330

20 mai 23:52SportMarius Șumudică și-a reziliat contractul cu Al Shabab! Anunțul făcut de arabi

Marius Șumudică și-a reziliat contractul cu Al Shabab. Anunțul a fost făcut pe contul de Twitter al clubului...517

20 mai 00:00SportReacția lui Ianis Hagi când a fost pupat fără avertisment de o olteancă, după meciul de la Craiova

Ianis Hagi, la fel ca tatăl său, atrage mulți fani în jurul lui, iar acest lucru s-a întâmplat și după meciul...913

Local
20 mai 01:41LocalGladiatori și artefacte, în Noaptea Muzeelor, la Mangalia

Direcția Cultură și Sport Mangalia a organizat sâmbătă, 18 mai, între orele 18.00 – 24:00, cea de-a XV-a...474

20 mai 01:40LocalSeară cu istorie, culoare și muzică, la Muzeul „Carsium” Hârșova

În fiecare an, începând din 1977, pe 18 mai, muzeele din întreaga lume celebrează Ziua Internațională a Muzeelor....498

20 mai 23:46LocalCursuri de conducător de ambarcațiune de agrement, la Hârșova

Persoanele din orașul Hârșova și din împrejurimi interesate de obținerea unui certificat internațional de...542

20 mai 01:32LocalBRACONIERII DE STURIONI ucid și DELFINII! Administrația Rezervației Biosefera Delta Dunăre vrea să fie luate măsuri!

Sub pretextul că pescuiesc scrumbie, unii pescari braconează sturioni, atrag atenția reprezentanții Administrației...808

20 mai 01:33LocalRecuperarea Biancăi, un înger cu aripile frânte!

Bianca Maria s-a născut prin cezariană la 39 de săptămâni, după o sarcină fără probleme și cu nota 10 la...284

20 mai 01:36LocalDosare penale pentru șoferi băuți la volan

Poliţişti din cadrul Secției 2 Poliție au identificat sâmbătă, 18 mai a.c., în jurul orei 01.00, un bărbat, în...391

20 mai 01:36LocalDouă femei din Constanța au fost amenințate cu BĂTAIA: a intervenit poliția

Polițiști din cadrul Secției 3 Poliție au fost sesizați de către o femeie, de 63 de ani, din municipiul...541

20 mai 01:37LocalMandat pus în executare de oamenii legii

Polițiști din cadrul Secției 5 Rurală Cogealac au identificat vineri 17 mai a.c., un bărbat, în vârstă de 27 de...529

20 mai 01:38LocalComercianţii ambulanţi, în vizorul Poliţiei Locale!

Direcția Generală Poliția Locală Constanța din cadrul Primăriei Municipiului Constanța își desfășoară...453

20 mai 01:30LocalAccident TERIBIL: maşină FĂCUTĂ PRAF!

În data de 18.05.2019, ora 00.15, un bărbat de 20 ani din Cernavodă, a condus un autoturism pe str. Industrială din...3771

Monden
20 mai 00:00MondenOlanda a câştigat Eurovision 2019

Reprezentantul Olandei, Duncan Laurence, a câştigat Eurovision 2019, cu piesa "Arcade" , în urma finalei ce a avut...170

20 mai 00:00MondenCâți bani câștigă vedetele din afacerile cu haine! Adelina Pestrițu e cea mai scumpă

Adelina Pestriţu, Shelly şi 5 Gang, Ioana Petric, Smiley, Carla’s Dreams sau Diana Dumitrescu sunt doar câteva...262

20 mai 00:00MondenElena Gheorghe sărbătoreşte Ziua Naţională a Aromânilor

Joi, 23 mai, la Sala Palatului din Bucureşti, Elena Gheorghe pune în scenă cel mai mare şi mai ambiţios eveniment...195

20 mai 00:00MondenReacția sfâșietoare a Anastasiei Lazariuc. Ce gest a făcut pentru Mihai Constantinescu

Problemele cardiace care îl ţin pe Mihai Constantinescu la pat au ajuns şi la urechile Anastasiei Lazariuc. Artista,...425

20 mai 17:25MondenControverse după recitalul Madonnei de la Eurovision 2019. Gestul care i-a înfuriat pe organizatori

Madonna i-a făcut pe organizatorii Eurovision 2019 să le pară rău că au acceptat onorariul uriaş de un milion de...225

20 mai 00:00MondenCea mai îndrăzneață ținută de la Cannes. Supermodelul Anja Rubik a venit fără sutien pe covorul roșu

Festivalul Internațional de Film de la Cannes a început marți (14 mai) și durează până pe 25 mai. Cea de-a 72-a...225

20 mai 00:00MondenActorul de comedie Chris Rock mizează pe genul horror cu o nouă versiune din seria 'Saw'

Actorul de comedie Chris Rock şi-a unit forţele cu studiourile Lionsgate şi Twisted Pictures pentru a reinventa şi a...129

20 mai 00:00MondenCannes 2019: Filmul biografic ''Rocketman'', dedicat lui Elton John, întâmpinat cu reacţii mixte de critici

Filmul biografic ''Rocketman'', dedicat cântăreţului britanic Elton John, a primit atât aprecieri pozitive, cât şi...142

20 mai 00:00MondenRammstein lansează primul album de studio după o pauză de zece ani

Trupa germană de Tanz-Metal Rammstein a lansat vineri primul său album de studio după o pauză zece ani, fără titlu...136

18 mai 00:00MondenEurovision 2019. Ester Peony, reprezentanta României, nu s-a calificat în finală

După cea de-a doua semifinală Eurovision 2019, s-au calificat artiştii reprezentând: Macedonia de Nord- Tamara...408

Mapamond
20 mai 00:00MapamondCannes 2019: ''La Gomera'', de Corneliu Porumboiu, primit cu aplauze îndelungi la premiera mondială

Filmul ''La Gomera/The Whistlers'', în regia lui Corneliu Porumboiu, a avut sâmbătă seară premiera mondială în...154

20 mai 00:00MapamondAustria: Preşedintele şi cancelarul au discutat despre organizarea alegerilor anticipate

Cancelarul austriac Sebastian Kurz şi preşedintele Alexander Van der Bellen s-au întâlnit, duminică, pentru a...131

20 mai 00:00MapamondElveţienii se pronunţă asupra introducerii unor reguli mai stricte privind armele de foc

Alegătorii elveţieni se pronunţă duminică, prin referendum, asupra oportunităţii introducerii unor reguli mai...138

20 mai 00:00MapamondPartidul Brexit, pe prima poziţie în intenţiile de vot ale electoratului britanic

Partidul Brexit, condus de Nigel Farage, îşi menţine avansul faţă de cele două formaţiuni politice tradiţionale...156

20 mai 00:00MapamondErdogan anunţă că Turcia va produce împreună cu Rusia sistemul antirachetă S-500, după achiziţionarea sistemului S-400

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat sâmbătă că achiziţionarea sistemului de apărare rusesc S-400...158

20 mai 00:00MapamondTensiuni în Golf: Arabia Saudită cere reuniuni extraordinare ale Ligii Arabe şi Consiliului de Cooperare al Golfului

Arabia Saudită a cerut sâmbătă convocarea de reuniuni ale Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) şi Ligii...167

20 mai 00:00MapamondAngela Merkel le cere europenilor să se împotrivească ''populiştilor''

Cancelarul german Angela Merkel a îndemnat sâmbătă la un vot împotriva partidelor de extremă-dreapta la alegerile...133

20 mai 00:00MapamondVicecancelarul austriac şi-a anunţat demisia după apariţia unei înregistrări video compromiţătoare

Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, liderul formaţiunii de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPOe),...156

20 mai 00:00MapamondSUA - Un fost medic de la Universitatea din Ohio, acuzat de agresiuni sexuale împotriva a peste 170 de studenţi

Un fost medic care a lucrat la Universitatea de stat din Ohio a agresat sexual cel puţin 177 de studenţi de sex...157

20 mai 00:00MapamondIncendiu al unui ecran publicitar digital în Times Square din New York

Unul din cele mai mari ecrane publicitare digitale în Times Square din New York a luat foc sâmbătă, transmite...138

Sănătate
18 mai 01:39SănătateRujeola face ravagii în 13 județe din țară și în București

Alte 83 de cazuri nou-confirmate de rujeolă au fost raportate, în ultima săptămână, în 13 judeţe şi în...340

18 mai 00:10SănătateHoria Ţuţuianu despre Spitalul Regional: Singura cerinţă pe care am avut-o şi o am este ca acesta să fie în Constanţa

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Marius Ţuţuianu a susţinut vineri, 17 mai a.c., o conferinţă...733

18 mai 00:10SănătateSpitalul Județean Constanța s-a alăturat campaniei „Salvează vieți: igiena mâinilor”

Micuții pacienți din secțiile Pediatrie și Chirurgie Pediatrică dar și însoțitorii lor au participat, vineri, 17...403

18 mai 00:11SănătateLecții despre infecția cu HIV/SIDA și stand-up comedy în școlile din Constanța

Aproximativ 1.500 de elevi din județul Constanța vor participa luna aceasta la sesiuni educative pentru prevenirea...406

17 mai 00:00SănătateCongresul Național de Anatomie aduce medici de renume la Constanța!

Constanța găzduiește, în perioada 16 – 18 mai a.c., a XX-a ediție a Congresului Național de Anatomie, eveniment...444

11 mai 17:50SănătateIntervenție chirurgicală dificilă, realizată la Spitalul Județean Constanța

Un bărbat de 30 de ani, adus în stare critică la UPU Constanța, în urma unui accident rutier petrecut în Tulcea, a...3662

10 mai 17:50SănătateCentrul medical Pozimed a fost preluat de Rețeaua Regina Maria

Reprezentanții Rețelei de sănătate Regina Maria au anunțat, joi, 9 mai a.c., preluarea Centrului medical Pozimed,...1779

8 mai 17:51SănătateLinie laparoscopică videoghidată, la Spitalul Medgidia

Spitalul Municipal Medgidia are o nouă linie laparoscopică videoghidată de ultimă generație, achiziționată cu...836

4 mai 18:05SănătateEchipamente moderne pentru Spitalul Medgidia

Spitalul Municipal Medgidia va beneficia de o nouă unitate de laparoscopie. Aceasta a fost achiziționată și donată...1011

3 mai 01:13SănătateMii de pacienţi, prezenţi la Spitalul Judeţean Constanţa în minivacanţă

Mii de pacienți, investigați și tratați la SCJU Constanța, în timpul minivacanței de Paște și 1 Mai. 868...913