REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.2° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.2° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Taxele locale pot fi achitate fără penalităţi până vineri

Taxele locale pot fi achitate fără penalităţi până vineri

Replica API 30 septembrie 2016 | 00:44 213

30 septembrie este termenul final de plată pentru taxele locale pe clădiri, terenuri şi maşini. Potrivit Codului Fiscal, proprietarii care şi-au plătit integral aceste taxe până la 30 iunie au beneficiat de reduceri, dar cei care vor face plăţile după 30 septemebrie, vor avea de achitat majorări.

Sancţiunea pentru întârzierea după termenul 30 septembrie a plăţii taxelor locale constă într-o majorare cu 1% pe lună a sumei datorate.

"Codul Fiscal prevede un nivel de 1% al majorărilor de întârziere pe lună sau fracţiune de lună în cazul obligaţiilor fiscale administrate de organele fiscale locale. Această valoare corespunde unui nivel anual de 12% pe an. Nu sunt penalităţi, sunt doar majorări de întârziere care se aplică începând din 1 octombrie”, a explicat consultantul fiscal Emilian Duca, citat de Mediafax.

Desigur, persoanele care şi-au plătit deja aceste taxe nu intră sub incidenţa termenului fiscal 30 septembrie şi, mai mult decât atât, proprietarii care au efectuat plata înainte de 30 iunie au beneficiat de o reducere cu 10% acordată de autorităţile locale.

Cum se impozitează clădirile

Referitor la impozitarea clădirilor, noul Cod Fiscal a adus modificări importante. Astfel, în prezent, impozitul nu se mai calculează în funcţie de calitatea persoanei care deţine imobilul (persoană fizică ori juridică), ca în anii trecuţi, ci în funcţie de destinaţia clădirii: rezidenţială (ca locuinţă), nerezidenţială (ca sediu de firmă, spaţiu comercial, cabinet etc.) sau mixtă (şi rezidenţială, şi nerezidenţială).

Prin Hotărârea de Guvern nr. 159/2016, autorităţile au decis că proprietarii de imobile folosite cu dublu scop (destinaţie mixtă), acolo unde suprafeţele folosite în scop rezidenţial şi cele folosite în scop nerezidenţial nu pot fi delimitate, datorează un impozit similar celui aplicat locuinţelor. Proprietarii trebuie, în acest caz, să nu îşi înregistreze pe firmă cheltuielile cu utilităţile, adică acele cheltuieli comune aferente imobilului: energie electrică, gaze naturale, termoficare, apă, canalizare.

Impozitul pe terenuri

Şi referitor la impozitarea terenurilor, noul Cod Fiscal a adus modificări importante. În primul rând, proprietarii plătesc impozit şi pe terenul pe care este amplasată clădirea (plată de care fuseseră scutiţi în anii anteriori). În al doilea rând, impozitul pe teren se calculează în funcţie de suprafaţa acestuia, rangul localităţii în care este amplasat, zona şi categoria de folosinţă.

Potrivit legislaţiei în vigoare, rangul localităţii este stabilit astfel: rangul 0 - Capitala României, municipiu de importanţă europeană; rangul I - municipii de importanţă naţională, cu influenţă potenţială la nivel european; rangul II - municipii de importanţă interjudeţeană, judeţeană sau cu rol de echilibru în reţeaua de localităţi; rangul III - oraşe; rangul IV - sate reşedinţă de comună; rangul V - sate componente ale comunelor şi sate aparţinând municipiilor şi oraşelor.

Impozitul pe maşini

Impozitul pe maşini este calculat în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului, prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracţiune din aceasta cu o sumă corespunzătoare din Codul Fiscal. Pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică între 1.601 şi 2.000 cmc inclusiv, suma fixă luată în calcul la stabilirea impozitului este de 18 lei/200 cmc. La autoturismele cu capacitatea cilindrică între 2.001 şi 2.600 cmc inclusiv, taxa este de 72 de lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.601 şi 3.000 cmc inclusiv – 144 de lei/200 cmc, iar la cele cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cmc suma de luat în calcul la stabilirea impozitului este de 290 de lei/200 cmc.

Impozitele locale sunt datorate, pentru întregul an, de către persoana care avea în proprietate bunul la data de 31 decembrie 2015. Cei care cumpără pe parcursul anului 2016 locuinţe, terenuri sau mijloace de transport vor plăti impozitele aferente abia din 2017, potrivit Rtv.net.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369