REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Taximetriştii, sufletul evaziunii fiscale la cazarea pe litoral

Taximetriştii, sufletul evaziunii fiscale la cazarea pe litoral

Replica API 21 iunie 2011 | 00:00 171

Turiştii, culeşi din gară şi "livraţi" la particular

Turiştii, culeşi din gară şi "livraţi" la particular

Fiecare sezon estival aduce în atenţie cazarea "la negru". Autorităţile cunosc fenomenul, caută să îl stopeze, însă nici un comisar al Gărzii Financiare nu poate alerga pe stradă după femeile care stau înşirate, ca la "expoziţie", fluturând mănunchiuri de chei. Imaginea ar fi de-a dreptul caraghioasă, la fel cum sunt câteodată şi ipostazele celor care îşi aşteaptă potenţialii clienţi la marginea drumului: unii stau cu burţile dezgolite, moţăind, cu o pancartă pe care scrie "cazare", în timp ce femeile zornăie chei ori croşetează stând pe scăunele. Şi ele au acelaşi anunţ, scris pe bucăţi de carton: "cazare". Ce fac poliţiştii? Ce să facă? - bine, caută să prindă infractorii mai "graşi", cu gândul disponibilizărilor în cap, aşa că nici pomeneală să-şi consume raţia de benzină dată în picături mici de la judeţ pentru a alerga duduile cu chei.

Imaginile de pe litoral nu se reduc doar la chei şi cartoane. Există şi metode mai elegante de practicare a evaziunii fiscale. Ea se face mână în mână cu taximetriştii. Exemple avem nenumărate, chiar în faţa Gării Constanţa. Zeci de taxiuri galbene stau parcate, în aşteptarea trenurilor care aduc turişti la mare. Iar dacă turistul vine cu trenul, logic, el nu este unul tocmai putred de bogat, prin urmare va încerca să-şi găsească şi cazare mai ieftină la mare. Aici intervine taximetristul, care se oferă să ia bagajele turistului, să-l bage aproape cu forţa în maşină şi să-i explice şi ce avantaje ar putea avea dacă îi intermediază cazarea la particular, nu la hotel, că-i scump. " Dacă doriţi să închiriaţi la particular, este o vilă în zona Delfinariului. Are toate condiţiile: aer condiţionat, bucătărie dotată. Preţul este foarte bun, de 50, 60 de lei pe zi. Am mai dus acolo oameni şi au fost mulţumiţi. Eu vă duc cu taxiul acolo, contra cost, bineînţeles, vă arăt unde este vila, că doar trebuie să am şi eu partea mea de câştig dacă tot găsesc clienţi pentru proprietar", ne-a povestit taximetristul Edi, de la Taxi Driver, care, ghinionul lui, ne-a confundat cu turiştii sosiţi pe litoral cu trenul de Suceava. Fiindcă ne vede cu ochi mari şi senini, admirativi chiar, Edi începe să ne facă şi destăinuiri, aşa, ca să ne impresioneze şi mai tare. Se vede treaba că-i place să se umfle în pene, mai cu seamă că nu părem genul de turişti care să negociem la preţ: "Am şi eu procent de câştig de aici, de la proprietarul cu cazarea, că aşa-i pe litoral", mai zice Edi, care şi-a făcut şi carte de vizită cu dubla sa activitate - taximetrie şi cazare pe litoral.

Anca MAXIM, Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218