REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
17.5° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Te-ai săturat de mizerabilul învăţământ mioritic? Guvernul trimite profesori să predea româna la universităţi străine cu salarii de peste 3.000 USD

Te-ai săturat de mizerabilul învăţământ mioritic? Guvernul trimite profesori să predea româna la universităţi străine cu salarii de peste 3.000 USD

Replica API 9 octombrie 2014 | 00:01 409

Super ofertă, pentru cine trebuie

Super ofertă, pentru cine trebuie

Sursa foto: AFP

Credeai că cei de la putere nu sunt în stare decât să nenorocească învăţământul, după cum ne-au demonstrat în ultimul sfert de veac? Că dacă ai fost blestemat de soartă să ajungi profesor nu trebuie decât să te resemnezi cu salariile de mizerie şi să predai fără manuale şcolare? Ei bine, sigur vor fi câţiva cărora le va pune Dumnezeu mâna în cap şi vor ajunge să predea limba română cu un salariu de neimaginat pentru România, de peste 3.000 de dolari. Este vorba despre super oferta celor de la Ministerul Educaţiei, care au legiferat un proiect al Institutului Limbii Române, printr-o Hotărâre de Guvern publicată pe 7 octombrie a.c. în Monitorul Oficial, „privind înfiinţarea şi funcţionarea lectoratelor de limbă, literatură, cultură şi civilizaţie românească din străinătate”. Potrivit actului normativ, Institutul Limbii Române înfiinţează lectorate de limbă, literatură, cultură şi civilizaţie română în universităţi din străinătate, în baza unor acorduri, înţelegeri sau protocoale internaţionale.

Lectorul trebuie să fie cadru didactic cu minim 2 ani vechime la catedră, titular într-o instituţie/ unitate de învăţământ românească acreditată sau autorizată numit prin ordin al ministrului educaţiei să predea la universităţi din străinătate, în urma promovării unui concurs organizat de Institutul Limbii Române. Ministrul va fi cel care va stabili numărul maxim de posturi, iar pe perioada misiunii lectorul îşi suspendă raporturile de serviciu cu unitatea la care erau titulari, postul urmând să le fie rezervat până la întoarcere, iar durata misiunii în străinătate va fi considerată vechime în muncă. Dincolo de aspectele organizatorice, de cine va avea şansa de a preda limba şi civilizaţia românească studenţilor americani, australieni, japonezi sau arabi, foarte interesante sunt perspectivele financiare. Conform acestei HG, statul român îi plăteşte lectorului pe durata misiunii în străinătate echivalentul salariului pe care îl primea la şcoala unde era titular, la care se adaugă o indemnizaţie lunară care variază între 1.350 de euro şi 2.550 de euro, în funcţie de ţări, sau de 3.100 de dolari pentru universităţile din SUA. Astfel, vor primi, pe lângă salariul de acasă, câte 2.550 de euro pe lună lectorii care vor preda româna în universităţi din Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Austria, Brazilia, Belgia, Canada, Danemarca, Grecia, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Irlanda, Israel, Japonia, Liechtenstein, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Portugalia, Vatican, Singapore, Spania, Suedia, Ţările de Jos şi Qatar. La rândul lor, vor primi câte 1.950 de euro pe lună lectorii care vor preda româna în universităţi din Bosnia Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Chile, China, Cipru, Columbia, Croaţia, Coreea, Cuba, Ecuador, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Estonia, Islanda, Jamaica, Kuweit, Letonia, Lituania, Malaezia, Muntenegru, Noua Zeelandă, Peru, Polonia, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Tunisia, Turcia, Ungaria, Uruguay şi Venezuela. În fine, statul va plăti lunat câte 1.350 de euro lectorilor care vor preda româna în universităţi din Afganistan, Albania, Algeria, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bolivia, Cambodgia, Coreea de Nord, Georgia, India, Indonezia, Filipine, Iordania, Irak, Iran, Liban, Libia, Kazahstan, Kenya, Kârgâzstan, Macedonia, Moldova, Nigeria, Pakistan, Senegal, Siria, Thailanda, Turkmenistan, Tadjikistan, Ucraina, Uzbekistan şi Vietnam. De asemenea, lectorii care vor preda română în universităţi din SUA vor primi de la statul român o indemnizaţie lunară de 3.100 de dolari.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102