rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 31 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Interviu

Teatrologul Anaid Tavitian: 'Sunt o fiică a Dobrogei! Sfătuiesc părinții să-i ducă pe cei mici cât mai des la teatru'

Anaid Tavitian, un teatrolog de excepție și un expert în tot ceea ce înseamnă viața culturală a orașului de la malul mării, care se identifică cu istoria teatrului constănțean din ultimii 40 de ani. Cum a debutat în lumea teatrului constănțean, ce greutăți a întâmpinat de-a lungul anilor, dar și opinia pe care o are asupra misiunii educative a teatrului în viața tinerilor - aflaţi de la Anaid Tavitiand în cadru unui interviu acordat pentru Replica de Constanța.

Reporter: Cum a debutat pentru dumneavoastră povestea cu teatrul?

Anaid Tavitian: Pot spune că teatrul a început de la o poveste. Copil fiind, ascultam în fiecare seară, la radio, o emisiune intitulată “Noapte bună copii”. De fiecare dată un actor citea o poveste. Apoi, duminicile, mama mea mă ducea la spectacolele Teatrului de Păpuși Constanța. Pe atunci, spectacolele se jucau la primul sediu al teatrului, într-o sală amenajată chiar de actorii păpușari, astăzi, Sala Studio a Teatrului Național de Operă și Balet Oleg Danovski. Au venit primii ani, la școală, când bunul meu învățător ne ducea la Teatrul de Păpuși, ca un premiu pentru rezultatele bune la învățătură. În perioada liceului, în timpul vacanțelor, eram nelipsită de la matinalele școlare, spectacole organizate de toate teatrele constănțene. Când a venit vremea să îmi aleg o profesie, am ales Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Catagiale, București, secția Arta și Metodologia Spectacolului de Teatru, Film și Televiziune. În anul 1978 am devenit secretar literar la Teatrul Dramatic Constanța și așa a început povestea.

Reporter: Cum ați reușit să rămâneți activă atâția ani?

Anaid Tavitian: Sincer, nici mie nu îmi vine să cred că au trecut atâția ani de când pășeam cu emoție pragul secretariatului literar al Teatrului Dramatic Constanța. Mi-a fost dat cel mai frumos birou, lângă o fereastră de unde vedeam parcul teatrului. Am fost primită cu multă căldură de colegii mei de pe atunci, cei doi secretari literari: Romeo Profit, șeful biroului de secretariat literar, și Georgeta Mărtoiu, care mi-a fost mai mult decât o colegă și cu care am scris două cărți. Biroul nostru era întotdeauna plin de actori, regizori și scenografi. Mă întrebați de longetivitatea mea în teatru, eu cred că iubirea pentru teatru, pentru profesia mea, firea mea energică, dorința mea de a fi de ajutor cu toată experiența mea, sunt rețeta. Iar faptul că și astăzi mai sunt în teatru se datorează unor oameni care cred că a avea un om cu experiență este important. Pe această cale le mulțumesc tuturor colegilor din Teatru pentru Copii și Tineret “Căluțul de Mare” și nu în ultimul rând directorului Romică Stan.

Reporter: În această carieră ați întâmpinat și probleme? Dacă da, care ar fi acelea?

Anaid Tavitian: Nu pot spune că am întâmpinat greutăți în cariera mea. Dacă au fost, sunt doar cele legate de anumite momente mai puțin fericite din istoria teatrului: autofinanțarea din anul 1983 și desființarea teatrelor din anul 2004, momente grele pentru toți colegii mei.

Reporter: Aveți cumva și nerealizări? V-ați propus ceva în această carieră și nu ați putut duce la bun sfârșit?

Anaid Tavitian: Nu, nu am avut nerealizări. Mi-am iubit profesia aleasă, aceasta fiind ca mai toate din teatru, una vocațională și de echipă. Orice eveniment organizat împreună, fie ca era premieră, festival sau turneu, au fost de cele mai multe ori reușite.

Reporter: Ce împliniri și satisfacții v-a adus activitatea derulată în cadrul celor două teatre, cel pentru copii și cel dramatic?

Anaid Tavitian: Au fost multe momente. Am făcut parte din echipa de organizare a două festivaluri importante din istoria teatrului românesc: festivalul “Seri de teatru antic” și festivalul național cu participare internațională “Săptămâna teatrelor de păpuși”. În toată cariera mea, am participat la festivaluri naționale și internaționale în calitate de secretar literar și am avut onoarea și bucuria de a cunoaște și de a colabora cu nume importante ale teatrului românesc: actori, regizori, scenografi, compozitori și critici de teatre.

Reporter: Aveți o piesă de suflet? Care ar fi aceea?

Anaid Tavitian: Nu aș putea să mă hotărăsc la una singură deoarece sunt multe spectacole pe care le păstrez în suflet, cum ar fi: “Legendele artizanilor” sau “Hecuba de Euripide” regizate de Silviu Purcărete. Sunt foarte multe și din spectacolele Teatrului de Păpuși Constanța, cum sunt: “Călina Făt Frumos”, “Copilul din stele”, “Metamorfoze” și “Lecție de zbor”, regizate de Silviu Purcărete și Cristian Pepino.

Reporter: Credeţi că traversăm o criză a valorilor, a talentelor?

Anaid Tavitian: În lunga sa existență, teatrul ca artă, a avut de “luptat” cu ascensiunea accelerată a filmului, televiziunii și acum a internetului. Însă de fiecare dată acesta a reușit să se reinventeze, astfel încât să redevină necesar și important pentru oameni. Teatrul, ca orice organism viu, este în continuă transformare. Eu sunt optimistă, pentru că văd mulți tineri actori talentați, există public și sunt multe spectacole bune.

Reporter: Ce calităţi ar trebui să aibă un artist să reuşească în teatru?

Anaid Tavitian: Talent, muncă, perseverență și un dram de noroc este rețeta.

Reporter: Care este relația dintre dumneavoastră și colegii dumneavoastră?

Anaid Tavitian: Relația cu ai mei colegi de la Teatrul pentru Copii și Tineret “Căluțul de mare” stă sub semnul respectului, prețuirii și afecțiunii. Îi consider a doua mea familie.

Reporter: V-ați gândit cumva, vreodată, să plecați în străinătate?

Anaid Tavitian: Nu, nu m-am gândit niciodată să plec din țară. Sunt o fiică a Dobrogei. Sunt mândră că sunt constănțeancă, sunt mândră că sunt a doua generație din familia mea născută în România, țară care în vremuri de cumpănă le-a fost casă primitoare bunicilor mei. Aici sunt familia mea, prietenii mei, aici este Marea!

Reporter: Teatru fără public nu se poate. Își mai fac oamenii timp sa vină la teatru? Ce părere aveți despre acest lucru?

Anaid Tavitian: Da, oamenii încă vin la teatru! Spectatorii au opțiuni, gusturi și nivel artistic foarte diferit însă nevoia de teatru îi face să vină. Teatrul de repertoriu, așa cum este cel constănțean are avantajele de a avea în programul său spectacole foarte diverse, astfel încât publicul să își aleagă ceea ce i se potrivește.

Reporter: Sunt și tineri printre cei care vin la teatru? Care considerați că este misiunea educativă a teatrului asupra acestora?

Anaid Tavitian: Da, printre spectatori se numără și tineri. Teatrul are o importantă misiune educativă. Eu sfătuiesc părinții să-i ducă pe cei mici cât mai des la teatru deoarece acesta reprezintă o bună modalitate de a le deschide universul imaginației și al bunului gust. Cât despre adolescenți, teatrul are rolul de a le stimula și forma personalitatea prin învățarea unor comportamente de tip pozitiv.

Reporter: Considerați că teatrul este îndeajuns de promovat?

Anaid Tavitian: Ca secretar literar, am avut întotdeauna o colaborare foarte bună cu presa. Teatrele constănțene, la fel, au avut o colaborare extraordinară atât cu ziarele locale cât și cu revistele literare, posturile de radio sau televiziune locală și internațională. Am dat mereu, la timp, date despre premiere, evenimente și festivaluri și am organizat chiar și conferițe de presă. Consider că am răspuns întotdeauna cu promtitudine la toate solicitările presei. Referindu-ne la Teatrul pentru Copii și Tineret “Căluțul de mare”, eu cred că este bine promovat, acesta având și propriile mijloace de promovare precum: site, pagină de Facebook, caiete program și pliant de prezentare.

Reporter: Ce surprize aveți pentru noi în viitorul nu foarte îndepărtat?

Anaid Tavitian: Lucrez acum la o carte dedicată unei mari artiste a Teatrului de Păpuși, Aneta Forna Christu, ce a adus Constanței un premiu UNITER și care a fost distinsă cu multe premii din cadrul unor festivaluri naționale și internaționale. Noi, secretarii literari, cronicăm la curțile măriei sale, teatrul, și avem obligația profesională, morală și civilă, de a nu îngădui să se piardă nimic din avuția artistică a acetuia. Astfel, consemnăm, arhivăm și fixăm în paginile unei cărți, portrete ale unor personalități, spre nemurire.

Diana BERECHET

marţi, 15 octombrie 20191507
Comentarii

20Gelu(15 oct 17:49)
Exista cuvasntul teatrolog....ce face acesta...
13Asa(15 oct 12:19)
Privatizati teatrele
35constanta inculta(15 oct 11:00)
De aia arata orasul asta cum arata, pentru ca populatia e alcatuita preponderent din tigano-make gen loco. O sa ajunga ani lumina in urma Sibiului, dar...sa continuam sa dam vina doar pe partidele de la guvernare. Noi, poporul, suntem perfecti, ei sunt molima
07ana(15 oct 08:26)
Bineinteles Loco, ca ,copii trebuie sa invete tot ce stiu parintii, trebuie sa mearga la teatru si opera Eu stiu sa cos sa prasesc sa fac fan sa pun un copac sa gatesc :parintii m au tinut langa ei sa invat Cand am ajuns la Constanta am mers si la teatru si opera dusi obligatoriu de profesori Nu mi para rau.
95loco(15 oct 08:01)
Duceti copiii la teatru sa se emotioneze pe ei in loc sa-i invatati sa faca ceva practic si util pentru viata lor! Noua generatie de fatalai nu va avea habar sa schimbe un bec dar va fi foarte sensibila la frumos!
56,,,,,,,,,,,,,,,,,(15 oct 07:32)
Le platesti tu biletele,,
mai mult...Replica
31 mai 23:22ReplicaAdriana Arghirescu, despre TERENURI, BABU, FĂGĂDĂU și LUPTA din Consiliul Local! VIDEO

Adriana Arghirescu, liderul consilierilor locali PNL din Constanța, se străduiește ca activitatea din cadrul...215

31 mai 00:00ReplicaCondamnat la închisoare după ce şi-a lovit vecinul cu o cazma179
31 mai 23:23Replica10.000 de rezervări, făcute de turişti pe litoral pentru prima săptămână din iunie516
31 mai 23:30ReplicaA fost rupere de nori în județul Constanța! Video

Instabilitatea atmosferică s-a accentuat sâmbătă, 30 mai, în județul Constanța. A plouat torențial pe drumul...2814

31 mai 23:25ReplicaNoi măsuri de protecție sanitară pentru clienții teraselor și plajelor, începând cu data de 1 iunie583
31 mai 00:02ReplicaCoronavirus în Constanța: Oamenii legii au aplicat 12 sancțiuni1287
31 mai 23:27ReplicaDoar 17 constănțeni infectați cu Coronavirus!

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 279 de persoane...1028

31 mai 00:03ReplicaAccesul pe plaje se va face doar pe baza unei rezervări telefonice sau online3429
31 mai 00:03ReplicaReguli privind redeschiderea teraselor de la 1 iunie: Maxim 4 persoane la o masă1130
31 mai 23:28ReplicaMinistrul sănătății: 'Mergem spre a treia etapă de relaxare, pandemia e controlabilă'

Ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, consideră că epidemia de coronavirus se află pe o pantă descendentă în...641

31 mai 23:29ReplicaEpidemiologul Molnar Geza: Probabil va fi mai devreme tratament pentru Covid decât vaccin451
31 mai 23:31ReplicaOrban după fotografia de pe Facebook: Este o poză de ziua mea960
Vremea
12.6°12.6° - 13.6° duminică, 31 mai 2020
ConstanțaUmiditate: 82%
Vânt: 6.17 m/s
Presiune: 1011 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
31 mai 00:00SportRezultate din campionatul Germaniei

News.ro prezintă rezultate înregistrate în partidele disputate, sâmbătă, în etapa a XXIX-a a campionatului...101

31 mai 00:00SportBayern Munchen a făcut 'instrucţie' cu Fortuna Dusseldorf, în Bundesliga

Campioana en titre a Germaniei şi lider la zi, Bayern Munchen, s-a distrat pe teren propriu cu Fortuna Dusseldorf,...117

31 mai 00:00SportNicolae Stanciu, gol şi două pase de gol pentru Slavia Praga

Mijlocaşul român Nicolae Stanciu a marcat un gol şi a dat două pase decisive pentru Slavia Praga, în meciul...108

31 mai 00:00SportDominic Thiem a reuşit a treia victorie în turneul Generali Austrian Pro Series 2020

Tenismanul austriac Dominic Thiem, numărul trei mondial, a reuşit, sâmbătă, a treia victorie consecutivă în...127

Local
30 mai 22:34LocalCOVID-19: 279 de cazuri la Constanţa

Până astăzi, 29 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 18.982 de cazuri de persoane infectate cu virusul...1250

30 mai 22:35LocalȘedința ordinară a Consiliului Local Municipal Medgidia: 11 proiecte aprobate

Joi, 28 mai 2020, la Primăria Municipiului Medgidia s-a desfășurat ședința ordinară a Consiliului Local Municipal....742

30 mai 22:28LocalOFICIAL. Parchetul Tribunalului, precizări despre dosarul șefului pazei de la Flora și al agentului de la Penitenciarul Poarta Albă

3254

30 mai 22:32LocalPrinși BEȚI la volan și FĂRĂ permise de conducere

Polițiștii din cadrul Secției 2 și jandarmi ai G.J.M. Tomis, la data de 28 mai a.c., în jurul orei 16.00, au...1031

30 mai 22:33LocalCondamnați la închisoare pentru infracțiuni la regimul rutier

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Cernavodă, la data de 28 mai a.c., au identificat un bărbat, de 31 de ani,...972

30 mai 22:33LocalGrădina de Vară 'Farul' din Mangalia - reabilitată cu fonduri UE

Consilierii locali din Mangalia au aprobat, recent, sursele de finanțare pentru modernizarea Grădinii de Vară...1434

30 mai 22:29LocalDoi tineri au încercat să facă un 'cocktail Molotov' din petarde ca să-și incendieze socrul

Cei doi tineri din comuna Călărași, răniți de explozia unor petarde ar fi încercat să pregătească un...988

30 mai 22:30LocalSpecialiștii dau PONTUL: Cum sună ANUNȚURILE de angajare care se vor dovedi a FI ȚEPE

Specialiștii atrag atenția asupra anunțurilor de angajare care se pot dovedi a fi țepe. Un milion de români au...1152

30 mai 23:10LocalPopescu: Colaborarea cu compania chineză pentru Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă nu a progresat

853

Politică
30 mai 00:00PoliticăPreşedintele Iohannis a semnat decretul privind încetarea raporturilor de serviciu ale chestorului general Ioan Buda

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul privind încetarea raporturilor de serviciu ale chestorului...363

30 mai 00:00PoliticăTurcan: Guvernul a adoptat procedura ce va permite elevilor să folosească gratuit transportul public pentru a merge la şcoală

Guvernul a adoptat procedura detaliată care le va permite elevilor "să folosească gratuit transportul public pentru a...357

30 mai 00:01PoliticăSONDAJ IMAS. PRO România lui PONTA a ajuns la 11%

1149

Interviuri
16 mai 00:50InterviuriEugen Teodorovici: Eu sunt, de fapt, preşedintele PSD

România a intrat într-o nouă etapă din data de 15 mai. Starea de alertă a fost instituită oficial de către...3639

16 mai 13:45InterviuriVictor Ponta: Am înțeles, cu mintea mea de social-democrat, că nu sunt bani pentru măsuri sociale dacă nu merge economia privată

România a ieșit oficial din starea de urgență, intrând, de azi, în starea de alertă. Astfel, despre începutul...3231

13 mai 00:12InterviuriVIDEO! Babu este un laș dacă a avut curajul să lovească o femeie!

5266

8 mai 23:16InterviuriCabinetele stomatologice sunt obligate să mărească prețurile după 15 mai VIDEO

După două luni în care au fost închise din cauza epidemiei și a stării de urgență, cabinetele stomatologice se...7319

6 mai 00:26InterviuriPrefectul Niculescu: Din 605 carantinați la Constanța, 21 aveau Coronavirus! VIDEO

Prefectul George Niculescu, numit în funcție la finele lui 2019, a apucat vremuri greu încercate. Și ne referim la...3318

29 apr 00:26InterviuriProcurorul Teliceanu: dacă minți în adeverință, riști să te alegi cu ani grei de pușcărie! Video

4086

Monden
30 mai 00:00MondenConcertul special „One World: Together at Home“ a stabilit două recorduri

Reprezentaţii Guinness World Records au anunţat că evenimentul special ''One World: Together at Home'', difuzat la...301

30 mai 00:00MondenLady Gaga lansează „Chromatica“ şi se reafirmă ca regină a electropop-ului

Lady Gaga a lansat vineri "Chromatica", cel de-al şaselea său album de studio care are ca tematică universul...319

30 mai 00:00MondenStudioul Paramount pregăteşte o continuare la filmul „Sonic the Hedgehog“

303

30 mai 00:00MondenMTV Video Music Awards ar putea avea loc sub forma unui show live

Reprezentanţii postului MTV poartă discuţii în această perioadă cu numeroase agenţii guvernamentale şi din...295

30 mai 00:00MondenFostul membru ABBA Björn Ulvaeus este noul preşedinte al CISAC

Compozitorul suedez Björn Ulvaeus şi fost membru al celebrei trupe ABBA a fost ales preşedinte al Confederaţiei...367

30 mai 00:00MondenFostul membru ABBA Björn Ulvaeus este noul preşedinte al CISAC

294

Mapamond
30 mai 00:00MapamondCoronavirus: Spania trece de luni într-o nouă fază a măsurilor de relaxare

Spania va continua luni aprofundarea măsurilor de relaxare care vor permite unui procent de 70% din populaţie să...324

30 mai 00:00MapamondCel mai bătrân bărbat din lume, britanicul Bob Weighton, a murit la vârsta de 112 ani

Britanicul Bob Weighton, recunoscut de Guinness Book of Records drept decanul de vârstă al umanităţii, a murit joi...330

30 mai 00:00MapamondCoronavirus: 1.297 de decese în SUA în ultimele 24 de ore

307

30 mai 00:00MapamondBoris Johnson anunţă noi măsuri de relaxare în Regatul Unit de săptămâna viitoare

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a anunţat joi o nouă relaxare a restricţiilor impuse pentru limitarea...312

30 mai 00:00MapamondProtest al angajaţilor medicali la Paris: „Vrem bani, nu medalii“

Sute de angajaţi medicali au demonstrat joi în faţa unui spital din Paris pentru a cere salarii mai mari şi mai...341

30 mai 00:00MapamondSpitalele californiene se luptă cu greutăţile financiare după ce s-au pregătit pentru un val epidemic care nu a venit

332

Sănătate
30 mai 00:00SănătateCum îți întărești sistemul imunitar după infecții respiratorii repetate

Rezistența sistemului imunitar ca răspuns la infecțiile respiratorii se schimbă permanent, în funcție de istoricul...322

30 mai 17:56SănătateTraiul în zone aglomerate crește riscul de boli neurologice

Locuirea în apropierea străzilor aglomerate sau a autostrăzilor crește riscul de demență, Parkinson, Alzheimer și...318

30 mai 00:00SănătateImunoterapia sublinguală ar putea vindeca alergia la arahide

290

30 mai 00:00SănătateAlzheimer: au microbii un rol esențial în dezvoltarea bolii?

Prezența anumitor agenți infecțioși pare să fie asociată cu boala Alzheimer, arată un studiu recent, oferind o...316

30 mai 00:00SănătateS-a descoperit celula care declanșează tremorul și cum poate fi controlată

Tremorul - cea mai frecventă tulburare de mișcare - este declanșat de o celulă care poate fi controlată,...349

30 mai 00:00SănătateUn compus anticancerigen, descoperit în frunzele de salcie

306

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT