REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Teatrul de Vară „Jean Constantin” din Techirghiol, MODERNIZAT CU FONDURI EUROPENE. VIDEO

Teatrul de Vară „Jean Constantin” din Techirghiol, MODERNIZAT CU FONDURI EUROPENE. VIDEO

Replica API 18 iunie 2019 | 14:36 755

Aproape 8 milioane de lei, din fonduri nerambursabile, vor fi investiți în modernizarea și extinderea Teatrului de Vară „Jean Constantin” din Techirghiol. Aceasta este al optulea proiect cu finanțare europeană pe care administrația locală îl semnează și, după cum a subliniat primarul Iulian Constantin Soceanu, marți, 18 iunie a.c., în cadrul conferinței de lansare a proiectului, nu este ultimul!

Infrastructură, dezvoltarea turismului, atragerea investitorilor în localitate, investiții în educație, cultură și spații de recreere – toate aceste puncte sunt atinse prin proiectele derulate de Primăria și Consiliul Local Techirghiol, pentru dezvoltarea localității. „Suntem „campioni” în absorbția de fonduri europene”, a afirmat primarul Iulian Constantin Soceanu. Căci în ultimii trei ani, administrația locală a lucrat intens la realizarea de proiecte, astfel că până în prezent au fost depuse opt, iar șapte au fost deja semnate. Valoarea totală a proiectelor se ridică la peste 54 de milioane de lei.

Marți, 18 iunie a.c., în cadrul pavilionului Grădinii Botanice – un alt motiv de mândrie pentru administrația locală! – a avut loc conferința de lansare a proiectului de modernizare și extindere a Teatrului de Vară „Jean Constantin”.

Teatrul de Vară „Jean Constantin” a fost realizat la sfârșitul anilor 1940, după cum arată arhivele existente la autoritatea locală. Ani buni a fost în administrarea Teatrului Fantasio, iar în 1990 a fost predat către autoritatea locală. De altfel, viceprimarul Florin Zisu își amintește împrejurările în care a preluat obiectivul de cultură de la Aurel Manolache, fostul director al instituției de cultură din Constanța.

De atunci și până în prezent, pe scena teatrului au fost organizate toate evenimentele culturale importante din Techirghiol. E drept, obiectivul ar fi avut nevoie de investiții majore de ceva vreme, dar demersurile au fost blocate de faptul că instituția a făcut obiectul unui litigiu. „Au mai fost făcute lucrări de reparații, de întreținere. Investiții trebuiau făcute de foarte mult timp, dar până în 2017 ne-am judecat cu persoanele care îl revendicau. În 2017 s-a încheiat procesul, am câștigat definitiv și irevocabil, iar din acel moment am început demersurile pentru modernizarea teatrului”, a afirmat primarul Iulian Constantin Soceanu.

Omagiu pentru Jean Constantin!

Astfel că, în maxim doi ani, Teatrul de Vară „Jean Constantin” din Techirghiol va avea o cu totul altă înfățișare. Valoarea totală a proiectului este de 7.778.279 lei, din care 6.596.466 lei finanțare nerambursabilă, din Fondul European de Dezvoltare Regională, 1.008.871 lei finanțare nerambursabilă din bugetul național și 155.210 lei cofinanțare de la bugetul local. Perioada de implementare este de 41 de ani, respectiv de la 1.04.2018 până la 31.08.2021. Concret, în cadrul proiectului vor fi realizate: va fi modernizată clădirea existentă a teatrului și extinsă capacitatea de locuri pentru spectatori, de la 490 la 612 locuri; vor fi realizate două clădiri, respectiv una care va avea destinație de centru multifuncțional, în suprafață de 218,40 mp și o alta, de 70 mp, cu funcțiuni tehnice; teatrul va fi echipat și dotat – numai pentru partea de sonorizare și iluminat vor fi investiți aproximativ 300.000 de euro; va fi reabilitată zona pietonală adiacentă teatrlui; va fi realizat o piațetă, în care va fi amplasat bustului marelui actor Jean Constantin, după cum a prezentat viceprimarul Florin Zisu, managerul proiectului.

De asemenea, în cadrul centrului multifuncțional urmează să fie amenajat un muzeu în care i se va aduce omagiu actorului născut la Techirghiol.

Firmele interesate de realizarea construcției mai au termen să depună dosarele până aproape de jumătatea lunii iulie a.c. „Din informațiile pe care le am, deja sunt cinci firme interesate de acest proiect. Din toamna acestui an începem construcția efectivă și dacă toate merg bine, sperăm ca până în toamna anului viitor să fie finalizată. Este greu, avem experiența altor proiecte, firmele au dificultăți în respectarea termenelor din cauza lipsei capacității de muncă, a angajaților. Banii există, bunăvoință avem, dar din păcate forța de muncă este o problemă”, a arătat primarul Iulian Soceanu.

Un alt aspect punctat de primarul Soceanu vizează timpul îndelungat necesar pentru a pune în implementare un proiect. „Implementarea unui proiect european durează patru ani. Mi se pare enorm de mult. Eu vin din mediul privat, cred că s-ar putea creea condițiile pentru a scurta acest timp. Este enorm de multă birocrație și consider că este inoportună”, a mai subliniat primarul Iulian Soceanu.

După trei ani în care au tot depus proiecte, în Techirghiol încep lucrările care vor schimba fața localității. Ba mai mult, a arătat primarul, în prezent se lucrează la un alt proiect, alături de Primăria Eforie, pentru prelungirea pistei pentru bicicliști, până în zona Belona.

Revenind la Teatrul de Vară, iată cum arată în prezent obiectivul de cultură din Techirghiol, unde se va desfășura, în perioada 21 - 23 iunie a.c., Festivalul pentru Copii și Tineret „Glasul Speranțelor”, eveniment cultural ajuns la a 18-a ediție.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu vedeti ca doar pentru el munceste! Isi face in fata Pub-ului piateta, in dreapta teatru pe care sa il umple cu navete de bere asa cum le pune acum pe scena teatrului. In spate si-a vandut singur terenul cu 35 de euro pe mp. Treziti-va! Ati votat un golan cu o gasca de prostalai in jur.
6
1
Se apropie scadenta.
9
0
intrarea principala in curtea teatrului este ocupata de mesele de la PUB si geamurile de la PUB dau exact in curtea gradinii de vara. Oare conducerea primariei care este si conducerea PUB ului face i-a masuri??
12
0
O sa faci puscarie mai primare, la cum ai cumparat tu terenul cu 40 euro pe metrul patrat in curtea teatrului in anul 2019. Hotie pe fata! Stimati cetateni a cumparat in mijlocul satului teren cu 40 euro dupa ce restauratul lui era construit ilegal cu inca 300 mp mai mult decat teren detinea! si voi cetateni platiti impozite. El a detinut si folosit terenul 10 ani fara sa plateasca nimic, a mai facut si nunti si v-a luat banii. Asta e Pulica
12
0
Perioada de implementare este de 41 de ani???? Mie imi da cu virgula ...
9
0
Bai frustratule, acum ca ai comentat te simti mai bine? Tu oricum vei ramane un lache comentator anonim. Sa-mi spui unde sa-ti trimit o lama, sa-ti tai venele pe lung! Prostii comenteaza, infractorii carcotesc, Fulga face spume insa lucrurile se ridica si raman pentru oras si cetateni. Sa-i sugi pwla mica lui Iulica fara frica de cacati comentatori!
3
9
Iulica pwla mica primarul are afacerea LIPITA de teatrul de vara, acel PUB grotesc imputit plin de scursurile orasului e al lui in caz ca nu stia jun de planeta
14
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218