REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Tehnologia 5G stârneşte contre politice: Sorin Grindeanu trimite scandalul Huawei la CSAT

Tehnologia 5G stârneşte contre politice: Sorin Grindeanu trimite scandalul Huawei la CSAT

Replica API 22 iunie 2019 | 04:02 535

Guvernul României a adoptat joi Strategia 5G pentru România, prin hotărâre de guvern. Posibilitatea ca tehnologia să fie implementată cu ajutorul companiei chineze Huawei, indezirabilă pentru SUA, stârneşte contre politice, scrie stiripesurse.ro

România intenţionează să lanseze în al patrulea trimetru al acestui an o licitaţie privind frecvenţele necesare pentru reţelele de tip 5G, a declarat Alexandru Petrescu, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, citat de agenţia Bloomberg. Licitaţia va fi deschisă tuturor companiilor, inclusiv celor care utilizează echipamente ale grupului chinez Huawei Technologies Co., a afirmat Alexandru Petrescu.

Deputatul PNL Pavel Popescu îl acuză pe ministru, dar şi pe şeful ANCOM, Sorin Grindeanu, de lipsă de profesionalism şi ignoranţă, pentru că ar ignora parteneriatul cu SUA prin faptul că nu exclud o colaborare cu Huawei.

"Nu sunt deloc mirat de oportunismul, lipsa de profesionalism si ignoranta domnilor Alexandru Petrescu - Ministrul Comunicatiilor si Sorin Grindeanu - Presedintele ANCOM. Prin declaratiile lor, cei doi ignora cu buna stiinta parteneriatul strategic cu SUA cat si statutul nostru de membru NATO.

Domnule ministru, daca nici macar nu cititi si nu imi raspundeti interpelarilor si intrebarilor pe care vi le-am trimis cu privire la un subiect atat de important ca si retelele critice 5G care pot afecta securitatea si siguranta Romaniei si a cetatenilor ei, va asigur ca nu veti mai ramane in functie prea mult timp. Siguranta Romaniei poate fi grav afectata fara o analiza detaliata inaintea oricarei decizii cu privire la implementarea infrastructurii 5G.

Reminder domnule Petrescu: pana pe 30 iunie, aveti de completat un document «de analiza a riscurilor» pentru Comisia Europeana. Apoi, urmati pasii decisi de la intalnirea din Praga de acum cateva saptamani. Sau e mai simplu sa stati pe la conferinte si sa va faceti ca nu stiti nimic??", scrie Pavel Popescu pe Facebook.

În replică, Sorin Grindeanu transmite că ANCOM nu decide cine poate să participe la licitaţie, iar dacă se pune problema interzicerii Huawei, decizia este la CSAT şi la Guvern.

"Constat cu surprindere că există politicieni care nu au nicio legătură directă cu domeniul comunicaţiilor însă speculează politicianist tema 5G. Pentru corecta informare a opiniei publice, precizez că instituţia pe care o reprezint are un istoric de succes în organizarea unor licitaţii de succes pentru atribuirea frecvenţelor destinate tehnologiilor 3G si 4G. Ca urmare, îi asigur pe cetăţeni că ANCOM va continua să rămână un arbitru imparţial al pieţei comunicaţiilor din România. Legat de viitoarea licitaţie 5G, precizez că ANCOM doar organizează procesul de licitaţie, conform regulilor stabilite de Guvernul României, prin Hotărâre de Guvern. În privinţa controverselor privind compania Huawei, până în acest moment nu am primit niciun document privind eventuale restricţii din partea instituţiilor cu atribuţii, cum ar fi CSAT, Guvernul României sau alte structuri abilitate prin lege. ANCOM nu are atribuţii în acest sens, fiind o instituţie aflată sub control parlamentar. Pe cale de consecinţă, eventualele clarificări trebuie solicitate altor instituţii, în niciun caz ANCOM", scrie Grindeanu pe Facebook.

Compania Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicaţii din lume, este monitorizată atent în Occident din cauza relaţiilor cu instituţiile guvernamentale din China. Statele Unite acuză că echipamentele Huawei pot fi utilizate de Beijing pentru activităţi de spionaj. Washingtonul îndeamnă ţările aliate să nu accepte echipamente Huawei în reţelele 5G.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Deci, acceptati va rog doar aparatura de spionaj agreata de SUA.
0
0
Totul e posibil pe plantatie. Scapam repede de bastinasi oferindule BUMboane OTRAVITE. Nu degeaba au zis ca am cucerit ROMANIA. Sa le luam pe rand agentia de supravegere a asiguratilor, agentia de resurse energetice, agentia de protectie a consumatorului TOATE SUB PAPUCUL STATULUI PARALEL DIN ISRAEL.
2
0
Cum ziceam. Babele si paranormalii o sa expplodeze de frica. Bai bau mare 5g asta
0
4
moarte 5g!!!!!!!!!zdrentelor, vreti sa ne omorati de tot!!! secaturilor!!!
5
1
Bre e c-am greu cu SATANISTI PLANETARI. Pana la revolutie copiii se nasteau cu ama si tata, acum cu oua mame si un tata, doi tati si o mama ... dar toti copii au cordoane ombilicale. E cind atanisti vor activa retelele de microunde toti copii se vor naste fara cordoane ombilicale WIFI. Ce e greu de priceput. Adica tasul poate fi un peste iar mamele o catea, o galeata... asta e internetul lucrurilor satanizate.
3
2
lasatima draku cu Americani,,sunt niste jefuitori.
3
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218