REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Tehnologica Radion, de la drumuri in Medgidia, la deszapeziri in Constanta

Tehnologica Radion, de la drumuri in Medgidia, la deszapeziri in Constanta

Replica API 10 decembrie 2010 | 00:00 309

De toate pentru toti

De toate pentru toti

Câte bordeie, atâtea obiceie, chiar şi atunci când vine vorba despre deszăpezire! Fiecare primărie, potrivit legii, poate organiza licitaţii fie pentru desemnarea unor firme care să cureţe zăpada şi să împrăştie material antiderapant pe străzile oraşelor, fie pentru desemnarea unor societăţi care să închirieze consiliilor locale utilaje de deszăpezire. La mijloc, în ambele situaţii, sunt banii publici. Şi, din recentele experienţe, lucrurile nu merg deloc bine, chiar dacă autorităţile locale susţin, de fiecare dată, când ninge, că acţiunile de deszăpezire se desfăşoară normal. Plata pentru serviciile de deszăpezire se face din buzunarul primăriilor, adică din buzunarul cetăţenilor.

Când vine vorba despre contractele de deszăpezire, totul secomplică. Unele primării au încheiat, în urma licitaţiilor, contracte cu firmele câştigătoare prin care consiliile locale închiriază cu ora de la aceste societăţi utilaje de deszăpezire. Există şi primării care, în momentul organizării licitaţiei şi semnării contractelor cu societăţile de deszăpezire, au mers pe principiul "cât prestaţi, atât vă dăm". La Constanţa, lucrurile au fost mereu într-o ceaţă totală. În fiecare an, există adevărate discuţii taman în toiul ninsorilor despre cine ar trebui să intervină pe anumite sectoare de drum şi, întotdeauna, "cantitatea masivă de zăpadă a pus în dificultate chiar şi utilajele". Tot anual se schimbă strategiile şi se apelează la tot felul de tertipuri în încercarea de a cheltui cât mai cu folos banii alocaţi pentru deszăpezire. În acest sezon, cei de la Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri Publice au montat o serie de pluguri pe câteva autocamioane aparţinând societăţii Tehnologica Radion. Culmea este că cei de la RAJDP au fost scoşi dintr-o licitaţie publică, pentru construcţia unor drumuri (foarte valoroase) de la Medgidia, chiar de către Tehnologica Radion. Societatea, administrată de controversatul om de afaceri Theodor Berna, are o cotă de activitate de mai mult de 80% din contracte pe bani publici. Aceştia fac practic orice, de la construcţie de imobile şi clădiri comunitare, la construcţie de drumuri şi alte unităţi de infrastructură. Contractul regionalei constănţene de drumuri cu cei de la Tehnologica Radion a fost încheiat mai de mult, însă existau zvonuri (întrucât oficial nimeni nu spune nimic) că "s-a cam stricat căruţa". Totuşi, în astfel de condiţii, se păstrează tradiţia prin care se spune că de sărbători este bine să se "strângă toţi prietenii la aceeaşi masă", iar "moşul să împartă cadouri pentru toţi".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102