REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Temerile Laurei Cosoi, însărcinată în 4 luni cu o fetiță. Analize pe perioada Coronavirusului

Temerile Laurei Cosoi, însărcinată în 4 luni cu o fetiță. Analize pe perioada Coronavirusului

Replica API 3 aprilie 2020 | 00:00 1177

Laura Cosoi

foto: Alex Gălmeanu - blogul personal

Laura Cosoi (36 de ani) are o mulțime de griji în această prioadă, fiind însărcinată a doua oară tot cu o fetiță. A trecut cu bine de primele 16 săptămâni, dar temerile ei nu au scăzut, ci dimpotrivă. A găsit răspunsuri la medicul care îi monitorizează sarcina în această periodă dificilă prin care trecem și auzim la tot pasul despre infectarea cu noul Coronavirus, care face tot mai multe victime. Cu o imunitate și așa scăzută, actrița vrea să știe toate detaliile despre cum se poate proteja și cum ar putea să stea departe de infecțiile virale.

“Gravidele sunt mai susceptibile la infecții virale din cauză ca faptului că imunitatea scade, pentru că organismul mamei să tolereze sarcina. Un alt aspect important este acela că femeile însărcinate sunt mai predispuse la infecții respiratorii și că adesea acestea au un parcurs mai sever comparativ cu femeile de aceeași vârstă, neînsărcinate. Pe de altă parte, infecția cu Coronavirus s-a dovedit că afectează mai ales persoanele aflate în a treia decadă de viață, preponderent bărbații cu comorbidități asociate (diabet, HTA, malignități, boli cronice). Putem spune deci că femeile însărcinate reprezintă o populație cu risc pentru infecția cu Coronavirus, însă riscul rămâne unul relativ redus”, a primit ea lămuriri, pe care le-a publicat ulterior pe blogul personal pentru toate viitoarele mămici.

Laura Cosoi știe că pentru femeile gravide riscul cel mai mare în această perioadă este acela de a face o boală respiratorie cu potențiale complicații.

“Din păcate, suntem la sfârșitul sezonului de gripă sezonieră, când existența acestei infecții slăbește suplimentar organismul gravidei, predispunându-l astfel la alte infecții bacteriene sau virale (…) Există până acum două articole publicate cu serii de caz despre infecția cu Coronavirus în sarcină, totalizând un număr de 18 cazuri și 19 feți. Toate aceste cazuri au fost ușoare/moderate, neînregistrându-se mortalitate maternă sau fetală. Din punct de vedere al medicinei bazate pe dovezi, putem să spunem – deși raportat la un număr mic de cazuri – că infecția cu Coronavirus nu pare să cauzeze o boală respiratorie severă la femeile însărcinate. Aș completă însă aici că, în toate aceste cazuri femeile însărcinate erau sănătoase, fără alte comorbidități și fără complicații ale sarcinii.”, a completat actrița citind medicul.

Laura Cosoi ia în calcul și studiile făcute până în prezent, potrivit cărora reiese că infecția cu Coronavirus în trimestrul al III-lea de sarcină poate să expună gravida la un risc de naștere prematură. În acest caz, există o discuție destul de amplă dacă nașterea prematură a fost una spontană sau una indusă medical, ca urmare a stării de sănătate a mamei. Există mai multe studii care arată că infecțiile virale în sarcină modifică dramatic flora intestinală a mamei, predispunand astfel gravidă la o serie de dismicrobisme. Tocmai aceste dezechilibre ale microbiomului – miliardele de bacterii sănătoase care trăiesc în intestinul nostru – se pare că determină ruptura prematură de membrane și, ca urmare, nașterea prematură.

Din seriile de caz din China reiese că femeile însărcinate infectate cu Coronavirus au născut prematur, majoritar prin cezariană. Indicația de cezariană se pare că a fost dictată de starea de sănătate a mamei și potențialul ei respirator scăzut de a trece printr-un travaliu.

Despre un singur lucru, poate fi însă sigură Laura Cosoi, care a aflat că infecția cu COVID 19 nu traversează barieră placentară și în consecință nu infectează fătul aflat intrauterin. Acesta este un lucru atestat de toate studiile de până acum.

“Ceea ce nu știm încă – pentru că infecția cu Coronavirus este una nouă, iar virusul nu există în populație de destul de mult timp pentru a putea fi studiat în toate trimestrele de sarcină – este cum afectează această infecție gravidele aflate în trimestrul I. Se știe că trimestrul I de sarcină este etapa de morfogeneză, adică de formare a fătului și că în această perioada sarcina este cea mai vulnerabilă la factorii externi. Așa cum am menționat mai sus, din păcate, lipsa de cazuistică până la acest moment face imposibilă consilierea gravidelor cu COVID 19 în trimestrul I. Putem însă să comparăm infecția cu COVID 19 cu infecția SARS din 2003, când mai multe gravide au fost infectate. Atunci, gravidele infectate cu SARS în primul trimestru au pierdut sarcina ca urmare a infecției. Cum, din păcate, la această ora nu există nici vaccin, nici tratament curativ pentru infecția cu COVID 19, gravidele aflate la început de sarcină ar trebui să se comporte ca populație cu risc crescut de infecție și să adopte cele mai stricte măsuri de prevenție primară a infecției”, a mai notat Laura Cosoi pentru aceeași sursă.

Citește mai mult pe: click.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Speram ca vei trece cu bine acest examen.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218