REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Templul Coral, reabilitat cu bani de la Guvern. Sinagoga din Constanţa, o ruină!

Templul Coral, reabilitat cu bani de la Guvern. Sinagoga din Constanţa, o ruină!

Replica API 25 august 2014 | 00:00 452

Investiţie pentru promovarea istoriei Nord-Dobrogene

Investiţie pentru promovarea istoriei Nord-Dobrogene

Pentru unii - mumă, pentru alţii - ciumă! Guvernul României a alocat fonduri pentru reabilitarea sinagogii din Tulcea, însă pentru cea din Constanţa se mai gândeşte dacă ar fi oportun să aloce bani. Până când Guvernul României va decide să reacţioneze în mod pozitiv şi în cazul sinagogii din Constanţa, facem precizarea că la Tulcea a avut loc inagurarea proiectului de reabilitare a Templului Coral.

Sinagoga din Tulcea a fost reabilitată cu ajutorul Guvernului României. Ceremonia a debutat vineri cu dezvelirea plăcilor de marmură, în cinstea celor care au contribuit la renovarea sinagogii şi un serviciu religios săvârşit de rabinul Rafael Shaffer şi de prim - cantorul Iosef Adler. Cei prezenţi la eveniment au vorbit despre importanţa acestei investiţii pentru promovarea istoriei Nord-Dobrogene şi pentru viaţa culturală din această zonă a României. "Reabilitarea unei clădiri de patrimoniu aduce un plus de valoare judeţului nostru şi demonstrează, încă o dată, faptul că suntem conştienţi de valorile noastre şi suntem capabili să evidenţiem una dintre caracteristicile definitorii pentru Nordul Dobrogei: multiculturalitatea acestui complex etnic. Templul Coral, construit în urmă cu peste un secol, este una dintre puţinele clădiri care s-au păstrat din fostul cartier evreiesc", a transmis vicepreşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Vasile Strat. Dacă la Tulcea Guvernul României a găsit fondurile necesare pentru reabilitarea sinagogii, la Constanţa situaţia este în continuare una tristă. Ultima sinagogă din Constanaţa este acum o ruină. Autorizaţia de construire a lăcaşului de cult evreiesc a fost eliberată pe 12 aprilie 1910. Iniţiativa construirii sinagogii a aparţinut preşedintelui Comunităţii israelite din Constanţa, P. Şapira, iar construirea lăcaşului de cult mozaic s-a făcut după proiectul realizat de Anghel Păunescu. Înainte de 1941 comunitatea evreiască din Constanţa număra 2.500 de membri, astăzi se mai găsesc câţiva evrei care iau parte activă la viaţa comunităţii. Comunitatea Evreilor din Constanţa a încercat în repetate rânduri să salveze Sinagoga Mare din Constanta, dar fără succes. Sinagoga nu a putut fi reabilitată din lipsă de fonduri. Reamintim că, de dată recentă, comunitatea evreiască din Constanţa şi-a desemnat un nou preşedinte, în persoana lui Sorin Lucian Ionescu, director de programe la TV Neptun. Conform acestuia, comunitatea de la malul mării mai numără, la ora actuală, circa 50 de membri.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367