rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 21 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Tenesmele vezicale: simptome, cauze, tratament

Tenesmlele vezicale reprezintă unul dintre mai multe tipuri diferite de incontinență, incapacitatea de a controla urinarea, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Tenesmele vezicale sau senzația incompletă de urinare apare atunci când nu reușești să îți golești complet vezica urinară. Acest lucru duce la o vezică urinară excesiv de plină și la urină care se scurge în mod neașteptat, chiar dacă nu simți nevoia de a urina.

Este posibil să simți sau nu că vezica urinară este plină. Scurgerea, care poate provoca jenă și disconfort, nu este singura problemă. Urina rămasă în vezică este un teren propice pentru bacterii. Acest lucru poate duce la infecții repetate ale tractului urinar.

Simptome tenesme vezicale

Dacă nu reușești să urinezi complet, vezica urinară și mușchii acesteia se pot lăsa în jos, în timp. Cu cantități mai mari de urină reținute în vezică constant, urina se va scurge atunci când nu dorești și este posibil să ai o senzație permanentă de plenitudine.

Așadar, simptomele tenesmelor vezicale includ:

• eliberarea bruscă de urină;

• senzația de plinătate în vezica urinară chiar și după ce mergi la toaletă;

• scurgeri de urină în timpul somnului;

• un flux de urină care se oprește și repornește în timpul urinării; fluxul este slab și lent;

• dificultate la urinare chiar și atunci când simți nevoia de a urina.

Prevalență tenesme vezicale

Spre deosebire de alte tipuri de incontinență, tenesmele vezicale sunt mai frecventă la bărbați decât la femei.

Cauze tenesme vezicale

Cea mai frecventă cauză la bărbați este mărirea prostatei, care împiedică fluxul de urină din vezică. Alte cauze posibile ale tenesmelor vezicale includ:

• blocaje ale uretrei (tubul care transportă urina de la vezica urinară în exteriorul corpului): un blocaj la nivelul tractului urinar, cum ar fi un calcul la vezica urinară sau o tumoare a tractului urinar care îngustează uretra; când blocajul apare la bărbați, este, de obicei, cauzat de o prostată mărită (hiperplazie benignă de prostată/ HBP), cancer de prostată sau îngustarea uretrei;

• mușchii slabi ai vezicii urinare;

• leziuni ale nervilor care afectează vezica urinară;

• boli care afectează nervii, cum ar fi diabetul sau scleroza multiplă, și modifică capacitatea unei persoane de a simți plenitudinea vezicii urinare sau care reduc capacitatea acesteia de a se contracta;

• slăbiciune în mușchiul care expulzează urina din vezica urinară (detrusor), astfel încât să nu poată goli vezica urinară în mod normal;

• anumite medicamente, inclusiv unele anticonvulsivante și antidepresive, care afectează semnalele nervoase către vezica urinară.

Diagnostic tenesme vezicale

Dacă ai probleme cu incontinența, este important să discuți cu medicul tău. Determinarea tipului de incontinență cu care te confrunți și a celui mai bun tratament pentru tine va începe cu analiza simptomelor și istoricului tău medical.

Medicul îți poate pune întrebări, precum:

- Cât de des mergi la toaletă?

- Când mergi la toaletă, ai probleme cu pornirea sau oprirea fluxului de urină?

- Ai scurgeri de urină în timpul anumitor activități? Ai scurgeri constant?

- Ai scurgeri de urină înainte de a ajunge la toaletă?

- Simți durere sau senzație de arsură când urinezi?

- Te confrunți cu infecții frecvente ale tractului urinar?

- Te-ai accidentat la spate?

- Ai o afecțiune care ar putea interfera cu funcționarea vezicii urinare?

- Ce medicamente iei?

De asemenea, medicul va efectua un examen fizic și va căuta semne de deteriorare a nervilor care afectează vezica urinară și rectul. În funcție de rezultatele examinării, medicul tău te poate îndruma către un specialist urolog sau neurolog.

Testele pentru a diagnostica tenesmele vezicale sunt adesea necesare. Acestea pot include:

• testul de stres al vezicii urinare: medicul va verifica dacă pierzi urină atunci când tușești;

• cateterizarea: după ce mergi la toaletă și îți golești vezica urinară, medicul introduce un cateter pentru a vedea dacă iese mai multă urină. O vezică urinară care nu se golește complet ar putea indica tenesme vezicale.

• analiza de laborator a urinei pentru a verifica semne de infecție, semne de pietre la rinichi sau alte anomalii.

• ecografie: se efectuează un test imagistic pentru a vizualiza organele interne, cum ar fi vezica urinară, rinichii și ureterele. Acest lucru poate fi folosit și pentru a măsura cât de multă urină rămâne în vezica urinară după ce îți golești vezica.

Dacă diagnosticul nu este încă clar, medicul îți poate recomanda efectuarea unei testări urodinamice. Testarea urodinamică poate evalua contracțiile vezicii urinare, presiunea vezicii urinare, fluxul de urină, semnalele nervoase și scurgerile.

Alte teste pentru confirmarea unui diagnostic pot include:

• cistoscopia, un test care examinează interiorul vezicii urinare cu o lunetă mică numită cistoscop;

• o scanare CT pentru a evalua rinichii și vezica urinară;

• pielograma intravenoasă (IVP): un examen cu raze X în care îți este injectată o substanță de contrast și ți se efectuează o radiografie a rinichilor, ureterelor (tuburile care transportă urina de la rinichi la vezică) și vezicii urinare.

În timp ce problema este investigată, vezica nu se va goli în mod corespunzător și există riscul ca urina reziduală care rămâne în vezică să se infecteze. Acest lucru poate cauza complicații și probleme suplimentare.

Tratament tenesme vezicale

Tratarea tenesmelor vezicale poate fi dificilă, dar pentru unii bărbați cu prostată mărită, tratamentul cu medicamente numite blocante alfa-adrenergice poate ajuta la relaxarea mușchilor de la baza uretrei și permit urinei să treacă din vezică.

Urinarea programată la fiecare 2-3 ore poate ajuta la menținerea vezicii urinare goale. În plus, după ce mergi la toaletă, mai așteaptă 30 de secunde pentru a vedea dacă poți urina din nou. Acest lucru poate ajuta, de asemenea, la golirea vezicii urinare.

Dacă medicamentele nu ameliorează tenesmele vezicale, medicul îți va indica să folsești un cateter pentru a te asigura că vezica urinară este golită când mergi la toaletă.

Un cateter este un tub foarte subțire, flexibil, care permite scurgerea urinei. Acesta se introduce în vezica urinară prin uretră.

Medicul sau asistenta medicală te poate învăța cum să te autocateterizezi. Procesul este simplu, iar cateterele de unică folosință sunt suficient de mici pentru a fi purtate în geantă sau în buzunar și sunt ușor de aruncat după utilizare.

Poate fi necesară o intervenție chirurgicală, dacă tenesmele vezicale sunt cauzate de un blocaj, cum ar fi mărirea prostatei.

Tratament tenesme vezicale la femei

Femeile pot fi tratate pentru tenesme vezicale cu:

• Un cateter - diferite tipuri de catetere includ:

i. autocateterizare intermitentă: o femeie introduce un cateter curat atunci când este necesar să urineze, de obicei de 3 sau 4 ori pe zi;

ii. cateter permanent: cateterul rămâne în vezica urinară continuu. Infecțiile tractului urinar sunt mai probabil să apară cu utilizarea pe termen lung a unui cateter permanent decât cu autocateterizarea intermitentă.

• Intervenție chirurgicală - poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a corecta problemele care provoacă incontinență excesivă, cum ar fi obstrucțiile sau creșterile anormale ale tractului urinar.

• Medicamentele sunt rareori utilizate pentru a trata tenesmele vezicale la femei.

Tratament tenesme vezicale la bărbați

Bărbații pot fi tratați pentru tenesme vezicale cu:

• Intervenție chirurgicală: Incontinența de preaplin cauzată de o prostată mărită este adesea tratată cu o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta obstrucția, inclusiv rezecția transuretrală a prostatei (TURP), o procedură comună folosită pentru a trata hiperplazia benignă de prostată (BPH).

• Un cateter: Unii bărbați pot avea nevoie de un cateter pentru a permite vezicii urinare să se golească în mod normal.

• Medicamentație: Medicamentele pot fi folosite pentru a micșora prostata. Acest lucru eliberează presiunea asupra uretrei, astfel încât vezica urinară să se poată goli mai normal, mai bine.

Recomandări tenesme vezicale

• Evită să stai deasupra toaletei! Confortul și intimitatea sunt necesare pentru a urina ușor. Femeile trebuie să se așeze întotdeauna corect pe toaletă, cu picioarele sprijinite pe podea; aceasta ajută mușchii planșeului pelvin să se relaxeze și oferă suficient timp pentru a goli complet vezica urinară.

• După urinarea inițială, ridică-te, mișcă-te, apoi așează-te din nou pe toaletă și încearcă iar să urinezi.

• Unii oameni consideră că aplecarea înainte și așezarea coatelor pe genunchi pot fi de ajutor. Alte femei constată că trebuie să aștepte cinci minute după ce au urinat prima dată și apoi să încerce să repete urinarea.

• Aplecarea înainte (și balansarea) poate favoriza urinarea.

• După ce ai terminat de urinat, strânge mușchiul pelvian și apoi relaxează-l pentru a încerca să urinezi complet.

• Atingerea vezicii urinare poate ajuta la declanșarea unei contracții în unele cazuri. Mângâierea sau gâdilatul în zona joasă a spatelui poate stimula urinarea și s-a raportat că este de ajutor la unii pacienți.

• Sunetul apei poate favoriza contractarea mușchilor vezicii urinare.

marţi, 25 ianuarie 2022364
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
Replica te ajută să câștigi 10 invitații duble la NEVERSEA!
GANDUL.RO
'Eu am ucis-o pe Prințesa Diana! Știa prea multe secrete!' - A recunoscut pe patul de moarte
Comentarii
mai mult...Sănătate
21 mai 14:42SănătateRezistența la antibiotice se dezvoltă mai repede decât se credea

Bacteriile patogene dezvoltă rezistență la antibiotice mult mai repede decât se aștepta comunitatea științifică....170

21 mai 00:00SănătateRiscul de a dezvolta demență, crescut prin consumul de mezeluri167
21 mai 00:00SănătateConsumul de cereale integrale poate reduce factorii de risc cardiovascular175
21 mai 00:00SănătateStudiu: Aspirina poate scădea riscul de deces al bolnavilor de cancer

Pacienților cu o gamă largă de cancere care iau aspirină ca parte a tratamentului lor le-ar putea scădea riscul de...193

21 mai 14:34SănătateBilirubina la adulți: ce este, ce semnifică creșterea valorilor, de câte tipuri este200
21 mai 00:00SănătateVariola maimuței: OMS avertizează autoritățile să ia 'măsuri intensive de sănătate publică'203
21 mai 00:00SănătateAdela Cojan, CNAS: Rolul medicului de familie este esenţial în sistemul de sănătate

Medicul de familie este cea mai importantă verigă în îngrijirea populaţiei, iar rolul său este esenţial în...182

21 mai 00:00SănătateSpecialist: Numărul cazurilor de pacienţi cu boli inflamatorii intestinale a crescut în ultimii 20 de ani182
21 mai 00:00SănătateRafila: Dezvoltarea cercetării în domeniul funcţionării celulelor va schimba radical practicarea medicinei168
21 mai 00:00SănătateSocietatea Naţională a Medicilor de Familie: Ororile războiului afectează şi starea sufletească şi mentală

Societatea Naţională de Medicina Familiei a transmis, joi, practicienilor în domeniu din întreaga lume felicitări...169

21 mai 00:00SănătateINSP: 323 de cazuri de gripă clinică, la nivel naţional194
21 mai 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 125 persoane cu COVID-19, la terapie intensivă186
Vremea
23.8°18.7° - 23.8° sâmbătă, 21 mai 2022
ConstanțaUmiditate: 57%
Vânt: 5.08 m/s
Presiune: 1012 milibari

Loto
6/496113217157
5/40282520212419
joker344224173915
Horoscop
mai mult...SPSportRT
21 mai 23:44SportFotbal: TAS a respins cererea CSA Steaua privind suspendarea barajului de promovare în Liga I

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS) a respins cererea Clubului Sportiv al Armatei Steaua privind...350

21 mai 23:43SportReal Madrid, contract de 360 de milioane de euro pentru exploatarea stadionului

Real Madrid a încheiat un contract de 360 de milioane de euro cu fondul de investiţii Sixth Street şi compania...368

21 mai 23:44SportScandal la finala Cupei României! Fanii lui Sepsi s-au întors cu spatele la intonarea imnului României

Formaţia Sepsi Sfântu Gheorghe a câştigat, joi seară, pentru prima dată Cupa României, învingând în finală,...885

21 mai 23:45SportImnul așa-zisului Ținut Secuiesc s-a auzit din nou într-o competiție sportivă

Imnul așa-zisului Ținut Secuiesc s-a auzit din nou într-o competiție sportivă. Totul s-a întâmplat sub privirile...560

Local
21 mai 00:05LocalUn minor din Năvodari, cercetat pentru evadare!

La data de 20 mai a.c., polițiști din cadrul Poliției orașului Năvodari au identificat, pe strada Rândunelelor din...328

21 mai 00:05LocalUn ciutan a spart o casă în timp ce se afla în arest la domiciliu!

În urma cercetărilor într-un dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunii de furt calificat, polițiști din...394

21 mai 00:05LocalDacă l-ați văzut pe acest bărbat, sunați la 112

486

21 mai 00:04LocalCondamnați la închisoare pentru înșelăciune!

La data de 19 mai a.c., polițiști din cadrul Serviciului Investigații Criminale au identificat 2 bărbați, de 24,...485

21 mai 00:04LocalAtenție la depășiri și la viteză! Polițiștii rutieri fac razii!

La data de 19 mai a.c., polițiști din cadrul Serviciului Rutier au desfășurat o acțiune pe linia prevenirii și...325

21 mai 00:04LocalConcurs de bețivani la volan, pe străzile din Constanța

La data de 20 mai a.c., în jurul orei 1.00, polițiști din cadrul Biroului Rutier Constanța au identificat un...395

21 mai 17:00LocalDragoste cu năbădăi cu un fost pușcăriaș

O femeie a mers în instanță, solicitând un ordin de protecție pe numele concubinului său, George Cătălin...937

21 mai 00:05LocalAtenție, se oprește apa în localitatea Valu lui Traian!

RAJA S.A. va executa lucrări de remediere a unei avarii pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 400 mm, din...338

21 mai 00:06LocalZip Escort susține ”maratonul nisipului” 2022

334

Politică
21 mai 00:00PoliticăCiucă: Firmele în continuă extindere, poli de dezvoltare pentru regiunile în care îşi desfăşoară activitatea

Companiile în continuă extindere reprezintă poli de dezvoltare pentru regiunile în care îşi desfăşoară...202

21 mai 00:04PoliticăPrefectul Capitalei refuză să atace în instanţă două autorizaţii de construire ilegale

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, îl acuză pe prefectul Toni Greblă că refuză să atace în instanţă două...434

21 mai 00:04PoliticăMinistrul Bogdan Aurescu respinge ferm acuzațiile Rusiei

383

21 mai 00:04PoliticăPlanul de combatere a cancerului va fi lansat în Parlament

Consilierul prezidenţial Diana Păun a anunţat, vineri, că, în "viitorul apropiat", va fi lansată în Parlament...329

21 mai 00:05PoliticăLocuitorii beneficiază de fonduri europene pentru managementul apei

Investiţiile în managementul apei, din Anghel Saligny şi din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR),...299

21 mai 00:05PoliticăSalariaţii şi foştii salariaţi - acces online la datele proprii din Revisal

665

Interviuri
16 apr 00:39InterviuriHoria Țuțuianu: Nu știu câtă răbdare vor mai avea constănțenii la atâta incompetență. Video

De când a ajuns la Guvernare, PSD a reușit să inițieze mai multe proiecte de legi, unele dintre ele fiind și...4197

14 apr 00:41InterviuriCristian Cîrjaliu: Atât timp cât nu iau niciun ban de la nimeni în mod necuvenit, dorm foarte liniștit

Este unul dintre acei primari care, dacă nu ar fi existat, ar fi fost inventat. În ciuda contestațiilor venite din...3395

12 apr 00:05InterviuriMihai Lupu: Nu sunt dușman cu Huțucă! Mai avem și opinii diferite! Video

3530

5 mai 22:01InterviuriDelicoti: Legislația este problema reală a României în ceea ce privește administraţia publică! Video

Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, a fost prezent în studioul Replica de Constanţa, miercuri, 4 mai, în...1670

20 apr 00:04InterviuriLică Neagu: Tariful la taximetrie va fi de maxim 3,5 lei/km! Video

Lică Neagu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Șoferilor din România, s-a aflat marți, 19 aprilie,...1935

16 apr 00:38InterviuriNiculescu: Am plafonat prețurile la gaze și energie printr-o nouă schemă de sprijin. Video

George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, vineri,...3175

9 apr 00:08InterviuriAnca Ghițulescu, director executiv DGASPC: Avem o mare problemă cu centrele pentru adulți! Video

Centrele pentru adulți din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța sunt...2405

7 apr 14:34InterviuriFelicia OVANESIAN (I): Sunt singurul funcționar din cadrul primăriei care nu face nimic fără să știe primarul. VIDEO

Felicia Ovanesian, city managerul municipiului Constanța, este al doilea om în Primăria Constanța, după primarul...6185

8 apr 00:10InterviuriFelicia Ovanesian îi răspunde lui Ionuț Rusu: Neinspirat, agresiv și puțin nepoliticos. VIDEO

11478

Monden
21 mai 00:00MondenDouă filme britanice îşi dispută afişele sălilor de cinema nord-americane

Două filme britanice din genuri diferite, filmul de epocă "Downton Abbey: A New Era" şi filmul horror "Men", sunt...174

21 mai 00:00MondenCannes 2022: Rithy Panh, preşedintele juriului TikTok, a demisionat

Regizorul franco-cambodgian Rithy Panh a decis să demisioneze din funcţia de preşedinte al primului juriu TikTok,...163

21 mai 00:00Monden'Mariupolis 2', ultimul film al lui regizorului Mantas Kvedaravicius, ucis în Ucraina, a fost proiectat la Cannes

176

21 mai 00:00MondenAl doilea sezon al serialului 'Squid Game', lansat la sfârşitul anului 2023 sau în 2024

Al doilea sezon al serialului "Squid Game" ("Jocul calamarului"), cea mai de succes producţie din istoria platformei...189

21 mai 00:00MondenAcademia Americană de Film restabileşte criteriile de dinaintea pandemiei pentru filmele care aspiră la Oscar

Academia Americană de Film a decis să restabilească criteriile pentru filmele care intră în cursa premiilor Oscar...174

21 mai 00:00MondenSissi inspiră din nou cineaştii: Viaţa împărătesei, subiectul mai multor lungmetraje şi seriale

La 125 de ani de la moartea sa, Sissi, împărăteasa rebelă cu un destin tragic, inspiră din nou cineaştii aflaţi...190

21 mai 00:00MondenKirill Serebrennikov a condamnat războiul din Ucraina cu prilejul premierei la Cannes a filmului său ''Tchaikovsky's wife'

Regizorul rus aflat în exil Kirill Serebrennikov a luat poziţie miercuri împotriva războiului din Ucraina după...186

21 mai 19:27MondenCântăreţul Ed Sheeran a devenit tată pentru a doua oară

Cântăreţul britanic Ed Sheeran a devenit tată pentru a doua oară după ce soţia lui, Cherry Seaborn, a născut o...349

21 mai 13:49MondenA murit celebrul compozitor Vangelis

922

Mapamond
21 mai 00:00MapamondMarea Britanie pune la dispoziţie un vaccin împotriva variolei maimuței pe fondul răspândirii în Europa

Câteva cazuri de variola maimuţei depistate în Marea Britanie au determinat autorităţile să pună la dispoziţie...173

21 mai 00:00MapamondParchetul ucrainean cere închisoare pe viaţă pentru primul soldat rus judecat pentru crimă de război

Parchetul ucrainean a cerut joi închisoare pe viaţă împotriva unui soldat rus, la primul proces pentru crimă de...174

21 mai 19:29MapamondRusia este dispusă să reia negocierile cu Ucraina

436

21 mai 00:00MapamondGermania: O persoană a fost rănită prin împuşcare într-o şcoală la Bremerhaven

O persoană a fost rănită joi prin împuşcare într-o şcoală din centrul oraşului Bremerhaven, în nordul...186

21 mai 19:28MapamondUn tribunal din Kiev a decis arestarea lui Viktor Ianukovici

Tribunalul Districtual Pechersk din Kiev a decis arestarea fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, care a...625

21 mai 00:00MapamondOMS a aprobat omologarea de urgenţă pentru vaccinul chinez anti-COVID Convidecia

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a acordat omologarea de urgenţă pentru vaccinul anti-COVID Convidecia...188

21 mai 19:46MapamondVladimir Putin ar putea fi înlăturat de la putere pe 3 iunie

Înalţii oficiali de securitate ai lui Vladimir Putin cred că războiul din Ucraina este „pierdut”, ceea ce face...665

21 mai 01:14MapamondMacron vrea un răspuns rapid al UE la cererea de aderare a Republicii Moldova

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că vrea ca Uniunea Europeană să emită "un aviz rapid" la...454

21 mai 19:47MapamondÎn Finlanda nu vor fi arme nucleare sau baze militare NATO după aderare

470

Sănătate
21 mai 00:00SănătateAdela Cojan, CNAS: Rolul medicului de familie este esenţial în sistemul de sănătate

Medicul de familie este cea mai importantă verigă în îngrijirea populaţiei, iar rolul său este esenţial în...182

21 mai 00:00SănătateSpecialist: Numărul cazurilor de pacienţi cu boli inflamatorii intestinale a crescut în ultimii 20 de ani

Accesul la medicamente de ultimă generaţie, la suplimente şi nutriţie corespunzătoare, simplificarea traseului...182

21 mai 00:00SănătateRafila: Dezvoltarea cercetării în domeniul funcţionării celulelor va schimba radical practicarea medicinei

168

21 mai 00:00SănătateStudiu: Aspirina poate scădea riscul de deces al bolnavilor de cancer

Pacienților cu o gamă largă de cancere care iau aspirină ca parte a tratamentului lor le-ar putea scădea riscul de...193

21 mai 14:34SănătateBilirubina la adulți: ce este, ce semnifică creșterea valorilor, de câte tipuri este

Bilirubina este un pigment biliar, derivat al hemoglobinei, care se găsește în sânge, bilă (fiere) și în calculii...200

21 mai 00:00SănătateVariola maimuței: OMS avertizează autoritățile să ia 'măsuri intensive de sănătate publică'

Variola maimuței este o zoonoză silvatică cu infecții umane incidentale care apar de obicei în zonele împădurite...203

21 mai 00:00SănătateSocietatea Naţională a Medicilor de Familie: Ororile războiului afectează şi starea sufletească şi mentală

Societatea Naţională de Medicina Familiei a transmis, joi, practicienilor în domeniu din întreaga lume felicitări...169

21 mai 00:00SănătateINSP: 323 de cazuri de gripă clinică, la nivel naţional

Institutul Naţional de Sănătate Publică informează joi că, în săptămâna 9 - 15 mai, au fost raportate 323 de...194

21 mai 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 125 persoane cu COVID-19, la terapie intensivă

186

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT