REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Teodorovici a lămurit ‘misterul’ miliardului de euro care e lipsă la bugetul de stat

Teodorovici a lămurit ‘misterul’ miliardului de euro care e lipsă la bugetul de stat

Replica API 21 iulie 2018 | 23:47 234

Prezent la Constanţa,

Prezent la Constanţa,

Eugen Teodorovici

De dată recentă, consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a anunţat la Antena 3 că se va da amnistie fiscală, că se va reduce preţul gazelor, că se vor construit 3 autostrăzi etc. Prezent la Constanţa, vineri, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a fost nevoit să “scoată castanele din foc”. Teodorovici a declarat că plafonarea preţului pentru gaze va fi discutată atunci când „toţi vom fi pregătiţi”: „Acest subiect nu-l discutăm, l-am scos de pe site şi vom discuta despre un astfel de subiect când toţi vom fi pregătiţi. Când vom înţelege ce înseamnă să ai concurenţă în piaţa reală, să înţelegem de ce ar trebui să facem acest lucru şi multe altele”.

„Având cei doi operatori din piaţă, asta nu înseamnă concurenţă şi e de manual acest lucru şi e de manual şi cum se întâmplă lucrurile în piaţă”, a adăugat Eugen Teodorovici. „Pentru mine, ca stat, interesul este nu de a face cele două companii profit, ci de a lăsa în economie un preţ care sa încurajeze dezvoltarea economică. O astfel de limitare în timp sau pentru o perioadă de timp poate să aibă beneficii pentru consumatorii casnici şi pentru consumatorii industriali.

Adică exact în partea noastră de economie. Şi lucrurile pot sa fie foarte bune. Repet, dacă ar fi o concurenţa reală, lucrurile ar sta altfel. Dar poate o să vedeţi şi nişte cifre, cam cât produc, cam cât ar trebui să coste, cum variază, cum cresc preţurile pe rând, unul odată, celălat revine, creşte celălalt preţul după aceea şi se aliniază unul după celălat şi le cresc nejustificat”, a mai explicat Teodorovici.

Apoi, Teodorovici a fost întrebat şi cu privire la amnistia fiscală. Din nou, ministrul, vizibil iritat, dar cu zâmbet pe buze, a declarat că... se fac analize. “Sunt analize care se fac la Ministerul Finanţelor Publice pentru a vedea exact în limita prevederilor europene ca să nu avem probleme pe ajutor de stat care ar fi posibilele scenarii. În 2015, a fost, într-adevăr, o astfel de amnistie. Dacă se plătea în principal până la anumită dată, se ştergeau penalităţile şi jumătate din dobânzi, dacă îmi aduc aminte bine în octombrie 2015.

Acum subiectul este altul sau dorinţa ar fi alta”, a declarat Teodorovici. El a adăugat că va exista o discuţie şi cu Comisia Europeană, dar şi faptul că până la finele lunii august va fi gata o analiză privind amnistia fiscală.

Mai puţin “dureroasă” pentru ministru au fost, în schimb, întrebările despre contrabanda cu ţigări şi securizarea graniţelor. Referitor la acest subiect, Teodorovici a declarat: “Un miliard de euro la bugetul de stat anual România pierde pentru faptul că sunt foarte multe produse de contrabandă, ţigări, care intră în special prin punctele de frontieră. Şi atunci, cred că un obiectiv foarte important pentru anul acesta şi anul care urmează este acela de a securiza în prima fază cel puţin partea de puncte vamale pe graniţa cu Moldova, Ucraina şi Serbia.

Adică, în primul rând să avem la nivelul Ministerului de Finanţe toată infrastructura, să fie într-un singur loc. Astăzi sunt puncte vamale unde infrastructura aparţine Ministerului de Finanţe şi unele puncte vamale unde este împărţită cu Ministerul Transporturilor, cu consilii locale, Finanţe şi atunci este greu să faci o finanţare imediată atunci când e nevoie”. Ministrul a susţinut, în acest context, că la graniţele respective vor fi instalate scannere pe fiecare linie de intrare în ţară, pentru a fi verificate toate transporturile, nu doar “pe eşantioane”.

“Pe toate liniile de intrare în ţară, pe liniile vamale de care v-am spus, vor fi instalate scannere fixe ca să facem verificarea 100%, şi nu pe eşantion. Dacă faci în România pe eşantion, eşantionul o fi ăla care nu găseşte nimic şi restul trec pe partea cealaltă. Miliardul de euro pe ţigări de unde credeţi că e lipsă la bugetul de stat? Pe un astfel de mecanism”, afirmat Teodorovici, care a adăugat că se doreşte un alt sistem de management al respectivelor puncte vamale.

A.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Banii sunt la PSD
6
1
STIAM CU TOTI ESTE IN CONTUL LUI CATALIN GRASA SA II TREBUIASCA POATE CIND VA MERGE LA PUSCARIE.
3
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367