REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Teodorovici: Anunţul Fitch reprezintă o recunoaştere a faptului că România are o creştere economică sustenabilă

Teodorovici: Anunţul Fitch reprezintă o recunoaştere a faptului că România are o creştere economică sustenabilă

Replica API 19 noiembrie 2018 | 00:00 382

Eugen Teodorovici

Anunţul agenţiei Fitch Ratings privind reconfirmarea ratingului de ţară reprezintă o nouă recunoaştere a faptului că România se bucură de o creştere economică sustenabilă, care contribuie la întărirea încrederii investitorilor în economia ţării, susţine ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

Fitch a reconfirmat vineri atât calificativul recomandat investiţiilor aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală, cât şi perspectiva stabilă.

"Anunţul Fitch Ratings reprezintă o nouă recunoaştere a faptului că România se bucură de o creştere economică sustenabilă, care va contribui la întărirea încrederii investitorilor în economia ţării noastre, precum şi în perspectivele solide de dezvoltare ale acesteia", apreciază Eugen Teodorovici, într-un comunicat al ministerului de resort remis sâmbătă AGERPRES.

Decizia Fitch este susţinută de nivelurile moderate ale datoriei publice şi al PIB-ului pe cap de locuitor, precum şi de evoluţia pozitivă a indicatorilor dezvoltării umane care sunt superiori altor emitenţi suverani din aceeaşi categorie de rating recomandată pentru investiţii 'BBB', se precizează în comunicat.

Pentru anul 2018 agenţia internaţională de rating estimează încadrarea deficitului bugetar în ţinta de 2,96% (conform metodologiei ESA).

"Agenţia de rating subliniază diminuarea riscului de supraîncălzire a economiei şi prognozează pentru anul 2018 o creştere a PIB-ului real de 3,5%, iar pentru 2019 şi 2020 o diminuare a acestuia la 3,2% şi, respectiv, 3%, pe fondul încetinirii creşterii economice în UE şi a înăspririi politicii monetare, precum şi în condiţiile reducerii stimulentelor de natură fiscală", arată comunicatul MFP.

De asemenea, Fitch apreciază că principalii factori care ar putea conduce la o îmbunătăţire a ratingului de ţară sunt: reducerea riscurilor instabilităţii la nivel macroeconomic şi îmbunătăţirea credibilităţii politicilor macroeconomice, asigurarea consolidării fiscale care ar îmbunătăţi traiectoria pe termen lung a ponderii datoriei publice în PIB, precum şi îmbunătăţirea susţinută a finanţelor externe.

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută al României la "BBB minus", perspectiva asociată fiind stabilă, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

Plafonul de ţară al României a fost confirmat la "BBB plus", iar calificativul pe termen scurt în valută şi monedă locală a fost confirmat la "F3". Ratingul României pentru datoriile pe termen lung în monedă locală a fost menţinut la "BBB minus", cu perspectivă stabilă.

"Ratingul de tip investment grade atribuit României este sprijinit de nivelul moderat al datoriei publice şi indicatorii privind PIB-ul per capita şi dezvoltarea umană, care sunt mai sus decât în cazul altor ţări cu rating "BBB". Acestea ponderează nivelul deficitelor de cont curent şi bugetar, în timp ce datoria externă netă este mai ridicată decât a altor ţări cu rating "BBB", iar politica fiscală pro-ciclică reprezintă un risc la adresa stabilităţii macroeconomice", susţine Fitch.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ptr ca replica sa admita ceea ce ei traduc-nepermis- ai dreptul, conform votului din parlament, de mai multe ori, pana obtii ce doresti Am afiramt ca aceasta crestere este invers proportionala cu puterea de cumparare si ma intrebam daca acest termen matematic este cunoscuit de acesti licentiati, la batranete, conta cost, la facultatile infiintate de vesnica abramburica, care, pe parcursul atrei mandate in fruntea invatamantului romanesc, a distrus ce mai avea viata. Si inca un aspect legat de ciordache cu faimosul gest in urna caruia am luat la cunostinta, nu ca nu ne-am fi imaginat, de ;;CO
3
0
Bai animalelor, bbb minus inseamna risc major futu-va-n gat de hoti !!! Muie cu cacat tziganului orlando, muie dragnea, muie pesede !!!
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614