REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Terapia hiperbară - aplicații în osteonecroze și piciorul diabeticului

Terapia hiperbară - aplicații în osteonecroze și piciorul diabeticului

Replica API 3 august 2020 | 00:00 1145

În ultimii ani, terapia cu oxigen hiperbară a fost recomandată și folosită în numeroase afecțiuni medicale. Specialiștii spun că această metodă complementară terapiilor clasice este utilă celor care suferă de diabet, tulburări neurovegetative, osteonecroze. Procedura dă rezultate favorabile și în rejuvenarea pielii.

În 1662, un cleric britanic pe nume Henshaw a construit prima cameră hiperbarică - o încăpere sigilată cu burduf și valve în care trata anumite boli respiratorii. În 1940, terapia cu oxigen hiperbarică a devenit tratament standard pentru scafandrii militari din Statele Unite ale Americii. De atunci, această metodă de tratament s-a răspândit şi în lumea civilă, în anii 60, odată cu descoperirea efectelor benefice ale oxigenului hiperbaric în tratarea intoxicaţiei cu monoxid de carbon, scrie doc.ro.

Cum funcționează oxigenoterapia hiperbară

Terapia hiperbară sau oxigenoterapia hiperbară este o metodă de tratament care presupune plasarea pacientului într-o încăpere care conţine oxigen pur sau aer îmbogăţit în oxigen, la o presiune superioară celei atmosferice. În funcție de gravitatea afecțiunii, specialiștii spun că sunt necesare cel puțin 10 ședințe de tratament. Terapia hiperbară nu este recomandată celor care suferă de claustrofobie.

Cei care apelează la această metodă complementară de tratament trebuie să respire oxigenul într-o cameră de tratament unde presiunea este de trei ori mai mare decât cea a aerului pe care îl respirăm în mod normal. Sângele transportă acest oxigen în tot corpul. În felul acesta sunt combătute bacteriile și este stimulată eliberarea de celule stem, care accelerează vindecarea țesuturilor lezate.

Aplicată cu succes în osteonecroze

Traumatismele la nivelul genunchilor, oaselor mici ale mâinii și piciorului pot duce la apariția osteonecrozelor, în special în cazul sportivilor de performanță. Acestea apar din cauza întreruperii fluxului sangvin în zonele unde sunt puține legături între celulele osului. Astfel, țesuturile care înconjoară locul leziunii nu mai primesc oxigen, ceea ce împiedică vindecarea.

În acest sens, terapia hiperbară este de ajutor celor care au suferit traumatisme și fracturi. Mediul presurizat al camerei ajută la retragerea edemului și crește presiunea sângelui în zonele lezate, favorizând o recuperare mult mai rapidă post-traumatică.

Utilă în piciorul diabeticului

Boală cronică, diabetul zaharat are multe consecințe asupra sănătății. Când cantitatea de glucoză prezentă în sânge (glicemia) este prea mare, există riscul afectării nervilor periferici și vaselor de sânge. Asta înseamnă că persoana în cauză simte foarte greu durerea de la nivelul picioarelor, care apare în urma unei tăieturi, bășici, răni sau inflamații. Pentru că leziunile de la nivelul picioarelor pot duce la apariția ulcerațiilor și infecțiilor, și chiar la amputare, în cazuri grave, o soluție la îndemână pentru pacienții diagnosticați cu diabet este terapia hiperbară. Oxigenoterapia hiperbarică este recomandată ca adjuvant în tratamentul piciorului diabeticului, pentru că circuitul sangvin necesită suplimentare de oxigen. În felul acesta, la picioarele pacientului ajunge suficient oxigen, iar atunci când acesta are o infecție sau o leziune deschisă, piciorul se va vindeca mult mai repede.

Benefică în bolile neurovegetative

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, stilul de viață stresant produce asupra organismului un răspuns inflamator constant, care are un impact semnificativ asupra celulelor creierului. Astfel, apar tulburări neurovegetative grave, printre care: demența, Alzheimer, boala Parkinson. Oxigenoterapia hiperbarică joacă un rol esențial în refacerea celulelor deteriorate ale creierului paciențior diagnosticați cu o astfel de tulburare. Într-o cameră de tratament, creierul primește oxigen pur. Astfel este stimulată producerea de noi vase sangvine și generarea de noi celule cerebrale, proces care poartă numele de neurogeneză.

Procedură anti-aging

Stilul de viață intens, oboseala accentuată, adoptarea unui regim alimentar nesănătos și somnul insuficient își pun amprenta asupra aspectului tenului. Cei care vor să-și tonifice și să-și mențină aspectul sănătos al pielii pot apela cu încredere la terapia hiperbară. Oxigenul care ajunge în zonele cu probleme stimulează sinteza colagenului și regenerarea țesuturilor. Astfel sunt tonifiate celulele dermei, reducându-se ridurile, liniile fine, petele de pe piele, pigmentarea dermică. În plus, accelerează vindecarea rănilor și cicatricilor, reduce și chiar elimină acneea și pliurile de sub ochi.

Riscuri și complicații

Specialiștii spun că pacienții care apelează la terapia hiperbară se pot confrunta cu: dureri sinusale, presiune în urechii și articulații dureroase. În cazuri foarte rare, există risc de paralizie și embolie gazoasă. Deoarece camerele hiperbarice sunt medii bogate în oxigen, există și riscul de incendiu. Dacă te gândești să urmezi această terapie, este esențial să discuți mai întâi cu medicul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367