REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Terapie prin yoga pentru beneficiarii serviciilor Centrului Antidrog din Constanţa

Terapie prin yoga pentru beneficiarii serviciilor Centrului Antidrog din Constanţa

Replica API 28 octombrie 2017 | 00:00 692

Proiectul "Timpul meu...ALTFEL" a debutat vineri, 27 octombrie, sub coordonarea Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța. 61 de tineri, care sunt beneficiari ai programului pentru prevenirea recăderii și a abstinenței. Mai precis, alaturi de Roxana Spanache, instructor de yoga, Carmen Lipan, coordonator centru si psiholog si Elena Mircea, asistent social, beneficiarii vor intreprinde diverse activitati. Prima activitate de yoga a avut loc vineri, in sala de sport de la Școala 7.

„În cadrul conferinței de presă, vom lansa proiectul „Timpul meu... ALTFEL”, un proiect inovator, adresat consumatorilor de droguri aflați în programul centrului, pentru prevenirea recăderilor și menținerea abstinențelor. Deci, în prezent, în cadrul centrului sunt 61 de consumatori de droguri care beneficiează de servicii de asistență integrată în vederea rezolvării dependenței de droguri. Avem o echipă multidisciplinară, formată dintr-un medic, 2 psihologi și 2 asistenți sociali. Din cei 61 de beneficiari, majoritatea sunt de sex masculin, dar avem și 8 de sex feminin, iar majoritatea sunt majori, dar avem și 6 minori.

Minorii nu sunt sub vârsta de 16 ani. Avem de la 16 ani în sus. Ca și sursă de referire, a crescut foarte mult inițiativa proprie – mai nou, noi spunem că au căpătat încredere și accesează serviciile noastre. Nu mai au teamă. 25 sunt referiți de către DIICOT prin justiția terapeutică, 5 referiți de serviciul de probațiune prin Tribunalul Constanța, 3 au fost referiți de către familie și au fost și alte situații – 4 persoane.

Ca și substanță principală de consum, cannabisul este pe primul loc, cu 39 de persoane, pe locul doi sunt noile substanțe psihoactive. Acest indicator nu poate fi relevant, căci majoritatea din cei referiți de către DIICOT, sunt consumatori de cannabis, conform legii 143/2000. După cum știți, legea 194/2011, nu prevede această referire pentru persoanele care sunt depistate consumând etnobotanice să fie referiți către centrele de rezolvare a dependenței de droguri. O singură persoană este consumatoare de ecstasy”, a punctat Marius Cristian Oprișan.

Proiectul „Timpul meu... ALTFEL” are ca scop prevenirea recăderii tinerilor și a abstinenței în lumea drogurilor.

„Proiectul nostru „Timpul meu... ALTFEL”, aici aveți echipa de terapeuți, doamna instructor de yoga Roxana Spanache, coordonatorul centrului și psiholog Carmen Lipan și asistentul social Elena Mircea. Aceasta este echipa care va implementa acest proiect, care se adresează celor 61 de consumatori. Suntem la capacitate. Probabil că o să trebuiască pe restul să îi punem pe lista de așteptare. Să vedem cum vom gestiona situația.

Proiectul dorește să prevină recăderile și să mențină abstinența. Cele trei direcții sunt aceste consiliere de grup, terapii de grup care se fac de către doamna Lipan, sunt activități de integrare spirituală, mentală și fizică realizată de către doamna Spanache și celelalte activități de relaxare și de a petrece timpul liber, de a extrage din mediul de consum și să-l direcționeză către acte activități. O primă activitate a fost făcută aseară de ei, cu fotografii, pe care le-au interpretat”, a adăugat Oprișan.

Nu doar yoga, dar și alte programe speciale sunt derulate cu tinerii consumatori, prin care aceștia sunt integrați într-un mediu sigur.

„Consilierele de grup au loc de două ori pe lună, beneficiarii și foștii beneficiari vin, care au ieșit din programul de asistență și doresc să participe la aceste întâlniri. Ce urmărim prin aceste întâlniri de grup? Conștientizarea aspectelor de propria persoane, înțelegerea consecințelor comportamentelor proprii, dezvoltarea motivației pentru schimbarea și adoptarea și menținerea unui stil de viață sănătos. Mai mult, încercăm să dezvoltăm și abilitățile de comunicare. Au nevoie de să comunice și să relaționeze și dezvoltarea resurselor persoanale”, a punctat Carmen Lipan.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cu nasul pe sus
0
0
Ati intrat iar in mocirla mercenarilor....mare rusine.Aaaa.....a fost sefutul entuziasmat,....adica pacalit,ca de obicei.
3
0
Ocupati va de problemele serioase care bantuie in oras si lasati proiectele facute cu facultati mercenare,pe bani.Iar ati intrat in mocirla cu porci de la Spiru ? Duduia nu se lasa....nebagata in seama.
5
0
Sa inteleg ca nu " crezi" in yoga ca exercitiu spiritual si fizic, dar crezi in duhul lui kundalini... crestin ortodox pana n maduva oaselor. Yoga nu e o religie draga X , e doar un exercitiu. Nu exclude credinta in Dumnezeu, nici liturghia si nici rugaciunea. Va recomand lecturi bazice: Eliade.. in razboi si in iubire totul e permis! Si drogurile sunt un ceva ce trebuie nimicit
0
3
Ati cerut si sfatul bisericii sa vedeti ce implica yoga? Daca va luati de yoga Il pierdeti pe Dumnezeu, caci nu puteti fi crestini si yoghini in acelasi timp. Va intra duhul kundalini in voi si va rataciti. Cu respect, dar mai ganditi-va! La terapie prin rugaciune si meditatie la biserica v-ati gandit?
3
1
yoga si religia cele mai mari escrocherii inventate de mintea omului ...nu va ajuta cu nimik
2
0
Yoga, reiki, hipnoza, acupunctura... Ma faceti sa rad! Duceti-i, fratilor la o Sfanta Liturghie, la un Maslu, la spovedit, daca doriti sa ii ajutati. Faceti-le cunostinta cu Hristos, pe langa discutiile cu un specialist psiholog si pe langa medicatia specifica. Acestea "medicamente" eficiente, nu yoga si reiki, practici oculte care nu fac decat rau bietelor suflete si asa raracite si confuze. Un tanar crescut intr-o familie cu frica si cu dragoste de Dumnezeu nu ajunge intr-o asa situatie... Pacat!!
2
0
Pe langa yoga se poate practica si reiki. In Germania sedintele de reiki sunt decontate de Casele de asigurari. Daca acesti dependenti ar fi cunoscut si astfel de lucruri inainte de a fi inceput sa se drogheze, mai mult ca sigur ca nu ar fi facut-o niciodata. Dar la noi presa condusa de patroni batrani, ne intoxica cu accidente, violuri, nicidecum nu este racordata la ce se intampla si dincolo de aceste stiri protviste. Care ziarist din cta se informeaza din presa sau site.urile straine ? Raspunsul e clar
0
2

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367