REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.1° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Terapiile cu nămol: beneficii și recomandări

Terapiile cu nămol: beneficii și recomandări

Replica API 25 iunie 2020 | 00:00 1150

Terapia cu nămol își are originile în Egiptul Antic, proprietățile terapeutice ale nămolului fiind de pe atunci cunoscute și exploatate.

Nămolul este un element din natură, care conține o serie de minerale importante, ale căror efecte sunt extrem de benefice pentru sănătatea organismului. Nămolul are efect detoxifiant, absorbind toxinele din organism, dar și proprietăți terapeutice și relaxante, scrie doc.ro.

Beneficiile terapiei cu nămol

În funcție de formă de terapie cu nămol aleasă, poți beneficia de diverse efecte benefice.

Ameliorarea durerilor – atunci când este aplicat într-o anumită zona, nămolul poate ameliora sau chiar elimina anumite dureri. Spre exemplu, nămolul aplicat pe abdomen calmează crampele stomacale și tratează indigestia. Pe de altă parte, un strat subțire de nămol aplicat pe frunte poate ameliora imediat o migrenă puternică. Și durerile de spate pot fi ameliorate cu aplicațiile locale de nămol.

Înfrumusețarea tenului – aplicat pe ten și pe piele, nămolul are efecte benefice, tratând afecțiunile dermatologice precum acneea și iritațiile. De asemenea, nămolul aplicat pe ten elimina și cearcănele de sub ochi. Întrucât stimulează dilatarea porilor, nămolul aplicat pe ten scoate și punctele negre atunci când este îndepărtat de pe chip.

Vindecarea problemelor dermatologice – petele apărute din cauza soarelui, iritațiile, dr și psoriazisul și urticaria pot fi ameliorate sau vindecate cu ajutorul aplicațiilor de nămol pe piele.

Stimularea circulației sanguine – băile cu nămol stimulează circulația sanguină și energizează întreg organismul. Ideal ar fi că după baia cu nămol pacientul să stea întins la soare pentru că nămolul să fie uscat de razele acestuia. Circulația periferică deficitară poate fi vindecată de băile cu nămol.

Tratarea afecțiunilor oculare – nămolul poate fi folosit, prin aplicare locală, și pentru tratarea afecțiunilor oculare precum conjunctivitele ori alergiile oculare, însă aceste aplicații trebuie să fie făcute neapărat de către un specialist, pentru a nu face mai mult rău ochilor decât bine prin aplicarea incorectă.

Calmează inflamațiile – atât băile cu nămol, cât și aplicarea locală a nămolului calmează inflamațiile. Inflamațiile la nivelul sistemului reproducător, inflamațiile articulare ori musculare pot fi tratate cu succes cu ajutorul terapiei cu nămol.

Tipuri de nămol

Nămolul are proprietăți diferite în funcție de proveniență și compoziția să. În primul rând, mineralele care se regăsesc în nămol diferă în funcție de tipul de roci care se regăsește în regiunea respectivă, precum și în funcție de procesul de formare a solului. Apoi, proprietățile nămolului sunt influențate și de fauna și flora din regiunea din care nămolul este luat. Așadar, trebuie să te interesezi cu privire la proveniență și caracteristicile nămolului pe care îți dorești să îl folosești, pentru a te asigura că este potrivit pentru nevoile organismului tău.

Nămolul sapropelic – acest nămol este negru, are o textura uleioasă și se regăsește pe fundurile lacurilor sărate (precum Techirghiol, Sovata, Amară) dar și a marilor (Marea Moartă). Acesta sunt de origine vegetalo-animală, fiind formate din fauna și flora acvatică de-a lungul timpului.

Nămolul de turbă – acest tip de nămol este exclusiv de origine vegetală, formându-se prin procesul de descompunere a resturilor vegetale de pe fundul mlaștinilor.

Nămoluri minerale – nămolurile minerale conțin, bineînțeles, cea mai mare cantitate de minerale și se formează în urmă sedimentării sărurilor din izvoarele minerale sau sulfuroase. Acest tip de nămol se regăsește în România în stațiuni precum Sângeorz-Băi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218