REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Teren retrocedat de Mazăre: Conflictul dintre Darie și Pușcași, TRANȘAT în instanță!

Teren retrocedat de Mazăre: Conflictul dintre Darie și Pușcași, TRANȘAT în instanță!

Replica API 30 ianuarie 2020 | 00:00 389

Conflictul dintre familia fostului vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța, Cristian Gheorghe Darie, și cea a lui Marius Pușcași, inculpat în dosarul Retrocedărilor, a fost stins de magistrații Curții de Apel Constanța. Mărul discordiei îl constituie un teren atribuit în baza unei dispoziții emise de fostul primar Radu Mazăre, unei societăți din București. Terenul a fost, apoi, vândut lui Carmen și Marius Pușcași, iar cei din urmă l-au revândut familiei Darie, numai că o suprafață din lotul respectiv a fost revendicată în instanță de moștenitori, iar Darie a rămas cu buza umflată. Acesta a cerut soților Pușcași să-i restituie diferența de bani.

Prin dispoziţia nr.3332/09.12.2003 emisă de fostul primar Radu Mazăre societății SC Holland Development Group SA S.A. Bucureşti, i-a fost atribuită, în compensare, suprafaţa de teren de 133.694 situat în intravilanul orașului, în care este inclus şi lotul în suprafaţă de 525 mp. situată la intersecţia str. Mircea cel Bătrân, colț cu str. Callatis. Prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr.1402/27.04.2004 societatea a transmis soților Pușcași dreptul de proprietate asupra terenului în discuţie. La rândul lor, aceștia au vândut acelaşi teren soților Darie prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr.5520/02.10.2007. Terenul de 525 mp. se suprapune parţial, în limitele a 418,68 mp. cu terenul din Constanţa, str. Mircea cel Bătrân nr.20 colţ cu str. Callatis nr.27, reprezentând lotul 1, careul 142 în planul cadastral din 1936, preluat de stat în baza Decretului nr.92/1950 şi revendicat de Carmen Ștefania Dragne Gardef, Lavinia Eleonora Gardef și Cornelia Gardef în procedura Legii nr.10/2001.

Familia Darie a rămas fără teren după ce moștenitorii de drept l-au revendicat

Prin notificarea formulată, conform Legii 10/200, Carmen Ștefania Dragne Gardef, Laviania Eleonora Gardef și Cornelia Gardef, în calitate de moştenitori ai marelui bogătaş Ştoian Gardef, au solicitat Primăriei Municipiului Constanţa restituirea imobilului din Constanţa, str. Mircea cel Bătrân nr 20A, colț cu str. Callatis 30. Nefiind soluționată pe cale amiabilă, solicitarea a ajuns pe masa judecătorilor iar prin sentinţa civilă nr. 3480/9.06.2011 a Tribunalului Constanţa, rămasă definitivă în 2014, a fost admisă în parte acţiunea moștenitorilor în contradictoriu cu pârâţii Primarul Municipiului Constanţa. În dosar, au avut calitatea de pârâți și SC Holland Development Group SA, primul cumpărător, soții Carmen și Marius Pușcași, dar și Cristian Gheorghe Darie, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța, împreună cu soția sa, Luminița. Prin intermediul hotărârii, s-a constatat nulitatea absolută parţială a dispoziţiei nr.3332/09.12.2003 emisă de fostul primar Radu Mazăre, în favoarea societății mai sus menționată, în ceea ce priveşte atribuirea în compensare a suprafeţei de teren de 418, 68 mp. din suprafaţa totală de 525,00 mp. situată la intersecţia str. Mircea cel Bătrân, colț cu str. Callatis din Piața Ovidiu, teren ajuns în proprietatea familiei Darie.

Cristian Gheorghe și Luminița Darie își vor banii înapoi!

Familia Darie a rămas, astfel, păgubită fapt pentru care luptă să recupereze diferența de preț achitată pe suprafața revendicată. Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Constanța la data de 30.10.2017, Cristian Gheorghe Darie și Luminița Darie au solicitat, în contradictoriu cu Marius Pușcaș și soția acestuia ca, prin hotărârea ce se va pronunța, să dispună obligarea acestora la plata sumei de 223.296 euro, reprezentând prețul plătit pentru cumpărarea de la aceștia a suprafeței de 418,68 mp de teren care reprezintă un parte din totalul de 525 mp, ce a făcut obiectul contractului de vânzare-cumpărare încheiat în anul 2007, suprafață de care au fost deposedați prin efectul sentinței civile din iunie 2011, rămasă definitivă în 2014. Familia Darie a mai solicitat în instanță rezoluțiunea părții rămase în ființă din contractul de vânzare-cumpărare (după rămânerea definitivă și irevocabilă a sentinței civile nr. 3480/09.06.2011 având ca obiect partea din imobil pentru care nu a intervenit evicțiunea, respectiv 106,32 mp teren liber de construcții), dar și repunerea părților în situația anterioară încheierii contractului de vânzare-cumpărare în sensul obligării familiei Pușcași la restituirea prețului plătit în schimbul suprafeței de 106,32 mp în sumă de 56.704 euro. Fostul vicepreședinte al CJC a relatat magistraților, potrivit Portalului de Jurisprudență Românească, că prin desființarea titlului lor de proprietate cu privire la suprafața de 418,68 mp din totalul de 525 mp cumpărați există o deposedare de drept ce se datorează unei împrejurări neimputabile lor și anterioare încheierii contractului de vânzare-cumpărare. ”În considerarea faptului că suprafața de teren cu privire la care a fost desființat titlul de proprietate reprezintă 80% din suprafața totală ce a făcut obiectul contractului, este evident că evicțiunea vizează o parte covârșitoare a lucrului, fără de care cu siguranță nu l-ar fi cumpărat”, au spus soții Darie în instanță. Pe fond, magistrații i-au dreptate, obligând pe Carmen și Marius Pușcași, ambii inculpați și condamnați în dosarul Retrocedărilor, să-i restituie suma de 223.296 euro, dispunând, totodată, și rezoluţiunea contractului de vânzare-cumpărare cu încheiere de autentificare nr. 5520/02.10.2007. De asemenea, magistrații au mai dispus repunerea părţile în situaţia anterioară încheierii contractului de vânzare-cumpărare cu încheiere de autentificare nr. 5520/02.10.2007 și a obligat familia Pușcași la plata către soții Darie a sumei de 280.000 euro în echivalent lei la cursul BNR din ziua plăţii reprezentând preţ plătit pentru cumpărarea suprafeţei de 525 mp de teren situat în Constanţa, str. Callatis nr. 25 B. De asemenea, familia Pușcași a mai fost obligată la plata către Darie a sumei de 1983,37 lei reprezentând spezele vânzării achitate de reclamanţi la încheierea contractului de vânzare-cumpărare. Tribunalul a respins cererea de chemare în garanţie a societății formulată de Pușcași ca neîntemeiată.

Însă soții Pușcași au formulat recurs, la Curtea de Apel, chemând, din nou, în garanție SC Holland Development Group SA, solicitând obligarea acesteia la plata prețului întregului prejudiciu cauzat constând în suma de 280.000 euro. La rândul ei, societatea a formulat întâmpinare și cerere de chemare în garanție a Primăriei Constanța și, în consecință, obligarea acesteia la restituirea sumei pe care societatea va fi obligată să o achite pârâților. Aici, a fost o problemă, întrucât judecătorii Curții de Apel nu puteau ajunge la o opinie unanimă cu privire la soluţionarea definitivă a litigiului. Pe 3 octombrie 2019, cei doi magistrați ai Curții de Apel Constanța, desemnați să rejudece dosarul, ar fi trebuit să se pronunțe, însă completul nu s-a putut pune de acord cu o opinie unanimă. Așa că a fost nevoie de constituirea completului de divergenţă, adică întregirea completului cu încă un judecător, dosarul fiind repus pe rol. În final, Curtea de Apel, cu sprijinul celui de-al treilea judecător, s-a pronunțat, în sensul că a fost admis recursul formulat de Pușcași, însă a păstrat celelalte dispoziții ale primei instanței. Însă Pușcași nu va primi 280.000 euro de la societatea vânzătoare, ci mult mai puțin.

”Admite apelurile formulate de pârâţii Puşcaşi Marius şi Puşcaşi Carmen şi de chematul în garanţie Municipiul Constanţa prin Primar. Schimbă în parte sentinţa civilă apelată, în sensul că: Admite cererea de chemare în garanţie formulată de pârâţii Puşcaşi Marius şi Puşcaşi Carmen în contradictoriu cu chemata în garanţie S.C. Holland Development Group S.A. Obligă pe chemata în garanţie la plata, către pârâţii Puşcaşi, a sumei de 37.573,85 euro în echivalent în lei la data plăţii, reprezentând preţul plătit pentru imobilul-teren de 418.68 mp, precum şi a spezelor în cuantum total de 21.396 lei. Respinge ca nefondată cererea de chemare în garanţie formulată de S.C. Holland Development Group S.A. în contradictoriu cu chematul în garanţie Municipiul Constanţa. Înlătura dispoziţia referitoare la obligarea pârâţilor Puşcaşi la plata cheltuielilor de judecată către chemata în garanţie S.C. Holland Development Group S.A. Înlătură dispoziţia privitoare la respingerea ca neîntemeiată a cererii chematului în garanţie Municipiul Constanţa, privind plata cheltuielilor de judecată. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei apelate. Respinge apelul incident formulat de intimata chemată în garanţie S.C. Holland Development Group S.A. Respinge apelul provocat formulat de intimatul Municipiul Constanţa”, se arată în minuta Curții de Apel.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Darie o mizerie de om care a furat toata viata lui de sluga . Un alt sclav de-al lui mazare ca multe alte mizerii de javra din Constanta!
2
0
Vai de sentintele din Constanta. Mizerabile.
4
0
se cearta hotii cu hotii, dar autoritatile statului ce fac?
10
0
citesc si ma minunez,pe Darie asta si pe sotia lui nu-I intreaba nimeni de unde au avut 280000 de euro pentru a plati pentru 525 mp de teren ? ANAF,dormi ?
13
0
Gresit 1290 lei brut! Dar au fost si 1000!! Sau angajati de o luna dar au primit bani la fel Angajati cara merita!!!!
4
0
Sunt imaginea dezastrului lasat in urma de administratia PSD in ultimii 20 de ani.Asta este finalul.Constanta nu a cunoscut in toata istoria ei asa vandalism distrugeri si furturi.Pe astia i-ati pus voi sa administreze al doilea oras din Romania ? Niste bestii ? Ti-ai ai dracu de slugi nauce !
13
0
sa ia bani de la mazarel . are el
12
1
gambos prietenul tau ca mai fac? ti e dor de el?
10
0
Talanul asta de Darie abia leaga doua cuvinte. Escrocii se cearta intre ei , f bine, sa-si scoata si ochii. Nicio paguba !
23
0
Prime care sfideaza bunul simt acordate la Administratia Porturilor Maritime! In timp ce salariatii de rand au primit o economie la fondul de salarii de 1300 lei brut sefii au ajuns sa ia chiar si 35000 lei! Chiar nu se sesizeaza nimeni? Este sfidator! Este discriminare pe fata!
18
1

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102