REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.9° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
17.9° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Termenul de încasare a facturilor pentru firmele cu afaceri până la 5 milioane euro afectează 98% din companii

Termenul de încasare a facturilor pentru firmele cu afaceri până la 5 milioane euro afectează 98% din companii

Replica API 25 aprilie 2018 | 00:00 296

Termenul mediu de încasare a facturilor în România pentru companiile cu cifra de afaceri de până la cinci milioane de euro este de 158 de zile, afectând peste 98% din totalul afacerilor de pe piaţa locală, potrivit unui studiu de specialitate, scrie AGERPRES.

Conform statisticilor naţionale privind mediul de afaceri, ponderea datoriilor înregistrate de companii pe termen scurt faţă de furnizori este de 55%, iar media gradului de îndatorare al companiilor cu cifra de afaceri de până la cinci milioane de euro este de 75%. În România, firmele cu o cifră de afaceri de până la 5 milioane de euro reprezintă peste 98% din totalul afacerilor şi însumează 26% din cifra de afaceri totală a companiilor.

Ponderea datoriilor înregistrate de companii pe termen scurt din totalul datoriilor a crescut cu circa 15% în ultimii ani, de la 58% în 2008 la 73% în 2015. Sectoarele de activitate cele mai afectate de întârzierea de plată şi de termenul de încasare mai mare de 120 de zile sunt construcţii, distribuţie, agricultură, transporturi, metalurgie, servicii prestate întreprinderilor, conform studiului Instant Factoring, prima platformă fintech de factoring din România.

'Statisticile privind termenele de încasare a facturilor şi datoriile înregistrate de companiile din România sunt îngrijorătoare. Firmele întâmpină dificultăţi la finanţare, iar microîntreprinderile şi IMM-urile sunt cele mai expuse acestui fenomen, fiind cele care au cea mai mare nevoie de lichidităţi pentru a funcţiona. Riscurile pe care le pot întâmpina companiile afectate de aceste cifre sunt legate de destabilizarea cash-flow-ului pe termen scurt. Majoritatea companiilor se confuntă cu o discrepanţă majoră între termenele scurte de plată către proprii furnizori şi termenele lungi de încasare de la clienţi. În aceste intervale, resursele de cash ale companiei sunt limitate, lucru ce poate duce la îngreunarea plăţilor sau poate afecta chiar creşterea şi dezvoltarea companiei, în condiţiile în care aceasta nu are resurse să onoreze comenzi noi', spun reprezentanţii platformei fintech de factoring.

Analizele relevă că peste 90% dintre instituţiile bancare din România nu acceptă spre finanţare firme mici sau care abia şi­au început activitatea. Băncile oferă soluţii de finanţare mult prea inflexibile pentru nevoile afacerilor mici, iar timpii mari de răspuns, birocraţia fluxului de aprobare şi necesitatea prezentării unor garanţii descurajează încercările companiilor de a accesa o finanţare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca statul roman si Banca Nationala ar tine cu adevarat cu capitalul romanesc ar vedea ca bancile defavorizeaza firmele autohtone iar pe cele straine le favorizeaza.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369