REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Termenul pentru contestarea amenzilor din perioada stării de urgență se apropie de sfârșit

Termenul pentru contestarea amenzilor din perioada stării de urgență se apropie de sfârșit

Replica API 1 iunie 2020 | 00:02 1195

Termenul în care mai pot fi contestate amenzile primite în perioada de urgență se apropie de final, anunță avocatul Daniel Ionașcu. Reamintim că decizia CCR 152/2020, prin care Curtea a stabilit că amenzile aplicate pentru nerespectarea ordonanţelor militare sunt neconstituţionale, a fost publicată în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că cei ce au primit amenzi le pot contesta în instanţă.

Avocatul Daniel Ionașcu a reamintit că termenul legal pentru cei care vor să conteste amenzile primite în baza ordonanțelor militare se apropie de sfârșit. „Trimițând formularul la instanță, aceasta va constata nelegalitatea amenzii și va anula amenda. Cei care au plătit, în baza sentinței de la instanță vor primi banii înapoi, iar cei care nu au plătit vor fi exonerați. Atenție, însă, timpul pentru care se mai pot depune aceste cereri, de scutire a amenzii sau anularea procesului verbal, se apropie de sfârșit” a precizat Daniel Ionașcu.

Românii pot contesta amenzile din starea de urgenţă

Decizia CCR 152/2020, prin care Curtea a stabilit că amenzile aplicate pentru nerespectarea ordonanţelor militare sunt neconstituţionale, a fost publicată în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că cei ce au primit amenzi le pot contesta în instanţă.

Vă reamintim că termenul de 15 zile în care persoanele amendate pot formula plângeri împotriva procesului-verbal de constatare a fost suspendat pe perioada stării de urgenţă. În baza deciziei CCR, instanţa de judecată va anula procesul-verbal de contravenţie. Dacă ai plătit deja, vei putea recupera banii de la stat, cu aceeaşi condiţie: să formulezi plângerea contravenţională la judecătorie.

Ce documente mai sunt necesare?

Pe lângă plângere, este necesar să depui şi dovada achitării taxei judiciare de timbru, în cuantum de 20 de lei, dar şi o copie a procesului-verbal şi a actului de identitate. Desigur, poţi apela la ajutorul unui avocat, astfel încât plângerile să fie formulate corect, conform legii.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218