REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Testare noul coronavirus - ce tip de test să alegi?

Testare noul coronavirus - ce tip de test să alegi?

Replica API 11 noiembrie 2020 | 00:00 1163

Testele pentru COVID-19 reprezintă un instrument important în lupta pentru a încetini și a reduce răspândirea și impactul noului coronavirus. De câte tipuri sunt acestea?

Testele pentru COVID-19 permit identificarea persoanele infectate cu noul coronavirus și recomandarea tratamentului necesar, permit izolarea celor infectați și punerea în carantină a contactelor acestora. Fără date concrete despre răspândirea bolii COVID-19, cercetătorii și medicii nu pot înțelege cum progresează pandemia. De asemenea, fără aceste date nu se poate răspunde în mod adecvat la amenințarea pe care o reprezintă noul coronavirus și nu se poate afla dacă soluțiile propuse împotriva pandemiei funcționează și în ce măsură, scrie doc.ro.

Ce fel de teste există pentru depistarea coronavirusului sau a anticorpilor?

Există mai multe tehnologii diferite pentru testarea COVID-19, unele disponibile în prezent și altele aflate încă în curs de dezvoltare, dar, în linii mari, testele sunt de două feluri:

1. cele care testează prezența coronavirusului, cu scopul de a stabili dacă o persoană este infectată în prezent. Cel mai obișnuit mod de a depista acest lucru este cu un test de tip „PCR”.

2. cele care testează prezența anticorpilor, cu scopul de a stabili dacă o persoană a fost infectată la un moment dat, în trecut, cu coronavirus.

1. Testele de diagnostic

Testele de diagnostic rapide

Acestea se fac la punctul de îngrijire, utilizează o probă de mucus din nas sau din gât, dar pot fi analizate la cabinetul medicului sau la clinica unde se colectează proba și rezultatele pot fi disponibile în câteva minute. Acestea sunt teste moleculare sau antigene.

Testele combinate

Acestea pot testa în același timp gripa și coronavirusul. Unele persoane se pot testa pentru multe tipuri diferite de virusuri respiratorii, inclusiv cel care provoacă boala COVID-19.

Teste de diagnostic molecular

Multe companii și laboratoare au dezvoltat teste pentru diagnosticarea COVID-19 pe baza detectării materialului genetic al virusului într-o probă din nasul sau gâtul pacientului. Acești pași se pot schimba pe măsură ce noua tehnologie devine disponibilă, dar în prezent pașii tipici în testarea moleculară sunt:

Se utilizează un tampon special pentru a colecta mucusul din nas sau din gât.

Tamponul se pune într-un recipient steril.

Majoritatea tampoanelor de testare moleculare trebuie păstrate într-un anumit interval de temperatură, astfel încât testul să fie exact. Proba trebuie să ajungă la laborator în termen de 72 de ore.

Un tehnician de laborator amestecă anumite lichide cu tamponul pentru a extrage materialul genetic al oricărui virus care ar putea fi pe tampon.

Tehnicianul folosește reactivi speciali și o mașină de înaltă tehnologie pentru a efectua mai multe cicluri de încălzire și răcire controlate pentru a converti ARN-ul virusului în ADN și pentru a face milioane de copii ale ADN-ului. Unele teste utilizează un singur ciclu de încălzire pentru a face copii ale ADN-ului.

Atunci când reactivii specifici se leagă de ADN, se produce un tip special de lumină care poate fi văzut de mașină și testul arată un rezultat „pozitiv” pentru infecția cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19.

Teste antigene

Testele antigene oferă de obicei rezultate prin diagnosticarea unei infecții active cu coronavirus mai rapid decât testele moleculare, dar există un risc mai mare de a rata o infecție activă. Dacă un test antigen arată un rezultat negativ care indică faptul că nu există o infecție activă cu coronavirus, medicul poate solicita un test molecular pentru a confirma rezultatul.

2. Testele de anticorpi (serologie)

Testele anticorpilor pot oferi rezultate rapide, dar nu trebuie utilizate pentru a diagnostica o infecție activă. Testele anticorpilor detectează numai anticorpii pe care sistemul imunitar îi dezvoltă ca răspuns la virus, nu și virusul în sine. Poate dura câteva zile până la câteva săptămâni ca o persoană care a fost bolnavă de COVID-19 să dezvolte suficienți anticorpi care să fie detectați prin acest tip de test.

Cine ar trebui să facă un test pentru coronavirus?

Persoanele care au simptome de COVID-19

Persoanele care au simptome de COVID-19 ar trebui să se autoizoleze și să contacteze medicul de familie sau o clinică pentru a programa un test. Mulți oameni prezintă simptome ușoare și va deveni din ce în ce mai dificil să se afle dacă au COVID-19 pe măsură ce alte virusuri respiratorii, cum ar fi gripa, circulă tot mai mult în lunile de toamnă și iarnă.

Testele de diagnostic sunt utile pentru a afla dacă simptomele se datorează într-adevăr bolii COVID-19, astfel încât persoana să poată lua măsuri de precauție pentru a evita transmiterea infecției celor din jur. Rezultatele testelor ajută, de asemenea, în ghidarea tipului de îngrijire medicală.

În zonele în care testele nu sunt suficiente, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), din Statele Unite ale Americii, unor grupuri ar trebui să li se acorde prioritate în testarea pentru COVID-19 și anume:

Pacienții spitalizați cu simptome de COVID-19

Personalul medical

Primii intervenienți (tehnicienii de medicină de urgență, ofițerii de poliție, pompierii etc.) care au simptome de COVID-19

Persoanele cu simptome de COVID-19 care locuiesc în unități de îngrijire pe termen lung sau în alte medii de grup, inclusiv în închisori și adăposturi.

Următorul nivel de prioritate revine persoanelor care au simptome de COVID-19, cum ar fi tuse, febră sau frisoane, dificultăți de respirație, dureri musculare sau corporale, dureri în gât, pierderea gustului sau mirosului, diaree, cefalee, oboseală, greață sau vărsături.

Persoanele care nu au simptome de COVID-19

Mulți experți în sănătate consideră că mai mulți oameni - inclusiv cei fără simptome de COVID-19 - trebuie să fie testați pentru a preveni răspândirea virusului. Însă, în general, se poate recomanda testarea persoanelor fără simptome care călătoresc și a celor care se angajează la un nou loc de muncă.

Persoanele care s-au recuperat după COVID-19

În general, nu este nevoie ca oamenii să fie testați la sfârșitul perioadei de boală, ci pot opri autoizolarea odată ce medicul le recomandă că este sigur să o facă. Totuși, după ce aceste persoane s-au vindecat, pot face un test de anticorpi și pot dona plasmă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367