REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Testări pentru HIV și hepatitele B și C la Universitatea Maritimă din Constanţa

Testări pentru HIV și hepatitele B și C la Universitatea Maritimă din Constanţa

Replica API 22 mai 2019 | 00:00 208

Săptămâna Europeană a Testării

Fundaţia Baylor Marea Neagră a semnat în această primăvară un protocol de colaborare cu Universitatea Maritimă din Constanţa.

În baza documentului, cele două organizaţii au stabilit ca echipa Baylor să ofere servicii de consiliere pre şi post testare şi de testare pentru HIV şi hepatitele B şi C studenţilor la facultăţile din cadrul UMC.

„Principala problemă legată de diagnosticarea şi controlul infecţiilor virale în ţara noastră este cea a accesului la testare în rândul populaţiei generale.

Profităm de contextul favorabil creat de campania europeană pentru a oferi adulţilor tineri posibilitatea de a se testa şi de a identifica, împreună cu consilierii Fundaţiei, riscurile la care s-au expus ca urmare a unor tratamente, intervenţii chirurgicale sau cosmetice, ori practici cu grad de risc precum împrumutarea obiectelor personale de îngrijire sau riscuri de natură sexuală. Această activitate de testare în comunitate le va permite studenţilor universităţii să cunoască serviciile oferite de Baylor și să le recomande, atunci când vine vorba despre diagnosticarea HIV și a hepatitelor virale precum și despre îngrijirea persoanelor care au aceste boli cronice. Activităţile curente au rezultate pe termen lung: tot mai multe persoane care interacţionează cu echipa de testare în teren îşi fac un obicei din a reveni periodic la testare, reușind să-şi autoevalueze riscurile” a declarat Mihaela Bogdan, director de proiecte.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează, pentru regiunea europeană că: aproximativ 15 milioane de persoane trăiesc cu hepatita C. Deşi boala este una vindecabilă, doar o mică parte dintre persoanele diagnosticate primesc tratament, 3,5%; aproximativ 13,3 milioane de persoane trăiesc cu hepatita B, iar 20-30% dintre persoanele infectate vor dezvolta ciroză, insuficiență hepatică sau carcinom hepatocelular; aproximativ 1,2 milioane de persoane trăiesc cu HIV, un sfert dintre nu știu că au această infecţie şi aproape 50% dintre persoanele cu această infecţie sunt diagnosticate cu întârziere, fapt care scade semnificativ din şansele de succes ale terapiei antiretrovirale.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218