REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Teste și analize obligatorii pentru un bărbat

Teste și analize obligatorii pentru un bărbat

Replica API 27 iulie 2020 | 00:00 943

Iată pe scurt câteva recomandări în acest sens care te ajută să descoperi din timp anumite probleme, de preferat înainte că afecțiunea să se manifeste clinic.

Echilibrul metabolic necesar bărbaților ce adoptă un stil de viață activ

Cei ce optează pentru un stil de viață activ în care exercițiul fizic sub orice formă (jogging regulat, sală de fitness) vor avea nevoie de un control strict al metabolismului hidroelectroloitic; la bărbați sunt importante măsurarea Calciului ionic (nivelul de calciu din organism ), magneziului și fierului. În cazul în care recurg la anabolizanți și un regim hiperproteic desigur controlul unor parametrii și a metabolismului proteic, devine un “must". Astfel ionograma, dar și creatinină serică și urică, electroforeză proteinelor serice, dozarea acidului uric reprezintă un exercițiu dezirabil mai ales în perioadele de efort intens și restricții alimentare, scrie doc.ro.

Analizele de sânge

Hemograma și leucograma pot orienta în evaluarea stării de sănătate, subliniind aspecte importante cum ar fi posibile anemii, prezența unor inflamații sau infecții în organism, un nivel crescut al glucozei, prezența în exces a grăsimilor în sânge. Prin acestea din urmă putem depista nereguli ale profilului metabolic.

De exemplu, în cazul depistării valorilor crescute ale colesterolului (atât a celui "bun"- HDL, cât și a celui "rău"- LDL), dar și a trigliceridelor și lipidelor totale se impun în prima fază măsuri la nivelul dietei, pentru a evită instalarea problemelor cardiovasculare sau chiar medicație specifică. Tot aceste valori pot avertiza asupra unor boli ale ficatului sau a unor tulburări endocrine.

Glicemia "a jeun" este o probă importantă care ajută la depistarea timpurie a diabetului zaharat. Dacă acest indicator este în zonă de îngrijorare, de peste 110 mg/dl atunci dozarea hemoglobinei glicoziloate HbA1C este strict necesară. Aceasta ne va arăta situația titrului “zahărului” în sânge (glicemie) în ultimile 3 luni, reflectând dinamica acestui indicator esențial pentru diagnosticul sindromului metabolic sau al apariției timpurii a diabetului de tip 2, o boală frecventă a sfârșitului de secol 20 și început de 21. Aceste analize de sânge ar trebui făcute la fiecare cinci ani până la 40 de ani și anual după această vârstă.

În cadrul analizelor sanguine, puteți solicita și anumiți markeri ce evidențiază posibile inflamații în organism, cum ar fi VSH ( viteza sângelui, care va arăta dacă este un proces inflamator în organism), Proteina C reactivă, fibrinogenul, transaminazele GTP sau GOT. Valori crescute ale acestor transaminaze sunt corelate cu afecțiuni ale inimii, prostatei și ficatului.

Sideremia (nivelul fierului în sânge) alături de homocisteina - generată de un exces de fier în sânge sunt extrem de importante pentru sănătate și predicția pentru diverse boli sistemice și cardiovasculare.

Urocultura constă într-o probă de urină, care indică dacă există o infecție urinară; dacă rezultatul este pozitiv, se efectuează și o antibiogramă aferentă bacteriei, pentru ca medicul să vă poate prescrie ce antiobiotic să luați pentru a combate infecția. Ureea, creatinina și acidul uric, precum și sumarul de urină indică activitatea rinichilor.

Analizele hormonale

Sunt de obicei efectuate la solicitare.

Orice bărbat peste 40 ani ar trebui că să își facă periodic dozări ale testosteronului și ale hormonilor tiroidieni. Analizele de sânge privitoare la funcționarea glandei tiroide ar trebui făcute prima dată în jurul vârstei de 20 de ani, apoi din cinci în cinci ani până la 60 de ani, apoi anual. O activitate slabă a acestei glande poate duce la depresie, mărirea colesterolului, constipație.

Testosteronul poate înregistra scăderi în jurul vârstei de 40 de ani sau chiar mai devreme și unul dintre semne poate fi îngrășarea. În plus, un dezechilibru hormonal poate împiedica abilitatea unui bărbat de a lupta cu stresul și îl face să se simtă epuizat, anxios, iritat și mai puțin interesat de a face sex. Testosteronul influențează mărimea masei musculare și rezistența osoasă și joacă un rol important în apetitul sexual și producția de spermatozoizi.

Serologii virale

Incidența tot mai crescută în țara noastră a hepatitelor virale de tip B (aprox. 5% din populație) sau C (aprox 8%) ne impun efectuarea unor teste și analize care să le pună eventuală prezență în evidență, mai ales dacă ați efectuat tratamente stomatologice, tatuaje, piercinguri, ați practicat sex neprotejat. Pe lângă AgHBs și anticorpii HVC screeningul viral include și infecția cu virusul HIV.

Măsurarea tensiunii arteriale

În mod normal, această măsurare ar trebui efectuată și de mai multe ori pe an dacă ai această ocazie, dacă ești supraponderal, fumezi, consumi alcool, dacă provii dintr o familie de cardiaci întrucât indică existența unor probleme ale arterelor. Tensiunea arterială ar trebui verificată anual, tensiunea ridicată ducând la complicații grave precum anevrismul, accidente vasculare, boli cardiovasculare și blocaj renal. O tensiune normală este 120/80mm colHg sau mai puțin. Riscurile încep să apară de la valori de peste 140/90mm colHg.

Ecografia abdominală

Este o metodă imagistică neinvazivă extrem de eficientă, care ajută la vizualizarea organelor interne situate în cavitatea abdominală - colecist, ficat, calea biliară principală, vena portă, pancreas, splina, rinichi, ansele intestinale, putând identifica cu ușurință posibili noduli, chisturi, formațiuni anormale, litiază renală sau biliară.

Colonoscopia

Auzim tot mai des în jurul nostru despre bărbați cu cancer colorectal! Și asta pentru că acesta este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la bărbați, ce duc la deces. Începând cu vârstă de 35 de ani se impune că o data la 5-10 ani să fie făcută o astfel de investigație, ba chiar mai des dacă există cazuri de cancer colorectal în familie. Este de dorit că această investigație, dealtfel nu prea plăcută, să fie făcută anual după 40 ani în cazul în care există în familie un istoric de acest fel.

Cancerul testicular sau cancerul de prostată

Această formă rară de cancer se dezvoltă în zonă glandelor reproductive. Ea poate apărea între 20 și 54 de ani. De aceea este recomandat că la fiecare vizită la medicul de familie să solicitați și o trimitere pentru a face testul. Prezintă un risc major barbații care au avut cazuri similare în familie sau care au avut probleme cu testiculele necoborâte în scrot. Bărbații se pot controla și singuri și pot observa dacă în scrot există noduli tari sau moi sau dacă testiculul și-a schimbat forma sau mărimea.

PSA-ul (antigen specific prostatic) are utilitate atât în depistarea cât și în monitorizarea cancerului de prostată, alături de tușeul rectal și ecografia transrectală și se repetă anual după vârsta de 50 de ani.

Testările genetice predictive legate de posibilitatea apariție cancerelor

Orice bărbat care are un istoric în familie de boală canceroasă ar trebui să evalueze riscul apariție uneei astfel de patologii datorită unor mutații genetice moștenite. Progresul semnificativ științific permite în acest moment ca prin o simplă prelevare de sânge venos, medicii specialiști să între în posesia unui raport complet de evaluare a riscului de apariție a celor mai frecvențe tumori canceroase că urmare a mutațiilor genetice moștenite. În cazul în care sunteți supus uni astfel de risc, medicul genetician vă va recomanda un astfel de test ce vă va permite cu exactitate să știți cum să va protejați de un astfel de risc. Acesta este un prim pas esențial în a transforma cancerul într-o boală cronică oarecare, care poate fi gestionată fără să va afecteze semnificativ calitatea vieții.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218